Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli de protocol. Care este momentul colectarii TVA in cazul depasirii plafonului de 2 la suta in timpul anului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: depasire plafon, cheltuieli de protocol, tva, codul fiscal

Avand in vedere ca incapand cu 1 ianuarie 2013 firmele pot acorda cadouri de maximum 100 lei in cadrul actiunilor de protocol, caz in care se specifica colectarea TVA la momentul depasirii plafonului, deci in timpul anului, vom preciza, prin cele ce urmeaza, i avand in vedere mesele festive, produsele de protocol achizitionate de firma,care este momentul colectarii TVA in cazul depasirii plafonului de 2% in timpul anului.




Solutia consultantului:

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala cu protocolul se deduce si anul 2013 in limita de 2 % din baza stabilita de art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si in normele de aplicare pentru acest articol, regasite la pct. 33 din HG 44/2004 , dupa cum urmeaza:

"Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile."

In ce priveste TVA, normele de aplicare pentru art. 128 lit. f) din Codul fiscal , sunt reformulate integral din 2013, in sensul ca sunt recunoscute drept bunuri de protocol numai bunurile acordate in valoare de pana la 100 lei pentru un singur beneficiar al cadoului.
 
Pentru aceasta suma, se permite deducerea TVA de la achizita bunurilor acordate sub forma de cadouri si nu se colecteaza TVA la acordarea cadoului. Deducerea TVA de la achizitie va tine cont de sistemul utilizat de societate de la 01 ianuarie 2013 (TVA regim normal sau TVA la incasare).
 
Din analiza textului normativ, observam ca etalonul pentru determinarea sumei deductibile – plafonul de 100 lei, este analiza individuala a fiecarui cadou acordat intr-o perioada fiscala, luna sau trimestru, conform vectorului fiscal.
 
De exemplu, o persoana impozabila acorda cadouri in valoare individuala de 99 lei fiecare la 5 persoane, total valoare cadouri 495 lei. In acest caz, TVA de la achizitie este deductibil, iar la acordarea cadourilor nu se colecteaza TVA.
 
O alta persoana impozabila acorda doua cadouri la 2 persoane distincte in valoare de 247,5 lei fiecare, total valoare cadouri 495 lei. Pentru aceasta persoana, valoarea pentru care se depasesc cei 100 lei pe fiecare beneficiar de cadou este o suma in sfera TVA pentru care persoana impozabila colecteaza TVA la acordarea cadoului.
 
Legiuitorul a stabilit ca aceasta colectare a TVA se va realiza in ultima zi a perioadei fiscale. Exemplu de calcul:

Valoare cadou acordat = 247,5 lei / persoana
Valoare deductibila = 100 lei
Baza de calcul TVA = 147,5 lei
TVA colectata pe fiecare beneficiar de cadou = 147,5 x 24% = 35,4 lei
Total TVA colectata pentru situatia din exemplu = 35,4 x 2 = 70,8 lei
 
Legiuitorul a detaliat procedura efectiva de colectare a TVA, la pct. 6 alin. (10) din HG 44/2004 , astfel se emite o autofactura, iar inregistrarea contabila este:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectata" cu suma de 70,8 lei.
 
Retinem aspectul foarte important ca daca aceste cadouri sunt acordate in scopul stimularii activitatii societatii, cum ar pretrecerile cu clientii, nu se considera acordare de cadouri si nu se colecteaza TVA.
 
In acest caz, intrebarea esentiala este ce se intampla cu TVA la bunurile utilizate in diverse actiuni de protocol, ce nu sunt acordate unor beneficiari evidentiati distinct, cum ar fi mese festive, servirea unor invitati cu bauturi racoritoare, apa, cafea, suc etc.

 In opinia noastra, TVA-ul acesta nu se poate deduce si reprezinta o componenta a costului de achizitie a acestor produse, conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea. Dupa introducerea TVA in costul de achizitie, se va analiza deductibilitatea limitata a cheltuielii de protocol, in procentul amintit in prima parte a raspunsului.
 
Daca cumva a fost dedus un TVA la achizitia bunurilor utilizate in cadrul actiunilor de protocol, la data consumului acestora, societatea are obligatia sa colecteze TVA la valoarea integrala a acestora, prin procedura mai sus amintita (emiterea unei autofacturi).


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli de protocol. Care este momentul colectarii TVA in cazul depasirii plafonului de 2 la suta in timpul anului?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016