Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli de protocol. Cum raportam TVA-ul colectat in decontul lunii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, cheltuieli de protocol, deducere, decont, bunuri acordate

Vom analiza astazi cazul unei societati care a inregistrat pierderi in lunile ianuarie si februarie. In luna februarie s-au efectuat cheltuieli de protocol (cu deducerea TVA-ului) astfel: - cheltuieli de protocol in valoare de 246lei. Vom vedea cum se inregistreaza in decontul lunii TVA-ul colectat. - bunuri acordate gratuit. Se va stabili in baza caror documente justificative pot fi acordate aceste cadouri.



Solutia consultantului:

Referitor la intrebarea cu privire la perioada in care se colecteaza TVA-ul aferent bunurilor acordate protocol, in decontul carei luni se raporteaza, la ce rand, ce articol contabil se face, cu ce valoare va rugam sa gasiti mai jos opinia noastra:

Incepand cu anul 2013, aceasta analiza se face lunar, iar TVA-ul care trebuie colectat se raporteaza in decontul lunii in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.

In practica se pot intalni urmatoarele cazuri:

- Protocol Bunuri (de exemplu bunuri achizitionate si acordate cu titlu gratuit sub forma de cadouri partenerilor de afaceri)- TVA-ul aferent acestor bunuri este deductibil in masura in care valoarea individuala a unui cadou (baza TVA) nu depaseste 100 RON. Analiza se realizeaza pentru fiecare cadou oferit, iar pentru sumele individuale care depasesc 100 RON se colecteaza TVA aferenta la fiecare sfarsit de luna, prin emiterea de autofactura;

- Protocol Servicii (de exemplu mese cu partenerii de afaceri): TVA este deductibil in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a companiei. Daca se poate demonstra ca o masa la un restaurant a fost achitata in scopul afacerii atunci TVA-ul este deductibil. Daca nu se poate demonstra o astfel de legatura, TVA-ul se colecteaza la sfarsitul lunii prin emiterea de autofactura.

In ceea ce priveste documentarea acordarii deductibilitatii TVA - legislatia nu prevede clar ce documente ar trebui intocmite, de aceea recomandam intocmirea unei proceduri interne semnata de administrator prin care sa se stabileasca faptul ca bunurile de natura cafelelor, sucurilor, ceaiurilor etc  se acorda gratuit clientilor, partenerilor de afaceri, cu ocazia sedintelor de lucru, intalnirilor, etc;

Monografia contabila a facturii de achizitie este % (623 si 4426) = 401 iar monografia autofacturii este 623=4427
 
Declararea autofacturii se realizeaza la randul 9. din decontul de TVA.
 
Referitor la intrebarea cu privire la acordarea confectiilor produse de firma dumneavoastra acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, cu ce acte se acorda aceste confectii pentru protocol si valoarea TVA colectat, luna decont va rugam sa gasiti mai jos opinia noastra:

- Ca si document justificativ recomandam intocmirea unui proces verbal de predare primire incheiat intre societate care preda bunul si persoana care primeste bunul;

- Valoarea TVA-ului colectat se calculeaza prin aplicarea cotei asupra diferentei dintre valoarea bunului acordat protocol si plafonul de 100Ron.

- Luna in care se raporteaza TVA-ul in decont este cea in care se acorda bunurile gratuit.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli de protocol. Cum raportam TVA-ul colectat in decontul lunii?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016