Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli de protocol. Cum se poate deduce TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: cheltuieli de protocol, deducere tva, codul fiscal, factura, deductibilitate cheltuieli

In analiza de mai jos, avem o societate care primeste o factura de masa servita in valoare de peste 100 lei + TVA. Vom stabili in ce masura acest TVA poate fi considerat ca fiind deductibil (integral sau partial) daca societatea nu intocmeste si nu anexeaza acestei facturi un referat din care sa rezulte scopul actiunii de protocol si numarul de participanti. De asemenea, vom vedea cum se procedeaza daca valoarea facturii este de sub 100 lei si care este regimul TVA in aceleasi conditii. Se mentioneaza ca pentru cheltuielile de protocol societatea nu depaseste plafonul de 2%.

Indiferent de valoarea facturii, peste sau sub 100 lei, inclusiv sau exclusiv TVA, suma TVA  deductibila poate fi dedusa, integral,  in situatia in care achizitia respectiva  este aferenta activitatii economice desfasurate.

Prin intocmirea referatului la care faceti referire este angajata raspunderea persoanei (salariatului) care se ocupa de organizarea unor astfel de actiuni si se  aproba,  de catre conducatorul societatii, suma achitata. Deci, desi nu este obligatoriu,  referatul este o formalitate care se recomanda a fi  indeplinita pentru justificarea cheltuielii de protocol  efectuate chiar daca, intr-un an de zile, nu se depaseste plafonul de 2%. Aceiasi recomandare este valabila si in cazul in care valoarea facturii, inclusiv TVA, aferenta mesei de protocol este sub 100 lei. Suma de 100 lei este un plafon care se ia in considerare doar pentru cadouri, fara a se lua in considerare si in cazul meselor de protocol.

Plafonul de 2% se are in vedere doar in cazul impozitului pe profit, fara a se lua in considerare si in cazul taxei pe valoarea adaugata. Astfel,  incepand cu  anul 2013, exercitarea dreptului de deducere a TVA  nu mai este conditionata de  incadrarea in plafonul  cheltuielilor  deductibile la calculul impozitului pe profit.
        
Din anul 2013 tratamentul fiscal al cheltuielilor de protocol d.p.d.v. al TVA s-a modificat radical in sensul ca se supune taxarii  doar diferenta care depaseste valoarea de  100 lei  aferenta unui cadou oferit unui singur  partener, persoana fizica, reprezentant al unei persoane juridice. Prin Codul fiscal, cadoul este definit drept "unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.".


Valoarea diferentelor insumate, aferente  cadourilor acordate  in cadrul unei perioade fiscale de raportare,  reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri efectuate cu plata, dar numai daca valoarea unui cadou depaseste 100 lei, inclusiv TVA. Pentru valoarea totala a depasirilor,  persoana impozabila care a acordat cadourile respective trebuie  sa emita  o autofactura prin  colecteaza TVA la o baza de impozitare a TVA reprezentata de diferenta dintre valoarea cadoului oferit si suma de 100 lei, dar numai daca, pentru cadoul respectiv s-a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile.  In aceasta situatie, se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care bunurile au fost acordate gratuit, fara ca aceasta operatiune sa se efectueze la momentul intocmirii situatiilor financiare anuale, asa cum s-a procedat pentru  anul fiscal 2011 si 2012.

Deci,  trebuie retinut faptul ca suma de 100 lei se refera doar la cadourile oferite  in cadrul actiunilor de protocol, fara a se referi la tratatiile efectuate in cazul unei astfel de actiuni, de exemplu, o masa la restaurant. Servirea mesei la restaurant nu poate fi de natura unui cadou deoarece se  incadreaza in categoria serviciilor de alimentatie publica. In acest caz, servirea mesei la restaurant reprezinta o  prestare de servicii efectuata cu titlu  gratuit.  In situatia in care  aceste actiuni de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, valoarea serviciilor respective  nu reprezinta operatiune asimilata unei prestari de servicii cu plata conform prevederilor art. 271 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal astfel incat sa fie obligatorie colectarea TVA prin emiterea unei autofacturi.  

Din acest motiv, pentru aceste servicii gratuite se exercita integral dreptul de deducere a TVA, fara ca suma TVA sa fie  limitata la deducere in situatia depasirii  plafonului  in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.  

In concluzie, suma TVA deductibila aferenta serviciilor prestate gratuit prin oferirea unei mese la restaurant nu poate fi dedusa in situatia in care nu se poate justifica faptul ca aceste cheltuieli sunt  efectuate in legatura directa cu activitatea firmei care le-a inregistrat in evidenta contabila si fiscala.    


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli de protocol. Cum se poate deduce TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016