Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XV - Dispozitii tranzitorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Nov. 2010

Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XV - Dispozitii tranzitoriiART. 161 - Dispozitii tranzitorii(1) In aplicarea alin. (2)-(14):a) un bun imobil sau o parte a acestuia este considerat/considerata ...

Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XV - Dispozitii tranzitorii

ART. 161 - Dispozitii tranzitorii

(1) In aplicarea alin. (2)-(14):
a) un bun imobil sau o parte a acestuia este considerat/considerata ca fiind construit/construita inainte de data aderarii, daca acel bun imobil sau o parte a acestuia a fost utilizat/utilizata prima data inainte de data aderarii;
b) un bun imobil sau o parte a acestuia este considerat/considerata achizitionat/achizitionata inainte de data aderarii, daca formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator s-au indeplinit inainte de data aderarii;
c) transformarea sau modernizarea unui bun imobil sau unei parti a acestuia se considera efectuata pana la data aderarii daca, dupa transformare sau modernizare, bunul imobil sau partea acestuia a fost utilizat/utilizata prima data inainte de data aderarii;
d) transformarea sau modernizarea unui bun imobil sau unei parti a acestuia se considera efectuata dupa data aderarii daca, dupa transformare sau modernizare, bunul imobil sau partea acestuia a fost utilizat/utilizata prima data dupa data aderarii;
e) prevederile alin. (4), (6), (10) si (12) se aplica numai pentru lucrarile de modernizare sau transformare incepute inainte de data aderarii, care au fost finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a partii acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare.
--------------
Alin. (1) al art. 161 a fost modificat de pct. 71 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.

(2) Persoana impozabila care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei si care, la sau dupa data aderarii, nu opteaza pentru taxare sau anuleaza optiunea de taxare a oricareia dintre operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e), pentru un bun imobil sau o parte din acesta, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa, conform normelor.

(3) Persoana impozabila care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente pentru un bun imobil sau o parte din acesta, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, opteaza pentru taxarea oricareia dintre operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e), la sau dupa data aderarii, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa deductibila aferenta, conform normelor.

(4) In situatia in care un bun imobil sau o parte a acestuia, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, este transformat sau modernizat dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii nu depaseste 20% din valoarea bunului imobil sau a partii acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, care nu opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) sau anuleaza optiunea de taxare, la sau dupa data aderarii, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa, conform normelor.

(5) In situatia in care un bun imobil sau o parte a acestuia, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, este transformat sau modernizat dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil sau a partii acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, nu opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) sau anuleaza optiunea de taxare, la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa deductibila aferenta, conform prevederilor art. 149.

(6) In situatia in care un bun imobil sau o parte a acestuia, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, este transformat sau modernizat dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii nu depaseste 20% din valoarea bunului imobil sau a partii acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e), la sau dupa data aderarii, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa deductibila aferenta, conform normelor.

(7) In situatia in care un bun imobil sau o parte a acestuia, construit, achizitionat, transformat sau modernizat inainte de data aderarii, este transformat sau modernizat dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil sau a partii acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e), la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa, conform prevederilor art. 149.

(8) Persoana impozabila care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente unei constructii sau unei parti din aceasta, terenului pe care este situata sau oricarui alt teren care nu este construibil, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, si care, la sau dupa data aderarii, nu opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f), va ajusta taxa deductibila aferenta, in conditiile prevazute la art. 149, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani.

(9) Persoana impozabila care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente unei constructii sau unei parti din aceasta, terenului pe care este situata sau oricarui alt teren care nu este construibil, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, si care opteaza la sau dupa data aderarii, pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f), va ajusta taxa deductibila aferenta conform art. 149, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani.

(10) In situatia in care o constructie sau o parte din aceasta, terenul pe care este situata sau orice alt teren care nu este construibil, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, sunt transformate sau modernizate dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii nu depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, prin derogare de la prevederile art. 149, persoana impozabila, care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, nu opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f), la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa dedusa inainte si dupa data aderarii, conform art. 149, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani.

(11) In situatia in care o constructie sau o parte din aceasta, terenul pe care este situata sau orice alt teren care nu este construibil, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, sunt transformate sau modernizate dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, nu opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f), la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa dedusa inainte si dupa data aderarii, conform art. 149.

(12) In situatia in care o constructie sau o parte din aceasta, terenul pe care este situata sau orice alt teren care nu este construibil, construite, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, sunt transformate sau modernizate dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii nu depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f), la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa nededusa inainte si dupa data aderarii, conform art. 149, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani.

(13) In situatia in care o constructie sau o parte din aceasta, terenul pe care este situata sau orice alt teren care nu este construibil, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, sunt transformate sau modernizate dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, prin derogare de la prevederile art. 149, persoana impozabila, care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa nededusa inainte si dupa data aderarii, conform art. 149.

(14) Prevederile alin. (8)-(13) nu sunt aplicabile in cazul livrarii unei constructii noi sau a unei parti din aceasta, astfel cum este definita la art. 141 alin. (2) lit. f).

(15) In cazul contractelor de vanzare de bunuri cu plata in rate, incheiate valabil, anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se deruleaza si dupa data aderarii, exigibilitatea taxei aferente ratelor scadente dupa data aderarii intervine la fiecare dintre datele specificate in contract pentru plata ratelor. In cazul contractelor de leasing incheiate valabil, anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, si care se deruleaza si dupa data aderarii, dobanzile aferente ratelor scadente dupa data aderarii nu se cuprind in baza de impozitare a taxei*).

(16) In cazul bunurilor mobile corporale introduse in tara inainte de data aderarii de societatile de leasing, persoane juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, si care au fost plasate in regimul vamal de import, cu exceptarea de la plata sumelor aferente tuturor drepturilor de import, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata, daca sunt achizitionate dupa data aderarii de catre utilizatori, se vor aplica reglementarile in vigoare la data intrarii in vigoare a contractului.

(17) Obiectivele de investitii finalizate printr-un bun de capital, al caror an urmator celui de punere in functiune este anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se supun regimului de ajustare a taxei deductibile prevazut la art. 149.

(18) Certificatele de scutire de taxa eliberate pana la data aderarii pentru livrari de bunuri si prestari de servicii finantate din ajutoare sau imprumuturi nerambursabile acordate de guverne straine, de organisme internationale si de organizatii nonprofit si de caritate din strainatate si din tara sau de persoane fizice isi pastreaza valabilitatea pe perioada derularii obiectivelor. Nu sunt admise suplimentari ale certificatelor de scutire dupa data de 1 ianuarie 2007.
--------------
Alin. (18) al art. 161 a fost modificat de pct. 5 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 110 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.028 din 27 decembrie 2006.

(19) In cazul contractelor ferme, incheiate pana la data de 31 decembrie 2006 inclusiv, se aplica prevederile legale in vigoare la data intrarii in vigoare a contractelor, pentru urmatoarele operatiuni:
a) activitatile de cercetare-dezvoltare si inovare pentru realizarea programelor, subprogramelor si proiectelor, precum si a actiunilor cuprinse in Planul national de cercetare-dezvoltare si inovare, in programele-nucleu si in planurile sectoriale prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile ulterioare, precum si activitatile de cercetare-dezvoltare si inovare finantate in parteneriat international, regional si bilateral;
b) lucrarile de constructii, amenajari, reparatii si intretinere la monumentele care comemoreaza combatanti, eroi, victime ale razboiului si ale Revolutiei din decembrie 1989.

(20) Actelor aditionale la contractele prevazute la alin. (19), incheiate dupa data de 1 ianuarie 2007 inclusiv, le sunt aplicabile prevederile legale in vigoare dupa data aderarii.

(21) Pentru garantiile de buna executie retinute din contravaloarea lucrarilor de constructii-montaj, evidentiate ca atare in facturi fiscale pana la data de 31 decembrie 2006 inclusiv, se aplica prevederile legale in vigoare la data constituirii garantiilor respective, in ceea ce priveste exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata.

(22) Pentru lucrarile imobiliare care se finalizeaza intr-un bun imobil, pentru care antreprenorii generali au optat, inainte de data de 1 ianuarie 2007, ca plata taxei sa se efectueze la data livrarii bunului imobil, se aplica prevederile legale in vigoare la data la care si-au exprimat aceasta optiune.

(23) Asocierile in participatiune dintre persoane impozabile romane si persoane impozabile stabilite in strainatate sau exclusiv din persoane impozabile stabilite in strainatate, inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, pana la data de 31 decembrie 2006 inclusiv, conform legislatiei in vigoare la data constituirii, se considera persoane impozabile distincte si raman inregistrate in scopuri de TVA, pana la data finalizarii contractelor pentru care au fost constituite.

(24) Operatiunile efectuate de la data aderarii in baza unor contracte in derulare la aceasta data vor fi supuse prevederilor prezentului titlu, cu exceptiile prevazute de prezentul articol si de art. 161^1.
------------
Art. 161 a fost modificat de pct. 140 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
------------
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamt:
Conform art. II din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006, prevederile alin. (15) al art. 161 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, nu se aplica in situatia in care, prin acte aditionale incheiate dupa data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prevederilor prezentei legi, valabilitatea contractelor de vanzare cu plata in rate si/sau a contractelor de leasing este prelungita dupa data aderarii. Aceasta prevedere se aplica de la data de 4 august 2006, conform alin. (2) al art. V din acelasi act normativ.

ART. 161^1 - Operatiuni efectuate inainte si de la data aderarii

(1) Prevederile in vigoare, la momentul in care bunurile au fost plasate in unul dintre regimurile suspensive prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1-7 sau intr-un regim similar in Bulgaria, se vor aplica in continuare de la data aderarii, pana la iesirea bunurilor din aceste regimuri, atunci cand respectivele bunuri, originare din Bulgaria sau din spatiul comunitar, asa cum era acesta inaintea datei aderarii:
a) au intrat in Romania inaintea datei aderarii; si
b) au fost plasate intr-un astfel de regim la intrarea in Romania; si
c) nu au fost scoase din respectivul regim inaintea datei aderarii.

(2) Aparitia oricaruia dintre evenimentele de mai jos la sau dupa data aderarii se va considera ca import in Romania:
a) iesirea bunurilor in Romania din regimul de admitere temporara in care au fost plasate inaintea datei aderarii in conditiile mentionate la alin. (1), chiar daca nu au fost respectate prevederile legale;
b) scoaterea bunurilor in Romania din regimurile vamale suspensive in care au fost plasate inaintea datei aderarii, in conditiile prevazute la alin. (1), chiar daca nu au fost respectate prevederile legale;
c) incheierea in Romania a unei proceduri interne de tranzit initiate in Romania inaintea datei aderarii, in scopul livrarii de bunuri cu plata in Romania inaintea datei aderarii, de catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare. Livrarea de bunuri prin posta va fi considerata in acest scop procedura interna de tranzit;
d) incheierea in Romania a unei proceduri de tranzit extern initiate inaintea datei aderarii;
e) orice neregula sau incalcare a legii, savarsita in Romania in timpul unei proceduri interne de tranzit initiate in conditiile prevazute la lit. c) sau in timpul unei proceduri de tranzit extern prevazute la lit. d);
f) utilizarea in Romania, de la data aderarii, de catre orice persoana, a bunurilor livrate acesteia inaintea datei aderarii, din Bulgaria sau din teritoriul comunitar, asa cum era acesta inaintea datei aderarii, daca:
1. livrarea bunurilor a fost scutita sau era probabil ca va fi scutita, in conditiile art. 143 alin. (1) lit. a) si b); si
2. bunurile nu au fost importate inaintea datei aderarii, in Bulgaria sau in spatiul comunitar, astfel cum era acesta inaintea datei aderarii.

(3) Cand are loc un import de bunuri in oricare dintre situatiile mentionate la alin. (2), nu exista niciun fapt generator de taxa daca:
a) bunurile sunt expediate sau transportate in afara teritoriului comunitar, astfel cum este acesta de la data aderarii; sau
b) bunurile importate, in sensul alin. (2) lit. a), nu reprezinta mijloace de transport si sunt reexpediate sau transportate catre statul membru din care au fost exportate si catre persoana care le-a exportat; sau
c) bunurile importate, in sensul alin. (2) lit. a), reprezinta mijloacele de transport care au fost achizitionate sau importate inaintea datei aderarii, in conditiile generale de impozitare din Romania, Republica Bulgaria sau alt stat membru din teritoriul comunitar, astfel cum era acesta inaintea datei aderarii, si/sau care nu au beneficiat de scutire de la plata taxei ori de rambursarea acesteia ca urmare a exportului. Aceasta conditie se considera indeplinita atunci cand data primei utilizari a respectivelor mijloace de transport este anterioara datei de 1 ianuarie 1999 si suma taxei datorate la import este nesemnificativa, conform prevederilor din norme.
------------
Lit. c) a alin. (3) al art. 161^1 a fost modificata de pct. 72 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
------------
Art. 161^1 a fost modificat de pct. 141 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

ART. 161^2 - Directive transpuse

Prezentul titlu transpune Directiva 112, Directiva 83/181/CEE a Consiliului din 28 martie 1983 de stabilire a domeniului de aplicare a articolului 14 alineatul (1) litera d) din Directiva 77/388/CEE privind scutirea de la taxa pe valoarea adaugata a anumitor importuri finale de bunuri, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 105 din 23 aprilie 1983, cu modificarile si completarile ulterioare, Directiva 2007/74/CE a Consiliului din 20 decembrie 2007 privind scutirea de taxa pe valoarea adaugata si de accize pentru bunurile importate de catre persoanele care calatoresc din tari terte, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 346 din 29 decembrie 2007, Directiva 2006/79/CE a Consiliului din 5 octombrie 2006 privind scutirea de impozit la import pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial din tarile terte, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 286 din 17 octombrie 2006, Directiva 86/560/CEE - a treisprezecea directiva a Consiliului Comunitatilor Europene din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri - Sisteme de restituire a taxei pe valoarea adaugata persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunitatii, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 326 din 21 noiembrie 1986, Directiva 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoarea adaugata, prevazuta in Directiva 2006/112/CE, catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 44 din 20 februarie 2008.
-------------
Art. 161^2 a fost modificat de pct. 147 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XV - Dispozitii tranzitorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016