Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul Fiscal modificat va lovi puternic in companiile romanesti, deja incercate in 2009!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2009
Tags: codul fiscal, anaf

Modificarile prevazute in Codul Fiscal, cu aplicare din 2010, vor avea fie un impact negativ, fie unul nesemnificativ asupra mediului de afaceri romanesc, au declarat specialistii pe fiscalitate, in ...

Modificarile prevazute in Codul Fiscal, cu aplicare din 2010, vor avea fie un impact negativ, fie unul nesemnificativ asupra mediului de afaceri romanesc, au declarat specialistii pe fiscalitate, in emisiunea Legile Afacerilor. Consultantii se asteapta ca ANAF sa amane din nou aplicarea unor prevederi incluse in pachetul de modificari, in lipsa personalului acreditat sa le aplice.

“Dintre modificari prevazute in Codul Fiscal, majoritatea au un impact negativ pentru mediul de afaceri. Aspectele pozitive sunt minore“, a declarat Corneliu Teaha, managing partner Teaha Management Consulting, prezent in studioul emisiunii Legile Afacerilor, din data de 5 noiembrie.

Aplicarea prevederilor Codului Fiscal in 2010 aduce o serie de incertitudini pentru companii. Reprezentantii firmelor de consultanta anticipeaza faptul ca certificarea declarațiilor fiscale nu se va putea pune in aplicare. Problema o reprezinta numarul mult prea mic al consultantilor fiscali acreditați de Camera Consultantilor Fiscali.
„Suntem in situatia in care 4.000 de consultanti fiscali depun declaratii privind impozitul pe profit pentru 500.000 de firme”, a declarat Alex Milcev, partener Ernst&Young.

Specialistii se asteapta ca ANAF sa amane aplicarea acestei prevederi, desi este inclusa in pachetul de modificari ale Codului Fiscal pentru 2010.

Certificarea declaratiilor fiscale a fost prevazuta prima oara in 2007 si se referea la declaratiile privind impozitul pe profit. De atunci, ANAF a prorogat cu cate un an acest termen.

O alta modificare a Codului Fiscal amanata de mai multe ori prevede generalizarea sistemului de plati anticipate, de la companiile din sectorul financiar la toti agentii economici. 

Pe langa aceste incertitudini fiscale, companiile vor fi, totusi, nevoite sa aplice o serie de modificari importante.

“Una dintre modificari este aparitia, in zona impozitului pe profit, a societatilor europene si a societatilor cooperatiste europene, niste forme de societate absolut noi pentru Romania, aparute dupa anul 2007, si care prezinta avantajul delocalizarii. Este bine ca s-au stabilit aceste reglementari, evitandu-se discutiile in contradictoriu cu inspectorii fiscali”, a explicat Emilian Duca, partener Tax Department BDO.

Alte modificari importante vizeaza platile anticipate in contul impozitului pe profit, iar pentru firmele in insolventa s-a eliminat taxarea inversa, ceea ce inseamna ca devin platitori de TVA, prevedere cu un impact discutabil asupra procedurilor de reorganizare, a completat Emilian Duca.

Modificarile la Codul Fiscal aduc si simplificarea sistemului de derulare a tranzactiilor intracomunitare cu produse accizabile, cu accent pe transmiterea electronica a informatiilor si numai ca exceptie se completeaza documente pe hartie.

In privinta reglementarilor privind impozitul pe venit, Emilian Duca a aratat ca “se poate scoate in evidenta o tendinta de simplificare a sistemului. Persoanele care obtin venituri din activitati independente, incluzand si drepturi de autor, pot sa plateasca un impozit final, fara sa mai intre in procedura de regularizare. O alta modificare in zona impozitului pe venit este inlocuirea declaratiei de venit cu o declaratie de impunere.

Implicatiile practice se vor resimti in 2011, cand va trebui sa depunem pentru 2010, fiind o masura foarte buna. Aceasta inseamna ca, la data de 25 mai, data de depunere a declaratiei de impunere, trebuie achitat si impozitul care rezulta din completarea declaratiei de impozit.”
Sursa: LionHouse.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul Fiscal modificat va lovi puternic in companiile romanesti, deja incercate in 2009!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016