Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul Muncii. Modificari privind acordarea concediului de odihna

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2011
Tags: codul muncii, noul cod al muncii, concediul de odihna

E vara si gandul te duce deja la vacanta? Inainte de a-ti face bagajul e bine de stiut ca, prin noul Cod al Muncii, au fost modificate si anumite aspecte privind concediul de odihna.Cea mai ...

E vara si gandul te duce deja la vacanta? Inainte de a-ti face bagajul e bine de stiut ca, prin noul Cod al Muncii, au fost modificate si anumite aspecte  privind concediul de odihna.

Cea mai importanta modificare este cea care stabileste numarul de zile de concediu neintrerupt pe care angajatorul este obligat sa le acorde salariatului.

Astfel, potrivit noului Cod al Muncii numarul de zile de concediu neintrerupt a scazut de la 15, cate erau pana acum, la 10 zile lucratoare. Desigur, pot si acordate si mai multe zile de concediu de odihna odata, insa doar daca angajatorul este de acord cu acest lucru.  

Durata efectiva a concediului de odihna la care au dreptul salariatii se stabileste prin contractul individual de munca, dar nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare pe an. De asemenea, prin contractele colective de munca sau prin regulamentele interne, pot fi introduse un numar mai mare de zile de concediu, precum si alte dispozitii privind perioadele de rapaus, totul insa cu respectarea legislatiei in vigoare.   

Efectuarea concediului de odihna in anul urmator este permisa numai in cazurile exceptionale prevazute de lege sau in cazurile stipulate in contractul colectiv de munca aplicabil. Firma este obligata sa acorde angajatului zilele de concediu neefectuate pana la sfarsitul anului urmator, compensarea in bani a concediului neefectuat fiind permisa doar in cazul incetarii contractului individual de munca.

Solicitatea de efectuare a concediului de odihna se face in scris cu cel putin 60 de zile inainte de efectuarea acestuia. Altfel, angajatorul poate refuza cererea. De asemenea, salariatii trebuie sa strabileasca, perioadele in care pot pleca in concediu, in asa fel incat acestea sa nu se suprapuna si sa nu perturbe activitatea companiei.

Pentru perioada concediului de odihna, angajatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Aceasta indemnizatie se calculeaza facand media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.  Plata se face de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu a salariatului.

Concediul poate fi intrerupt atat de catre salariat, pentru motive obiective, cat si de catre angajator, care va poate chema din concediu in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul Muncii. Modificari privind acordarea concediului de odihna ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016