Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Combustibil pentru autocamioane transport marfa. Deductibilitate TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2010
Tags: taxe, tva

de Irina Mantescu, 9 Noiembrie 2010Intrebare:Combustibilul achizitionat pe baza de bonuri fiscale pentru pentru autocamioane transport marfa (cod CAEN 4841) trebuie trecut intr-o coloana separata in ...

de Irina Mantescu, 9 Noiembrie 2010

Intrebare:

Combustibilul achizitionat pe baza de bonuri fiscale pentru pentru autocamioane transport marfa (cod CAEN 4841) trebuie trecut intr-o coloana separata in jurnalul de cumparaturi? Daca da, in ce coloana? Specificul firmei este transport marfuri?

Raspuns:

In cazul autocamioanelor destinate transportului de marfa, taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor de combustibil este deductibila in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1472 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

In conformitate cu prevederile art. 145 alin. (2) orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

   a) operatiuni taxabile;
   b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
   c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
   d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
   e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv. 

Potrivit art. 1451 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
   a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
   b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
   c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
   d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.


Astfel, limitarea dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata aferenta achizitiilor de combustibil vizeaza doar combustibilul utilizat pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri.

Astfel cum prevede art. 146 alin.(1) lit. a) pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155.

In acest sens, punctul 46 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca  justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv facturi transmise pe cale electronica in conditiile stabilite la pct. 73, care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu exceptia facturilor simplificate prevazute la pct. 78 (alin. (1)).
Pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului (alin. (2)).

Asadar, in cazul achizitiei de carburanti auto deducerea taxei pe valoare adaugata poate fi justificata cu bonuri fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999.

In jurnalul pentru cumparari al carui model orientativ este reglementat prin OMFP 1372/2008 achizitiile de carburanti auto de pe teritoriul Romaniei, justificate cu bonuri fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 se vor inscrie la rubrica de „Achizitii de bunuri si servicii din tara si importuri de bunuri taxabile” astfel: baza de impozitare in Coloana 6 si valoarea TVA in coloana 7.

Astfel cum prevede art. 1 alin. (3) al ordinului mentionat jurnalele de vanzari si cele de cumparari nu sunt formulare tipizate. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.

 In Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OANAF 2245/2010 aceste achizitii se inscriu la Randul 21.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Combustibil pentru autocamioane transport marfa. Deductibilitate TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016