Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comercializarea autoturismelor second-hand. Regimul special TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: regimul special tva, comercializare bunuri second-hand, autoturisme, decont de taxa

Dezbatem astazi cazul unei societati comerciale cu obiect activ - comert auto - care doreste sa comercializeze autovehicolele second-hand in regim special pentru bunuri second-hand. Vom staili astfel daca va trebui depusa o notificare la Finante, precum si modul in care se vor intocmi factura si notele contabile aferente cumpararii si vanzarii.



Solutia consultantului:

Regimul special pentru bunurile second-hand este reglementat de art. 152^2 din Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia. Potrivit acestora, persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:

a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform a rt. 141 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.

In acest sens, persoana impozabila revanzatoare este o persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second - hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.

Regimul special nu se aplica pentru:

a) livrarile efectuate de o persoana impozabila revanzatoare pentru bunurile achizitionate in interiorul Comunitatii de la persoane care au beneficiat de scutire de taxa, conform art. 142 alin. (1) lit. a) si e) -g) si art. 143 alin. (1) lit. h) -m), la cumparare, la achizitia intracomunitara sau la importul de astfel de bu nuri ori care au beneficiat de rambursarea taxei;
b) livrarea intracomunitara de catre o persoana impozabila revanzatoare de mijloace de transport noi scutite de taxa, conform art. 143 alin. (2) lit. b).
 
Conform art. 125 prim alin. (3) din Codul fiscal mij loacele de transport noi la care se face referire la art 143 alin. (2) lit. b) sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile de la lit. b), respectiv:

a) mijloacele de transport reprezinta o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia:

1. navelor destinate navigatiei maritime, utili zate pentru transportul international de persoane si/sau de bunuri, pentru pescuit ori alta activitate economica sau pentru salvare ori asistenta pe mare; si
2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeaza in principal transport international de persoane si/sau de bunuri cu plata;
b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
2. in cazul unei nave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
3. in cazul unei aeronave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.

Astfel, autoturismele nu sunt considerate mijloce de transport noi daca sunt livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau au e fectuat deplasari care  depasesc 6.000 km. Se notifica organului fiscal competent optiunea persoanei impozabile revanzatoare pentru aplicarea regimului special pentru livrarea urmatoarelor bunuri:

a) opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati pe care le-a importat;
b) opere de arta achizitionate de persoana impozabila revanzatoare de la autorii acestora sau de la succesorii in drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei.

Daca se aplica regimul special de taxare se va aplica TVA la mar ja de profit. Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de societate si pretul de cumparare, in care:

1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranza ctie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de societate cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma o btinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la societate, persoana impozabila revanzatoare;
Societatea nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile vandute in regim special. Aceasta nu va inscrie taxa aferen ta livrarii supuse regimului special, in mod distinct, in factura emisa clientului.

Pe factura emisa se va inscrie mentiunea ca livrarea este efectuata in conditiile art. 152^2 din Codul fiscal sau orice alta referinta care sa indice faptul ca a fost apli cat regimul special pentru bunurile second-hand.

In cazul in care aplica regimul special societatea trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de TVA;
b) sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.
Daca societatea efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special, trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de TVA.

In acest sens:
a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
d) va tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;
e) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoa nei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.

Livrarile supuse regimului special se vor raporta in for mularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la randul 9 - "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" (baza de impozitare - marja de profit - si taxa pe valoarea adaugata aferenta).

Inregistrari contabile

Achizitia autoturismelor:
371                 =                401
"Marfuri"                          "Furnizori"

 Vanzarea autoturismelor cu aplicarea regimului special:
4111                 =                    %
"Clienti"                                  707
                              "Venituri din vanzarea marfurilor"
                              4427 - TVA aplicata la marja profitului
                                      "TVA colectata"

 Scoaterea din evidenta a autoturismelor vandute:
607                   =                        371
"Cheltuieli privind marfurile"                "Marfuri"


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comercializarea autoturismelor second-hand. Regimul special TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016