Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Compensarea produselor accizabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Ian. 2010
Tags: accize, cod fiscal

Problema Societatea noastra vinde angro produse accizabile catre o alta societate angro (M) si catre retaileri (R). La randul lor,Msi R emit catre noi facturi de servicii (marketing, sinergie etc.). ...

Problema
Societatea noastra vinde angro produse accizabile catre o alta societate angro (M) si catre retaileri (R). La randul lor,Msi R emit catre noi facturi de servicii (marketing, sinergie etc.). A fost o perioada cand M si R ne plateau facturile luand in considerare si facturile lor (compensau).

Am specificat ca nu este tocmai legal modul in care procedeaza (deoarece, pentru compensarea intre rezidenti, este obligatorie folosirea ordinelor de compensare
daca sunt indeplinite conditiile referitoare la scadenta si/sau la valoare sau, daca nu, se apeleaza la IMI).

In prezent nu se mai fac aceste compensari, decontarea facandu-se integral prin banca.
Intrebarea este urmatoarea: pornind de la art. 220 din Codul fiscal, sunt permise compensarile in calitate de furnizor de produse accizabile (bauturi si cafea), livrand atat catre retaileri, cat si catre angrouri?

 Este legal sa facem compensari pe baza de ordine de compensare cu o societate (client) care comercializeaza produse accizabile (bauturi si cafea) in sistem angro?

Solutie

Te-ai saturat sa rasfoiesti teancuri de carti pentru a gasi o solutie asemanatoare cu cea de care ai tu nevoie? E timpul sa citesti solutii aplicate, gandite de specialisti!

Regimul compensarilor intre agentii economici care comercializeaza produse accizbile este reglementat de Codul fiscal art. 220:

(1) Decontarile intre operatorii economici, furnizori de produse accizabile, si operatorii economici,
cumparatori ai acestor produse, se vor face integral prin unitati bancare.

(2) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):
a) livrarile de produse supuse accizelor catre operatorii economici care comercializeaza astfel de produse in sistem endétail;
b) livrarile de produse supuse accizelor, efectuate in cadrul sistemului de compensare a obligatiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor, daca actele normative speciale nu prevad altfel;
c) compensarile efectuate intre operatorii economici prin intermediul Institutului de Management si Informatica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor.
O.U.G. nr. 158/2001, art. 52, reglementeaza de asemenea aceste compensari si mentioneaza urmatoarele:

(1) Decontarile intre agentii economici producatori sau importatori de produse supuse accizelor, in calitate de furnizori, si agentii economici cumparatori ai acestor produse se vor face integral numai prin unitati bancare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica decontarilor intre agentii economici producatori, importatori si comercianti in sistem angro, inclusiv celor aferente produselor livrate in regim de scutire de accize.
(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):

a) livrarile de produse supuse accizelor, efectuate in cadrul sistemului de compensare a obligatiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale;
b) decontarile intre agentii economici producatori sau importatori de produse supuse impozitului, potrivit prevederilor cap. II, in calitate de furnizori, si agentii economici cumparatori de astfel de produse;
c) compensarile efectuate in baza O.U.G. nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, aprobata si modificata prin Legea nr. 211/2001. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor.

De aici rezulta urmatoarele:

– daca societatea este importator, producator sau antrepozit fiscal si platiti acciza catre bugetul de stat in vama la momentul importului, la vanzarea marfii sau la achizitia intracomunitara, in cazul in care sunteti operator inregistrat, atunci intrati sub incidenta alin. (1) art. 52 din O.U.G. nr. 158/2001 si nu se pot efectua compensari cu clientii decat daca sunt facute in baza O.U.G. nr. 77/1999, adica prin IMI;

– daca nu intrati in categoria mentionata mai sus, aveti posibilitatea sa faceti compensari pe baza ordinelor de compensare, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

Articol preluat din Newslettereul Contabilului 2010 nr. 2/decembrie 2009

Articol adaugat la 18 ianuarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Compensarea produselor accizabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016