InfoTva.ro » InfoTVA » Completare decont TVA. La ce sa fim atenti!

Completare decont TVA. La ce sa fim atenti!

de InfoTva.ro la 13 Sep. 2012 Exclusiv

Tags: omfp 3055/2009, tva, opanaf 3665/2011, rambusare, completare decont

O societate a cerut in decontul de TVA pentru luna iulie rambursare de TVA de 30.000 lei. In decontul de TVA pentru luna august societatea apare cu TVA de plata la rd.37 de 2400 lei. Vom vedea in ce masura societatea poate sa isi mai deduca TVA pe luna august daca a cerut rambursare pe luna iulie si daca exista inregistrari contabile pentru situatia opusa.


Raspuns:

In elaborarea raspunsului pentru situatia dvs. vom avea in vedere instructiunile de completare a decontului de TVA 300, aprobate prin  OPANAF 3665/2011, Anexa 2, si  reglementarile contabile prevazute de OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Din descrierea intrebarii intelegem faptul ca societatea dvs. a completat  in decontul 300, pentru luna iulie, soldul sumei negative de TVA, la randul 42, cu valoarea de 30000 RON. In acelasi formular a solicitata rambursarea acestei sume, prin bifarea casetei corespunzatoare.
In decontul lunii urmatoare, august in cazul de fata, este posibil sa fie preluata suma negativa de TVA,  la randul 38, numai daca nu a fost solicitata rambursarea  acesteia in decontul anterior, respectiv decontul lunii iulie.

Asfel, in situatia dvs., nu este posibil sa fie reportat soldul sumei negative existent in luna iulie, in valoare de 30000 RON. Suma solicitata la rambursare urmeaza sa fie primita  de catre societatea dvs. in urma incheierii procedurii de rambursare TVA.
Prin urmare,  TVA de plata cumulat, completat la randul 37 din decontul lunii august,va fi preluat la randul 41 si  va trebui sa platiti suma  in valoare de 2400 de RON pana la termenul scadent, 25 septembrie 2012. Dupa aceasta data vor fi datorate majorari si penalitati de intarziere.

In ce priveste inregistrarile  in contabilitate a TVA de rambursat, repectiv de plata, acestea sunt cele efectuate in mod obisnuit, prevazute de OMFP 3055/2009. Va recomandam doar sa creati un analitic distinct pentru TVA ceruta la rambursare, pentru a se diferentia de o eventuala suma  de rambursat, ulterioara, pentru care nu este solicitata rambrusarea.

OMFP 1802/2014
117 Monografii contabile detaliate care-l "traduc"

“Verde” la inregistrari contabile simplificate,
rapide si perfect legale!

>> Click AICI <<

 
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
2 comentarii
Valentina U. 2012-12-17 09:45:10

Societatea are TVA de recuperat pe noiembrie 2012 in valoare de 23.000 ron, suntem in insolventa, pentru ca avem datorii la stat pe care le vom achita in 2 ani conform Planului de reorganizare. De cand am intrat in insolventa suntem cu platile la zi mai putin cele din Planul de reorganizare esalonate pe 2 ani. Cand am facut inchidere luna noiembrie in SAGA a aparut urmatorul text: ,,Doriti compensarea TVA-ului? articol 4423=4424. Atentie! Daca ati virat TVA-ul datorat la timp, verificati suma compensata!" In decontul 300 pe luna noiembrie putem sa facem compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plata cei 23.000 ron care au iesit de recuparat in noiembrie - noi de obicei avem numai de plata, sau nu avem voie sa compensam pt ca avem datorii? Va rog, urgent niste sfaturi. Multumesc anticipat.

Cristina R 2012-09-15 19:34:58

De acord ca nu este posibil sa fie reportat soldul sumei negative a TVA din luna iulie in suma de 3000 lei in decontul TVA aferen lunii august, dar se poate face cerere de compensare a TVA-ului de plata din luna august in suma de 2400 cu TVA-ul de rambursat din luna iulie , pentru evitarea penalitatilor pana la data efectuarii controlului anticipat ?


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial