Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicat ANAF: Persoane impozabile in scop de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Apr. 2011
Tags: anaf, scopuri de tva, persoane impozabile

Persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, ...

Persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, sunt persoane impozabile in scopul TVA.

De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.


Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, dupa cum urmeaza:

a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 119.000 lei sau daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 119.000 lei, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;

c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 119.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, cum ar fi: arendarea, concesionarea, inchirierea si leasing-ul de bunuri imobile si livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri (cu exceptiile prevazute de lege).

Astfel, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita activitati incadrate la profesii libere, vor completa si depune la organele fiscale formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere".

Persoanele fizice romane, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita activitati incadrate la profesii libere, vor completa si depune la organele fiscale formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane".

ATENTIE: In situatia in care o persoana este obligata sa se inregistreze in scop www.anaf.ro de TVA si nu solicita inregistrarea, organele fiscale vor inregistra persoana respectiva din oficiu si vor declansa inspectia fiscala pentru determinarea situatiei fiscale a contribuabilului.

Declaratiile mai sus mentionate, se depun direct sau prin imputernicit / reprezentant fiscal, la registratura organului fiscal competent, sau la posta prin scrisoare recomandata.

Informatii suplimentare se pot obtine vizitand site-ul ANAF www.anaf.ro, telefonic de la Centrul de asistenta a contribuabililor la numarul de telefon: 031.403.91.60 retea RDS si de la biroul de asitenta al contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice.”

Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass Media



Ministerul Finantelor Publice
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media
Nr. inreg. ANSPDCP : 759/ 2009
Str.Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti, CP 050741
Tel : +021 319 98 57
Fax: +021 319 98 57
Presa.anaf@mfinante.ro
Relatiipublice.anaf@mfinante.ro
Nr. 1090441 / Data: 26.04.2011

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicat ANAF: Persoane impozabile in scop de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016