Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor privind furnizarea informatiilor statistice Intrastat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2009
Tags: contraventii, sanctiuni, obligatii, furnizarea informatiilor, statistic, intrastat

Firmele care realizeaza operatiuni intracomunitare de bunuri au calitatea de operatori economici care au rolul de furnizori de informatii statistice Intrastat. Completarea Declaratiei statistice ...

Firmele care realizeaza operatiuni intracomunitare de bunuri au calitatea de operatori economici care au rolul de furnizori de informatii statistice Intrastat. Completarea Declaratiei statistice Intrastat este obligatorie!

Se considera contraventii la Legea nr. 422 din 22 noiembrie 2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, urmatoarele fapte:

  • refuzul de a transmite datele statistice solicitate;
  • intarzierea in transmiterea datelor;
  • comunicarea de date incorecte si incomplete;
  • refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de catre conducerea Institutului National de Statistica documentele si evidentele necesare pentru verificarea datelor statistice;
  • neducerea la indeplinire a masurilor dispuse de Institutul National de Statistica prin atentionari sau procese-verbale de constatare a contraventiei.

Contraventiile enumerate la art. 10 alin. (1) se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 7.500 lei si 15.000 lei reglementata prin art. 10 alin. (1) si aplicabila de catre personalul imputernicit din cadrul Institutului National de Statistica.

Atentie!

La completarea declaratiei Intrastat acordati atentie urmatoarelor tipuri de operatiuni economice care se caracterizeaza prin anumite particularitati:

1) Returnarea bunurilor si expedierea bunurilor de inlocuire

Aceasta operatiune reprezinta o particularitate aparte, in sensul ca raportarea acestora se face in directia in care bunurile sunt returnate sau inlocuite. De exemplu, prin declaratia Intrastat se declara la:

·intrari pe teritoriul Romaniei:

– bunurile introduse datorita returnarii unor bunuri anterior expediate din Romania;

– bunurile introduse ca inlocuiri ale unor bunuri intrate anterior;

    • iesiri de pe teritoriul Romaniei:

– bunurile returnate catre alt stat membru UE;

– bunurile expediate pentru inlocuirea bunurilor expe diate anterior.

2) Operatiuni consemnate prin documentul „Nota de credit“

Un astfel de document se are in vedere doar pentru completarea declaratiei Intrastat revizuite si doar in urmatoarele situatii posibile:

  • nota de credit a fost emisa fie pentru returnarea unor bunuri, fie pentru inlocuirea unor bunuri livrate;
  • nota de credit a fost emisa pentru:

– acordarea unui discount sau a unei reduceri de pret;

– acoperirea contravalorii unor bunuri defecte care nu se mai returneaza;

– corectarea unor facturi.

Un astfel de document se ia in considerare numai in urmatoarele conditii:

  • diferenta (+/-) dintre valoarea corecta facturata sau statistica a bunului obtinuta prin corectare in baza notei de credit si valoarea bunului raportata initial prin declaratia Intrastat este mai mare sau egala cu 3.000 lei;
  • diferenta (+/-) dintre valoarea corecta pentru masa neta/cantitatea exprimata in unitate de masura suplimentara si valoarea declarata este egala sau mai mare de 10%.

Desi pentru diferente mai mici (+/-) de 3.000 lei dintre valoarea corecta a bunurilor si valoarea raportata in declaratia Intrastat nu este obligatorie intocmirea de claratiei Intrastat revizuita, se recomanda totusi in toc mirea acesteia pentru a nu existat diferente intre datele sta tistice si cele fiscale raportate prin declaratia recapitulativa cod 390.

3) Software

Prin declaratia Intrastat nu se raporteaza expedierile sau intrarile de software care nu au la baza o miscare fizica a bunurilor, dovedita printr-un suport material.

De exemplu , nu se raporteaza:

  • livrarea sau achizitia de licente prin Internet;
  • expedierea sau introducerea de software pe baza unui contract de mentenanta, in situatia in care con tra valoarea acestuia este facturata individual pe factura;
  • software la cererea clientului.

Aplicatiile software care sunt descarcate contra cost de pe Internet prin regimul e-commerce sau e-market nu trebuie raportate prin declaratia Intrastat deoarece intra in sfera serviciilor.

Prin Intrastat se declara urmatoarele tipuri de software si mediu informatic:

  • software realizat pentru uz general sau comercial;
  • seturi de software stocate pe dischete sau CD-uri cu date puse la dispozitie pentru uz general sau comercial, insotite sau nu de un manual al utilizatorului. De exemplu, pentru achizitionarea softului Windows 2003, prin declaratia Intrastat se ra por teaza valoarea totala formata din suportul de stocare si software;
  • hardware vandut impreuna cu software si licentele de software. De exemplu, pentru a achizitia unui calculator echipat cu software si licente, prin de cla ratia Intrastat se raporteaza valoarea totala formata din hardware, suport software si sub codul hardware-ului;
  • livrarile sau achizitiile ulterioare de up-date-uri pentru un software de uz general. De exemplu, prin de cla ratia Intrastat se raporteaza un update pentru un soft ware numai daca in factura de vanzare sau cum parare a acelui software nu a fost in clus respectivul up-date si numai daca acesta a fost transpus pe un CD.;
  • casete audio si video inregistrate pentru scopuri ge nerale sau comerciale;
  • carduri bancare, carduri de fidelizare sau de tip reducere-discount, alte tipuri de carduri.

Prin Intrastat nu se declara urmatoarele tipuri de software si mediu informatic:

  • dischete sau CD-uri ce stocheaza software si date realizate la comanda;
  • livrari sau achizitii aditionale de up-date-uri pentru un software de uz general. De exemplu, nu se raporteaza contravaloarea unui up-date aferent unui software in situatia in care contravaloarea acestuia a fost inclusa in factura de vanzare a soft-ului;
  • casete audio si video care contin inregistrari originale, realizate la comanda;
  • livrarile sau achizitiile de software care nu sunt insotite de o miscare fizica a bunurilor. De exemplu, nu se raporteaza achizitionarea sau livrarea de licente aditionale prin Internet;
  • serviciile de mentenanta in cadrul unui contract de livrare sau achizitie de software;
  • software configurat la cererea clientului.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre  www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 15 octombrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor privind furnizarea informatiilor statistice Intrastat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016