Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributiile datorate de PFA pentru activitatile desfasurate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: contributii, cota integrala, asigurari sanatate, plata contributiei, pfa

Persoanele cu statut de persoana fizica autorizata (PFA) sa desfasoare activitati economice sunt persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale.



Aceste persoane datoreaza:

- contributia de asigurari sociale in cota integrala, corespunzatoare conditiilor normale de munca (31,3%)

Baza lunara de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2.117 lei = 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (5 x 2.117 lei = 10.585 lei).

Plata anticipata
Persoanele fizice autorizate au obligatia de a efectua in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale. Plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Declararea, definitivarea si plata contributiilor sociale

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea "Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, iar plata, pe baza "Deciziei de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”.

- contributia de asigurari sociale de sanatate in cota individuala de 5,5%

Baza lunara de calcul este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului.

Baza nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Plata anticipata

Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole cum sunt cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea efectueaza plata in doua rate egale, semestrial: 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Definitivarea platilor

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate. Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale se stabilesc prin decizia de impunere anuala. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Persoanele care nu realizeaza venituri, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceasta categorie de persoane fizice se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

Alte venituri asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate:

- cedarea folosintei bunurilor;
- investitii;
- premii si castiguri din jocuri de noroc;
- operatiunea de fiducie;
- alte surse.

Determinarea contributiei de asigurari de sanatate

In aceste cazuri, cuantumul contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se stabileste de catre organul fiscal competent prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor preluate din:
- declaratiile privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen;
- declaratia de impunere trimestriala, pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise;
- declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;
- evidenta fiscala, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in cazul in care venitul net se stabileste prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contributiile datorate de PFA pentru activitatile desfasurate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016