Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conturile de TVA, destinatie noua. Modificari de ultima ora la Split TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 12 Dec. 2017
Tags: tva split, modificari

Firmele vor putea folosi conturile de split TVA in mai multe scopuri, dar fara alte obligatii bugetare.

Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor si fostul ministru de Finante, Viorel Stefan, a venit cu o propunere referitoare la conturile de TVA. Acestea vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitata in contul furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv avansul, respectiv cu TVA achitata la buget, dar fara alte obligatii bugetare.

Dupa decizia luata saptamana trecuta de Comisia de Buget din Camera Deputatilor, institutiile publice sunt singurele scutite de obligatia de a plati contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului care pune in practica mecanismul platii defalcate.

Exceptarea se face "datorita sistemului de evidenta contabila si a procedurilor de achizitie publica, aspecte ce ingreuneaza aplicarea acestui mecanism de defalcare a TVA", potrivit deciziei Comisiei de Buget, scrie ziare.com.

Sistemul de plata defalcata al TVA va fi obligatoriu pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA, care se afla in una sau mai multe din situatiile urmatoare:

1) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA restante, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;

2) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

3) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Camera Deputatilor nu a acordat inca votul final. Daca decizia nu va aparea in Monitorul Oficial pana la 31 decembrie, la 1 ianuarie intra automat in vigoare ordonanta data de Guvern, care prevede ca toate firmele din Romania trebuie sa adere la sistemul Split TVA, potrivit ziare.com.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conturile de TVA, destinatie noua. Modificari de ultima ora la Split TVA":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016