Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cosmarul mesterului Manole si al ucenicilor sai cu privire la... lucrarile de constructii-montaj!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mar. 2008

expert contabil Madalina ParaschivPrin publicarea in M.Of. nr. 703, din 18 octombrie 2007, a O.U.G. nr. 106, din 4 octombrie 2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul ...

expert contabil Madalina Paraschiv

Prin publicarea in M.Of. nr. 703, din 18 octombrie 2007, a O.U.G. nr. 106, din 4 octombrie 2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, s-a confirmat faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, lucrarile de constructii-montaj se exclud din categoria serviciilor pentru care este aplicabil regimul de taxare prin "taxare inversa“.

Cu alte cuvinte, aplicarea masurilor de simplificare pentru taxarea acestor operatiuni a fost valabila doar pentru anul fiscal 2007, conform modificarii Codului fiscal prin Legea nr. 343, din 17 iulie 2006.

Aplicarea acestora nu a fost deloc simpla pentru firmele autorizate sa desfasoare astfel de lucrari, in luna februarie 2007, a fost publicat O.M.F.P. nr. 155, din 31 ianuarie 2007, prin care s-au impus conditii si limite de aplicare ale acestor masuri de simplificare doar pentru lucrarile reglementate la sectiunea F "Constructii“, diviziunea 45, din anexa la O.I.N.S. nr. 601/2002 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN.

Pornind de la incadrarea lucrarilor, continuand cu modul de intocmire a facturilor si terminand cu inregistrarile din evidenta contabila si fiscala, au existat semne de intrebare atat din partea constructorilor, cat si din partea beneficiarilor. Prin urmare, partea neplacuta a masurilor de simplificare a constat in temeri, intrebari, ezitari si suspiciuni.

Partea buna a aplicarii regimului de taxare inversa a constat in avantajul financiar al ambelor parti contractante: furnizorul nu colecta taxa, deci nu avea nicio obligatie catre buget, beneficiarul nu achita taxa catre constructor, deoarece nu avea obligatii legate de taxa. Cele mai avantajate au fost doar firmele inregistrate in scopuri de T.V.A.!

Asa cum s-a intamplat si in cursul anului fiscal 2007, cand se executau lucrari pentru care au fost achitate avansuri in anul 2006, la fel se intampla si in anul 2008, cand sunt in curs de derulare lucrari de constructii-montaj pentru care au fost incasate avansuri in anul 2007.

Evident ca, in astfel de situatii, s-a impus reglementarea prin legislatia fiscala a unor masuri tranzitorii pentru schimbarea regimului de taxare de la un an la altul. In ambele situatii, masurile tranzitorii au fost publicate la sfarsit de an fiscal, astfel incat a fost limitat dreptul constructorului si al beneficiarului de a-si face planuri de buget pentru anul imediat urmator.

Sa ne reamintim!

✓ masurile tranzitorii pentru avansurile incasate in anul 2006 cu efect asupra lucrarilor din anul 2007 au fost publicate in M.Of. nr. 1.044, din 29 decembrie 2006, prin H.G. nr. 1.861, din 21 decembrie 2006, la punctul 82 alineatul 12.

Masurile au fost impuse de modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin Legea nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in M.Of. nr. 662, din 1 august 2006, prin includerea lucrarilor de constructii-montaj in categoria serviciilor supuse taxarii prin aplicarea masurilor de simplificare (art.160 alin.2 lit.c);

✓ masurile tranzitorii pentru avansurile incasate in anul 2007 cu efect asupra lucrarilor din anul 2008 au fost publicate in M.Of. nr. 894, din 28 decembrie 2007, prin H.G. nr. 1.579, din 19 decembrie 2007, la punctul 82 alineatul 12.

Masurile au fost impuse de completarea si modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin O.U.G. nr. 106, din 4 octombrie 2007, publicata in M.Of. nr. 703, din 18 octombrie 2007, prin excluderea lucrarilor de constructii-montaj din categoria serviciilor supuse taxarii prin aplicarea masurilor de simplificare (art.160 alin.2 lit.c).

Asa cum se poate constata, schimbarea regimului de taxare al lucrarilor de constructii-montaj a afectat, consecutiv, trei ani fiscali: 2006, 2007 si 2008. Nu stim deocamdata ce modificari ne mai asteapta in cursul anului 2008 si in perspectiva anului 2009!

Masurile tranzitorii intre anul 2006 si 2007

Prin aceste masuri, s-a prevazut aplicarea regimului de taxare inversa doar pentru diferenta dintre valoarea lucrarilor de constructii-montaj efectuate in anul 2007 si valoarea avansurilor incasate in anul 2006.

Masurile tranzitorii intre anul 2007 si 2008

Prin aceste masuri de tranzitie, s-a prevazut aplicarea regimului normal de taxare cand ne confruntam cu una dintre urmatoarele patru situatii sau, de ce nu, cu toate cele patru situa tii, in functie de modul de derulare a contractelor de constructii-montaj:

Pentru adoptarea acestor masuri, s-au avut in vedere prevederile art.1342, alin. (2) din Codul fiscal, prin care se reglementeaza exceptia de la regula generala de stabilire a faptului generator al taxei.

Sa recapitulam!

Regula generala prevede ca faptul generator al taxei coincide cu momentul emiterii situatiilor de lucrari sau cu momentul acceptarii acestora de catre beneficiar. Exceptia de la regula generala prevede ca exigibilitatea taxei este anterioara faptului generator in doua situatii:

Exceptia de la regula generala prevede ca exigibilitatea taxei este anterioara faptului generator in doua situatii:

✓ cand factura este emisa de catre prestator inainte de faptul generator. Astfel, se admite prin lege posibilitatea ca un constructor sa-i emita facturi beneficiarului sau chiar in lipsa unor lucrari efectuate sau a unor avansuri incasate;

✓ cand se incaseaza avansuri inainte de efectuarea lucrarilor.

In practica, exista situatii in care se deruleaza si in prezent contracte de constructii-montaj incheiate in anul 2006. Astfel, acestea s-au desfasurat pe o perioada de 3 ani, fiecare an cu regimuri diferite de taxare, astfel:

– anul 2006: taxare normala;

– anul 2007: taxare prin aplicarea masurilor de simplificare, concomitent cu aplicarea masurilor tranzitorii din anul 2006 in anul 2007;

– anul 2008: taxare normala, concomitent cu aplicarea masurilor tranzitorii din anul 2007 in anul 2008.

Exemplu:

Firma Amaconstruct, in calitate de antreprenor general, incheie in data de 4 octombrie 2006, cu firma Regalmod, in calitate de beneficiar, un contract de executie avand ca obiect constructia si punerea in functiune a unei hale industriale amplasate pe platforma industriala I.M.G.B., situata pe soseaua Berceni din Bucuresti.

Ambele parti contractante sunt persoane juridice romane, inregistrate ca platitoare de T.V.A.la organul fiscal competent. Valoarea negociata a contractului este de 820.000 de lei, exclusiv T.V.A. In luna decembrie 2006, antreprenorul obtine autorizatia de constructie valabila pentru doi ani (ianuarie 2007 – decembrie 2009) si incepe efectuarea lucrarilor.

Conform contractului incheiat, lucrarile efectuate lunar trebuie consemnate de catre antreprenor in situatii de lucrari care se transmit beneficiarului spre acceptare. Facturarea lucrarilor de catre firma Amaconstruct in calitate de antreprenor general se face numai dupa acceptarea situatiilor de lucrari de catre beneficiari, la valoarea acceptata.

Conform autorizatiei de constructie, termenul final de executie al lucrarilor este data de 22 decembrie 2008, cu esalonarea lucrarilor pe 2 ani. Prin contract, se prevede de asemenea efectuarea de plati anuale in avans in procent de 10% din valoarea lucrarilor de constructii-montaj planificate a se realiza lunar, in anul imediat urmator achitarii. Avansul achitat anual este de 41.000 de lei, exclusiv T.V.A., din care, pentru fiecare lucrare lunara, revine o plata in avans in suma de 3.416,66 lei (41.000 de lei : 12 luni), exclusiv T.V.A.

In vederea aplicarii corecte a legislatiei fiscale in vigoare pentru cei trei ani de derulare a contractului de constructii-montaj, antreprenorul trebuie sa aiba in vedere cel putin urmatoarele patru obiective: organizatorice, financiar-economice, contabile si fiscale:

✓ obiective organizatorice:

1) emiterea situatiilor lunare de lucrari, cu respectarea lucrarilor din devizul estimativ care a stat la baza negocierii contractului;

2) inaintarea situatiilor de lucrari emise catre beneficiar in vederea acceptarii;

3) preluarea de la beneficiar a situatiilor de lucrari acceptate de catre acesta in vederea emiterii facturii.

✓ obiective financiar-economice:

1) urgentarea incasarii avansurilor pentru procurarea de materiale;

2) emiterea facturilor pentru:

a. avansurile incasate inainte de inceperea lucrarilor;

b. lucrarile efectuate;

c. stornarea avansurilor incasate aferente lucrarilor executate;

3) incasarea diferentei de plata.

✓ obiective contabile:

1) inregistrarea avansurilor incasate pe baza extraselor de cont bancar;

2) inregistrarea facturilor emise pentru avansurile incasate;

3) inregistrarea facturilor emise pentru lucrarile executate si stornarea avansurilor;

4) inregistrarea inchiderii avansurilor incasate;

5) inregistrarea diferentelor de plata rezultate din facturile emise.

✓ obiective fiscale din punctul de vedere al T.V.A.:

1) evidentierea facturilor emise in jurnalul pentru vanzari;

2) preluarea informatiilor din jurnal in decontul de T.V.A.cod 300;

3) declararea, incepand cu anul 2007, a facturilor emise prin formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de T.V.A.“, cod 394.

Indeplinirea de catre antreprenor a obiectivelor organizatorice si financiar-economice

In anul 2006, in data de 15 noiembrie 2006, firma Regalmod ii achita firmei Amaconstruct un avans in suma de 48.790 de lei, din care 41.000 de lei reprezentand valoarea lucrarilor de constructie planificate a se realiza in anul 2007 si 7.790 de lei reprezentand T.V.A. aferenta lucrarilor achitate in avans.

Pentru avansul incasat in anul 2006, in data de 20 noiembrie 2006, firma Amaconstruct emite o factura prin aplicarea regimului normal de taxare, din care baza de impozitare a taxei 41.000 de lei si T.V.A. colectata 7.790 de lei.

Conform clauzelor contractuale stipulate in contract, la facturarea lucrarilor efectuate in anul 2007, avansul se repartizeaza in mod egal pe cele 12 luni calendaristice (48.790 de lei :12 luni =4.065,80 lei/lunar, inclusiv T.V.A.).

In anul 2007 , pentru lucrarile executate lunar, consemnate in situatiile de lucrari acceptate de catre beneficiar, antreprenorul emite facturi prin aplicarea masurilor de simplificare doar pentru diferenta dintre valoarea totala a lucrarilor si valoarea avansului incasat, de 10% din valoarea lucrarilor. Pentru valoarea partiala a avansurile incasate in anul anterior, emite lunar facturi de stornare. Astfel, in fiecare luna, emite doua facturi: una pentru stornarea avansului incasat in anul anterior si una pentru facturarea lucrarilor din anul curent.

, pentru lucrarile executate lunar, consemnate in situatiile de lucrari acceptate de catre beneficiar, antreprenorul emite facturi prin aplicarea masurilor de simplificare doar pentru diferenta dintre valoarea totala a lucrarilor si valoarea avansului incasat, de 10% din valoarea lucrarilor. Pentru valoarea partiala a avansurile incasate in anul anterior, emite lunar facturi de stornare. Astfel, in fiecare luna, emite doua facturi: una pentru stornarea avansului incasat in anul anterior si una pentru facturarea lucrarilor din anul curent.

Fiecare factura lunara de stornare a avansului incasat este in suma de minus 4.065,80 lei, rezultata din insumarea bazei de impozitare si a T.V.A. colectata la data incasarii initiale a avansului, astfel:

Fiecare factura emisa lunar de catre antreprenor pentru lucrarile efectuate in anul 2007 este in suma de 34.815,82 lei, rezultata din cumularea urmatoarelor elemente de calcul:

In anul 2007 , in data de 12 octombrie 2007, firma Amaconstruct, in calitate de antreprenor general, incaseaza suma de 41.000 de lei, exclusiv T.V.A., reprezentand avans pentru lucrarile cu termen de executie anul 2008. Factura este emisa in data de 31 octombrie 2007, prin aplicarea masurilor de simplificare:

, in data de 12 octombrie 2007, firma Amaconstruct, in calitate de antreprenor general, incaseaza suma de 41.000 de lei, exclusiv T.V.A., reprezentand avans pentru lucrarile cu termen de executie anul 2008. Factura este emisa in data de 31 octombrie 2007, prin aplicarea masurilor de simplificare:

La facturarea lucrarilor in anul 2008, avansul incasat in anul 2007 se repartizeaza in mod egal pe fiecare dintre cele 12 luni ale anului 2008 (41.000 de lei :12 luni =3.416,66 lei).

In anul 2008 , pentru lucrarile executate lunar, consemnate in situatiile de lucrari acceptate de catre beneficiar, antreprenorul emite facturi prin aplicarea regimului normal de taxare pentru diferenta dintre valoarea totala a lucrarilor si valoarea avansului incasat, de 10% din valoarea lucrarilor, facturat in regim de taxare inversa. Pentru valoarea partiala a avansurilor incasate in anul anterior 2007, in anul 2008, emite lunar facturi de stornare.

, pentru lucrarile executate lunar, consemnate in situatiile de lucrari acceptate de catre beneficiar, antreprenorul emite facturi prin aplicarea regimului normal de taxare pentru diferenta dintre valoarea totala a lucrarilor si valoarea avansului incasat, de 10% din valoarea lucrarilor, facturat in regim de taxare inversa. Pentru valoarea partiala a avansurilor incasate in anul anterior 2007, in anul 2008, emite lunar facturi de stornare.

Asa cum a procedat si in anul 2007, in fiecare luna din anul 2008, antreprenorul Amaconstruct emite doua facturi: una pentru stornarea avansului incasat in anul anterior si una pentru facturarea lucrarilor din anul curent.

Fiecare factura lunara de stornare a avansului incasat este in suma de minus 3.416,64 lei, astfel:

Fiecare factura emisa lunar de catre antreprenor pentru lucrarile efectuate in anul 2008 este in suma de 36.592,52 lei, rezultata din cumularea urmatoarelor elemente de calcul:

Indeplinirea de catre antreprenor a obiectivelor contabile

✓ in anul 2006:

1) incasarea avansului de la cumparator in data de 15 noiembrie 2006, pentru lucrarile care se vor executa in anul 2007:

5121                                       =                    419                               48.790 lei
"Conturi la banci in lei “                        "Clienti – creditori “

2) emiterea facturii pentru colectarea T.V.A. la avans in termen de 5 zile de la data incasarii avansului, respectiv in data de 20 noiembrie 2006:

419                                         =                    4427                              7.790 lei
"Clienti – creditori“                                 "T.V.A.colectata“

✓ in anul 2007:

1) stornarea T.V.A.din factura de avans incasat, aferenta lucrarilor executate in luna ianuarie 2007 (4065,80 lei/luna x 19/119 = 649,16 lei):

(-)419                                     =                    (-)4427                           (-)649,16 lei
"Clienti – creditori“                                     "T.V.A.colectata“

2) emiterea facturii pentru lucrarile executate in luna ianuarie 2007:

411                                        =                    %                                  34.815,82 lei
"Clienti“                                                      704                                  34.166,66 lei
                                                 "Venituri din lucrari executate si servicii prestate“
                                                                 4427                                     649,16 lei
                                                         "T.V.A.colectata“

3) inchiderea avansului aferent lucrarilor executate in luna ianuarie 2007:

419                                       =                     411                               4.065,80 lei
"Clienti – creditori“                                     "Clienti “

Retineti!

De si exista o factura de stornare a avansului incasat, la inregistrarea in evidenta contabila nu se face inregistrarea in rosu a formulei contabile initiale (5121 =419), deoarece aceste modificari afecteaza doar relatia de decontare dintre vanzator si cumparator, nicidecum relatia dintre vanzator si banca la care acesta are deschis contul bancar!

4) incasarea diferentei de plata rezultate din factura emisa pentru luna ianuarie 2007:

5121                                     =                       411                             30.750,02 lei
"Conturi la banci in lei“                                  "Clienti“

Nota: operatiunile enumerate, de la 1 la 4 inclusiv, se repeta lunar, pe masura executarii lucrarilor si a facturarii acestora.

operatiunile enumerate, de la 1 la 4 inclusiv, se repeta lunar, pe masura executarii lucrarilor si a facturarii acestora.

5) incasarea avansului de la cumparator in data de 12 octombrie 2007, pentru lucrarile care se vor executa in anul 2008:

5121                                      =                     419                               41.000 lei
"Conturi la banci in lei“                          "Clienti – creditori “

Nota: factura emisa in data de 31 octombrie 2007 nu se inregistreaza in evidenta contabila, deoarece nu are influente asupra conturilor de obligatii bugetare sau fatade terti. Este utila doar pentru intocmirea evidentei fiscale: jurnalul pentru vanzari.

✓ in anul 2008:

factura emisa in data de 31 octombrie 2007 nu se inregistreaza in evidenta contabila, deoarece nu are influente asupra conturilor de obligatii bugetare sau fatade terti. Este utila doar pentru intocmirea evidentei fiscale: jurnalul pentru vanzari.

✓ in anul 2008:

1) factura de stornare a avansului aferent lucrarilor efectuate in luna ianuarie 2008 nu se inregistreaza in evidenta contabila, deoarece nu are influente asupra conturilor de obligatii bugetare sau fatade terti;

2) emiterea facturii pentru lucrarile executate in luna ianuarie 2008:

411                                       =                       %                                40.009,16 lei
"Clienti“                                                       704                                34.166,66 lei
                                                   "Venituri din lucrari executate si servicii prestate “
                                                                 4427                                 5.842,50 lei
                                                    "T.V.A.colectata“

3) inchiderea avansului aferent lucrarilor executate in luna ianuarie 2007:

419                                       =                     411                               3.416,64 lei
"Clienti – creditori “                                    "Clienti “

5) incasarea diferentei de platarezultate din factura emisa pentru luna ianuarie 2008:

5121                                     =                     411                               36.592,52 lei
"Conturi la banci in lei“                               "Clienti “

In baza exemplului formulat, sa recapitulam:

Daca avem calitatea de constructor si suntem inregistrati ca platitori de T.V.A.:

✓ in anul 2007 am fost obligati sa aplicam regimul de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare pentru lucrarile de constructii-montaj efectuate in baza contractelor incheiate cu beneficiari persoane juridice inregistrate la randul lor in scopuri de T.V.A.;

✓ in anul 2008, suntem obligati sa aplicam regimul normal de taxare cu cota standard T.V.A. de 19% pentru toate lucrarile de constructii-montaj, indiferent de calitatea beneficiarului: persoana fizica sau persoana juridica;

✓daca avem situatii de lucrari incepute in anul 2006 care se continua si in anul 2008, trebuie sa avem in vedere masurile tranzitorii reglementate in mod expres prin lege pentru trecerea de la regimul de taxare inversa la regimul normal de taxare;

✓ avem posibilitatea sa emitem facturi pentru lucrarile contractate chiar si inaintea executarii acestora, dar retineti faptul ca aceasta modalitate:

– a fost benefica pentru trecerea din anul 2007 in anul 2008;

– este paguboasa pentru relatiile contractuale din anul 2008: T.V.A. inscrisa pe o factura este datorata bugetului de stat, indiferent de faptul ca antreprenorul a incasat sau nu aceasta suma de la beneficiarul sau;

✓ avem obligatia sa emitem facturi pentru avansurile incasate in vederea efectuarii lucrarilor de constructii-montaj.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cosmarul mesterului Manole si al ucenicilor sai cu privire la... lucrarile de constructii-montaj!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016