Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota TVA si faptul generator pentru 8 tipuri de operatiuni economice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Ian. 2011
Tags: cota tva, tva, leasing,

Pentru operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei, cota TVA aplicabila este cea invigoare la data la care intervine faptul generator. Regula generala prevede ca faptulgenerator intervine la data ...

Pentru operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei, cota TVA aplicabila este cea in
vigoare la data la care intervine faptul generator. Regula generala prevede ca faptul
generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.
Prin Codul fiscal sunt reglementate exceptii de la aceasta regula generala.

Exceptiile se refera la urmatoarele tipuri de operatiuni economice:
- prestari de servicii care determina decontari sau plati succesive;
- livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate continuu;
- servicii stabilite pe baza rapoartelor de lucru;
- operatiuni de leasing;
- inchiriere de bunuri imobile;
- servicii electronice pe baza de abonament;
- refacturare de costuri;
- primirea cu intarziere a facturilor;

1) Prestari de servicii care determina decontari sau plati succesive

Prin natura lor, anumite prestari de servicii determina decontari sau plati succesive. In aceasta categorie se incadreaza:
- serviciile de constructii-montaj;
- serviciile consultanta;
- serviciile de cercetare;
- serviciile de expertiza;
- alte servicii similare celor enumerate anterior.

De regula, datorita faptului ca nu au un caracter accidental, astfel de servicii se desfasoara pe baza de contract incheiat intre un prestator si un beneficiar. Serviciile contractate se desfasoara pe o perioada determinata, stabilita printr-un grafic de executie si de predare a lucrarilor, document care reprezinta anexa la contract.

In functie de clauzele contractuale negociate intre parteneri, astfel de servicii se
considera a fi efectuate:
- fie la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru sau alte do cu -
mente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate;
- fie la data acceptarii de catre beneficiari a situatiilor de lucrari, a rapoartelor de
lucru etc.

In cazul serviciilor care determina decontari sau plati succesive, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, din punctul de vedere al TVA, perioada de decontare pentru astfel de servicii nu poate depasi un an de la data efectuarii.

2) Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate continuu

Prin contractele incheiate pe perioada nedeterminata, anumite livrari de bunuri si prestari de servicii se efectueaza continuu.

In aceasta categorie se incadreaza:
- livrarile de gaze naturale;
- livrarile de energie electrica;
- livrarile de apa;
- serviciile de telefonie;
- serviciile de internet;
- alte livrari de bunuri si prestari de servicii similare celor enumerate anterior.

Pentru astfel de operatiuni, conform clauzelor contractuale, data livrarii bunurilor sau data prestarii serviciilor se considera:
- fie data mentionata in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
- fie data emiterii unei facturi.

Totusi, prin lege, se reglementeaza faptul ca perioada de decontare a acestor operatiuni nu poate depasi un an.

Similar serviciilor care determina decontari sau plati succesive, pentru serviciile care se desfasoara continuu, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, din punctul de vedere al TVA, perioada de decontare nu poate depasi un an de la data efectuarii.

3) Servicii stabilite pe baza rapoartelor de lucru

In functie de prevederile contractuale, un serviciu prestat poate fi facturat fara acceptarea prealabila de catre beneficiar a raportului de lucru emis de catre prestator.

In acest caz, data faptului generator este data emiterii raportului de lucru, fara a tine cont de perioada de prestare a serviciului. Astfel, daca un serviciu este prestat intr-o perioada de patru luni de la data contractarii, data faptului generator se considera a fi data intocmirii raportului de lucru de catre prestator la terminarea lucrarii.

Asa cum se poate constata, moment al faptului generator nu se considera fiecare luna calendaristica in care serviciul a fost efectiv prestat, astfel incat sa fie obligatorie emiterea a patru facturi.

4) Operatiuni de leasing

Pentru operatiunile de leasing, data faptului generator se considera data stipulata in contract pentru efectuarea platii ratei de leasing, indiferent de natura contractului de leasing: leasing financiar sau leasing operational.

5) Operatiuni de inchiriere bunuri imobile

Similar operatiunilor de leasing, in cazul unui contract de inchiriere a unui bun imobil pentru care s-a formulat optiunea de taxare prin depunerea unei notificari la organul fiscal teritorial, data faptului generator al TVA este data stipulata in contract pentru efectuarea platii contravalorii chiriei lunare.

In situatia in care prin contract se prevede plata in avans a chiriei, cota TVA aplicabila este cota in vigoare la data faptului generator. Din acest motiv, pentru avansul incasat, locatorul are obligatia sa efectueze lunar regularizarea cotei TVA aplicate la data incasarii avansului pentru a utiliza cota in vigoare la data faptului generator a serviciului de inchiriere lunara.

6) Servicii electronice pe baza de abonament

Abonamentul este o convenție prin care, in schimbul unei sume, o persoana obține, pe o perioada limitata de timp, dreptul de a folosi anumite servicii publice, de a asista la spectacole, de a calatori cu mijloace publice de transport, de a primi o revista, un ziar etc.

Pentru serviciile electronice prestate pe baza de abonament, faptul generator intervine la data emiterii facturii prin care se acorda dreptul de acces online la reviste, chiar daca serviciile sunt prestate efectiv dupa aceasta data.

7) Refacturarea costurilor

Refacturarea de costuri are loc in situatia in care o persoana impozabila primeste pe numele sau o factura sau alt document pentru operatiuni constand in livrari de bunuri sau prestari de servicii sau importuri efectuate in beneficiul altei persoane. Contravaloarea acestor operatiuni este recuperata de la beneficiari prin emiterea unei facturi, caz in care se considera ca se aplica structura de comisionar.

La aplicarea structurii de comisionar, faptul generator pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuielile respective.

8) Primirea cu intarziere a facturilor

In perspectiva urmatoarelor perioade fiscale, se pot ivi situatii in care facturi emise de catre furnizori anterior datei de 1 iulie 2010 cu cota standard TVA de 19% sa fie primite ulterior acestei date, cand cota TVA aplicabila pentru aceleasi operatiuni facturate este de 24%, daca data faptului generator este ulterioara lunii iunie 2010.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota TVA si faptul generator pentru 8 tipuri de operatiuni economice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016