Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Creditarea societatii de catre asociat. Cedarea creantei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: monografii contabile, cedarea creantei, creditare societatii, asociat, creante, codul fiscal

Analizam mai jos cazul unei societati din Romania care inregistreaza in evidentele contabile o datorie fata de actionarul unic (societate comerciala nerezidenta nonUE) suma de 50.000 dolari (creditare societate prin contract de imprumut fara dobanda).



Vom vedea in ce conditii ar putea avea loc urmatoarele tranzactii si ce implicatii juridice, contabile  si fiscale pentru societatea din Romania:

- cedarea capitalului social (5.000 ron) la aceeasi valoare, de catre actionarul persoana juridica nerezidenta catre noul actionar - persoana fizica rezidenta in Romania
- cedarea creantei fata de SRL-ul din Romania in valoare de 50.000 dolari (imprumutul cu care a creditat societatea) la valoarea de 5 dolari, catre noul actionar - persoana fizica rezidenta, printr-un contract de cesiune de creante.

Solutia consultantului:

Daca asociatul renunta cu titlu gratuit la valorificarea creantei, in baza inscrisului prin care asociatul renunta la valorificarea creantei, suma aferenta se va inregistra la venituri prin formula contabila:

455                                                 =                          7588
 "Sume datorate actionarilor/                     "Alte venituri din exploatare"
 asociatilor"

Venitul astfel inregistrat constituie venit impozabil.

In situatia in care se doreste cesiunea partilor sociale catre o persoana fizica, principala consecinta a operatiunii de cesionare a partilor sociale este aceea ca cedentul, adica cel care cedeaza partile sociale, iese din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar  cesionarul, cel care preia partile sociale, continua activitatea societatii, prin dobandirea calitatii de asociat al acesteia.

Prin incheierea contractului de cesiune de parti sociale, cesionarul preia de la cedent toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asociat, conferite de partile sociale.

Datoria societatii fata de cedent nu se stinge prin incheierea contractului de cesiune de parti sociale cu exceptia situatiei in care partile au convenit astfel.

In consecinta, daca datoria societatii fata de asociat nu a fost stinsa sau transmisa catre cesionar printr-unul din modurile prevazute de lege, obligatia societatii de a restitui imprumutul subzista.

In conformitate cu prevederile art. 30 din Codul fiscal, persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.

Orice persoana juridica straina care obtine venituri dintr-o proprietate imobiliara situata in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a declara si plati impozit pe profit, potrivit art. 34 si 35. Orice persoana juridica straina poate desemna un imputernicit pentru a indeplini aceste obligatii.

In cazul acestor venituri obtinute de persoanele juridice straine, obligatia de a calcula, retine, declara si vira impozitul pe profit revine cumparatorului atunci cand cumparatorul este o persoana juridica romana sau o persoana juridica straina care are un sediu permanent inregistrat fiscal in Romania la momentul tranzactiei, urmand ca persoana juridica straina sa declare si sa plateasca impozit pe profit potrivit art. 35.

Astfel, pentru veniturile din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la societatea romana, persoana juridica din Cipru are obligatia de a declara si de a plati impozit pe profit in Romania, potrivit art. 34 si 35 din Codul fiscal.

Intrucat asociatul este nerezident sunt aplicabile prevederile Regulamentului BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, in conformitate cu prevederile art.64 din regulament, persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica a formularului F1 "Notificare la Banca Nationala a Romaniei", prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 "Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane", prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului.

Persoanele juridice si fizice rezidente care au notificat operatiuni valutare de capital au in continuare obligatia notificarii la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica a schimbarii sediului social, rezilierii contractului si a modificarii, fata de notificarea initiala, a creditorului, a debitorului si a valorii creditului, pe toata durata derularii operatiunii notificate, prin transmiterea, in termen de 15 zile, a unui formular F1 completat in mod corespunzator. Schimbarea de debitor se notifica de catre debitorul cedent, noul debitor preluand in continuare obligatiile de notificare sau de raportare in legatura cu angajamentul extern respectiv.

Potrivit art. 63, constituie operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, daca nu sunt operatiuni de natura datoriei publice externe, urmatoarele operatiuni:
   a) credite si imprumuturi financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, constand in finantari rambursabile pe baza contractuala, cum ar fi creditul/imprumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finantare, operatiunile de leasing financiar, creditul ipotecar si de consum si altele asimilate acestora;
   b) credite legate de comertul international, cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, respectiv credite contractate in cadrul operatiunilor de comert international cu bunuri si servicii, inclusiv efectuarea platilor in rate, pe faze de executie, la solicitarea furnizorilor de bunuri si servicii sau efectuarea platilor la un anumit termen de la livrarea bunului/prestarea serviciului, indiferent daca s-au emis sau nu efecte de comert, rescadentarea unor astfel de plati, precum si finantarea unor astfel de credite de catre un tert;
   c) tranzactionarea primara a titlurilor de credit cu scadenta la emisiune mai mare de un an (obligatiuni si alte instrumente financiare cu venit fix) emise de rezidenti pe o piata de capital si achizitionate de nerezidenti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Creditarea societatii de catre asociat. Cedarea creantei":
Rating:

Nota: 3.55 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016