Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Criteriile netransparente de anulare din oficiu a codului de TVA. Practici abuzive?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 04 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: anulare cod tva, anularea din oficiu, inregistrarea in scopuri de tva, criterii cod tva

In contextul in care de la 1 aprilie a.c., ANAF a inceput sa trimita companiilor din Romania instiintari de anulare din oficiu a codului de platitor de TVA, o analiza de interes major in aceasta privinta a fost facuta recent.

Astfel, se atrage atentia asupra faptului ca aceste decizii se iau in baza unor criterii netransparente care nu lasa firmele sa se asigure de corectitudinea acestor decizii.

Primele efecte ale obligatiei instituite prin noul Cod Fiscal de inregistrare in scopuri de TVA asupra companiilor din Romania au inceput sa se faca simtite de vineri, 1 aprilie, cand Fiscul a inceput sa trimita companiilor anularea "din oficiu" a codului de platitor de TVA, scrie portalul Cursdeguvernare.ro care atrage atentia asupra faptului ca aceste notificari au fost primite de catre contribuabili care si-au platit la timp taxele.

"In baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajati, cu cazier fiscal curat si taxele achitate la zi, au primit deja instiintari ca nu demonstreza intentia sau capacitatea <<de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum şi operaţiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operaţiuni ar avea locul in Romania>>", mai atrage atentia aceeasi sursa.



Portalul Cursdeguvernare.ro mentioneaza, totodata, ca potrivit documentelor obtinute, ANAF foloseste cel mai des, ca motiv al anularii din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA, art. 316 alin 9 din Codul Fiscal:

"in aplicarea prevederilor alin. (8), prin ordin al presedintelui A.N.A.F., se stabilesc criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA. Prin exceptie de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F."

Se aminteste astfel ca aceste prevederi au fost incluse in Codul fiscal de cel care era, la vremea respectiva, seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu. In continuare, la 5 ianuarie 2016, a fost publicat Ordinul nr. 3840/2015 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

"Surse din Ministerul de Finante afirma ca in spatele criteriilor de ordin general sta un "punctaj" creat de o echipa restransa a ANAF, care nu au fost comunicate nici ministerului. Justificarea oficiala a secretului: evazionistii nu trebuie sa afle aceste criterii ca sa nu poata insela vigilenta Fiscului", scrie Cursdeguvernare.ro.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Criteriile netransparente de anulare din oficiu a codului de TVA. Practici abuzive?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016