Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum devine microintreprinderea platitoare de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Ian. 2009
Tags: impozit pe profit, cod fiscal

Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite-Actual nr. 25/decembrie 2008Studiu de caz: Problema platii impozitului pe venit/profit, precum si a impozitului pe salarii, este clara, ca regula, ...

Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite-Actual nr. 25/decembrie 2008

Studiu de caz: Problema platii impozitului pe venit/profit, precum si a impozitului pe salarii, este clara, ca regula, indiferent daca suntem microintreprindere sau unitate platitoare de impozit pe proft.

Ce se intampla insa in cazul unei microintreprinderi care devine platitoare de impozit pe profit in cursul aceluiasi an? Cum se schimba termenele de plata a impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii? Cum si cand se platesc si se declara acestea? Dar impozitul pe profit?

1. Regula pentru unitatile platitoare de impozit pe venit (microintreprinderi)
Impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii se platesc trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Atentie!
Avem obligatia de a declara impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii pana la termenul de plata.

Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Declaratia de impozit pe venit se depune pana la termenul de plata al impozitului.

2. Regula pentru unitatile platitoare de impozit pe profit
Plata impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii, si implicit declararea acestora, se efectueaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.

Impozitul pe profit se plateste si se declara trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

3. Ce se intampla cand microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit?


O microintreprindere devine platitoare de impozit pe profit daca, in cursul unui an indeplineste oricare din urmatoarele conditii:

● realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro;
● ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv.

Declararea si plata impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii se fac lunar, incepand cu luna urmatoare trimestrului in care am devenit platitori de impozit pe profit.
Plata impozitului pe profit, in acest caz se efectueaza luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

In perioada urmatoare nu se mai poate reveni la sistemul de impozitare aplicabil microintreprinderilor, respectiv la impozitul pe venit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limite. Nu se datoreaza majorari de intarziere in acest caz. Pentru calculul impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.

Concluzie
Atentie la momentul in care se schimba regulile jocului. Situatia de tranzitie beneficiaza de o reglementare speciala, pe care trebuie sa o cunoastem ca sa putem evita majorarile de intarziere.

Acte normative aplicabile:
Art. 111 alin. (6)-(8) din Codul de procedura fiscala Art. 34 alin. (1) lit. b), art. 57 alin. (21), art. 1071, art. 57 alin. (21), art. 110 din Codul fiscal Pct. 2 din Anexa la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.537/2008 pentru aprobarea Deciziei Comisiei de proceduri fiscale nr. 1/2008.

Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum devine microintreprinderea platitoare de impozit pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016