Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum impozitam dividendele in 2009?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mar. 2009
Tags: dividende, cota de impozit, impozit, calculare si retinere impozit pe venit

Problema fiscala Anul 2009 aduce modificari in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din dividende. Care este cota de impozit pe dividende? Cine are obligatia calcularii si retinerii impozitului ...

Problema fiscala
Anul 2009 aduce modificari in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din dividende. Care este cota de impozit pe dividende? Cine are obligatia calcularii si retinerii impozitului pe dividende? Care este termenul de virare? Care sunt obligatiile declarative in ceea ce priveste impozitul pe dividende?

1. Impozitarea dividendelor primite de o persoana fizica romana
Cota de impozit
Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana fizica romana este de 16% din suma acestora.

Calcularea si retinerea impozitului
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.

Termenul de virare a impozitului
Virarea impozitului se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anu ale, impozitul pe dividende se plateste pa na la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Obligatii declarative
Persoanele juridice, platitoare de venituri sub forma de dividende, au obligatia declararii impozitului pe dividende pana la termenul de virare a acestuia. In acest scop se completeaza formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ la randul 14 „Impozit pe venit – dividende distribuite la persoanele fizice“.

De asemenea, acestea au si obligatia de a depune o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat. In acest scop se completeaza formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“.

2. Impozitarea dividendelor primite de o persoana juridica romana
Cota de impozit
Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana juridica romana este de 10% aplicata asupra dividendului brut platit de catre persoana juridica romana.

Calcularea si retinerea impozitului
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanei juridice romane care plateste dividendele.

Termenul de virare a impozitului
Virarea impozitului se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Obligatii declarative
Persoanele juridice, platitoare de venituri sub forma de dividende, au obligatia declararii impozitului pe dividende pana la termenul de virare a acestuia. In acest scop se completeaza formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ la randul 05 „Impozit pe dividende distribuite la persoane juridice“.

De retinut
Dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane sunt scutite de la plata impozitului pe dividend daca beneficiarul dividendelor detine minimum 10% din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora

3. Impozitarea dividendelor primite de catre persoane fizice si juridice nerezidente

Cota de impozit
Dividendele obtinute de persoanele juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene se impoziteaza cu o cota de 10% aplicata asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana.

Dividendele obtinute de persoane juridice rezidente in unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, se impoziteaza cu o cota de 10% aplicata asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana.

Dividendele obtinute de un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Euro pene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului

Schimb se impoziteaza cu o cota de 10% aplicata asupra dividendului brut.
Dividendele obtinute de persoanele fizice nerezidente si de celelalte persoane juridice nerezidente se impoziteaza cu o cota de 16% aplicata asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana

Calcularea si retinerea impozitului
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanei juridice romane care plateste dividendele.

Termenul de virare a impozitului
Virarea impozitului se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Obligatii declarative
Platitorii de venituri sub forma de dividende au obligatia declararii impozitului pe dividende pana la termenul de virare a acestuia. In acest scop se completeaza formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ la randul 23 „Imozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti – persoane fizice“ sau la randul 24 „Impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti – persoane juridice“.

Platitorii de venituri care au obligatia sa retina la sursa impozitul pentru veniturile obtinute de contribuabili din Romania trebuie sa depuna o declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul, respectiv „Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti“, prevazuta la pct. 151 la Titlul V Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Declaratia se depune la administratia financiara unde este inregistrat platitorul de venit.

De retinut
Dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, situat intr-un alt stat membru, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 10% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Scutirea de impozit in aceleasi conditii se aplica si beneficiarilor persoane juridice rezidente in unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei.

Atentie
Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitul pe dividende, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie. Pentru aceasta, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta. In situatia in care cotele de impozitare din legislatia interna sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Concluzie
Incepand cu 1 ianuarie 2009, avem doua noutati importante in ceea ce priveste impozitul pe dividende, astfel:

■ cota de impunere a dividendelor obtinute de persoanele juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene se reduce de la 16% la 10%, asigurandu-se astfel egalizarea tratamentului fiscal intre persoanele juridice romane si cele din Uniunea Europeana. Chiar daca dividendele sunt aferente anului 2008, impozitul achitat in acest caz este de 10%;

■ pentru scutirea de impozit pe dividende, procentul de detinere a titlurilor de participare pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii dividendelor a scazut de la 15% la 10%.

Acte normative aplicabile:
Art. 36 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 67 alin. (1), art. 93 alin. (1) si (2), art. 115 alin. (1) lit. a), art. 116 alin. (1), alin. (2) lit. a1), alin. (5) si alin. (5), art. 117 lit. h), art. 118 alin. (1) si art. 119 alin. (1) din Codul fiscal.

Articol preluat din Newsletter Taxe si Impozite Actual nr. 27/ februarie 2009. Autor Andrei Savescu.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum impozitam dividendele in 2009?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016