Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum ne penalizeaza Fiscul daca nu ne inregistram in scopuri de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2009
Tags: tva, cod fiscal, regim special de scutire

Problema fiscala Am depasit plafonul de scutire de TVA de 35.000 euro. Ce se intampla in acest caz? In cat timp trebuie sa ne inregistram in scopuri de TVA? Ce se intampla daca nu ne inregistram in ...

Problema fiscala
Am depasit plafonul de scutire de TVA de 35.000 euro. Ce se intampla in acest caz? In cat timp trebuie sa ne inregistram in scopuri de TVA? Ce se intampla daca nu ne inregistram in timp util in scopuri de TVA?

1.Cand ne inregistram in scopuri de TVA?
In cazul in care am aplicat regimul de scutire si cifra de afaceri obtinuta este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, respectiv suma de 35.000 euro, trebuie sa solicitam inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 -  Cod fiscal.

Solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA trebuie efectuata in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

Important
Chiar daca aplicam regimul special de scutire avem obligatia sa tinem evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

Atunci cand aplicam regimul special de scutire:
a) nu avem dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor;
b) nu avem voie sa mentionam taxa pe factura sau alt document;
c) suntem obligati sa mentionam pe orice factura o referire privind aplicarea regimului special, pe baza careia se aplica scutirea.

Atentie


Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA.

2. Ce se intampla in cazul in care nu ne inregistram in scopuri de TVA?
In cazul in care nu solicitam sau solicitam inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa ne inregistram in scopuri de taxa.

In cazul in care am atins sau am depasit plafonul de scutire si nu am solicitat inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele fiscale competente inainte de a ne inregistra in scopuri de TVA, acestea vor solicita plata taxei pe care ar fi trebuit sa o colectam da ca am fi fost inregistrati normal in scopuri de taxa, pe perioada cu prin sa intre data la care am fi fost inregistrati in scopuri de taxa daca am fi solicitat in termenul prevazut de lege in registrarea si data identificarii ne respectarii prevederilor legale. To to data, organele de control ne vor in registra din oficiu in scopuri de taxa.

b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa ce ne-am inregistrat in scopuri de TVA, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care ar fi trebuit sa o colectam daca am fi fost inregistrati normal in scopuri de taxa, pe perioada cuprinsa intre data la care am fi fost inregistrati in scopuri de taxa daca am fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care ne-am inregistrat.

Atentie
Pana la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 1.618/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ho tararea Guvernului nr. 44/2004, taxa solicitata de organele fiscale pentru neinregistrarea in scopuri de TVA in termenul legal era taxa pe care am fi datorat-o daca am fi fost inregistrati normal in scopuri de taxa. Or, taxa pe care am fi datorat-o daca am fi fost inregistrati normal in scopuri de TVA ar fi fost taxa colectata din care am fi scazut taxa deductibila.

Din recenta modificare rezulta indubitabil ca, din pacate, taxa aferenta achizitiilor nu poate fi dedusa pe perioada cuprinsa intre data la care ar fi trebuit sa ne inregistram in
scopuri de TVA si data inregistrarii efective in scopuri de taxa.

De altfel, practica organelor fiscale, chiar dinainte de intrarea in vigoare a H.G. nr. 1.618/2008, era in sensul datorarii taxei colectate fara posibilitatea deducerii taxei aferente achizitiilor pe perioada cuprinsa intre data la care ar fi trebuit sa ne inregistram in scopuri de TVA si data inregistrarii efective in scopuri de taxa. Acum practica este legiferata!

3. Ce se intampla dupa ce ne inregistram in scopuri de TVA?
Dupa ce ne inregistram in scopuri de TVA avem dreptul sa ajustam taxa deductibila aferenta:

a) bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate in momentul trecerii la regimul normal de taxare;
b) bunurilor de capital, aflate inca in folosinta, in scopul desfasurarii activitatii economice in momentul trecerii la regimul normal de taxa, cu conditia ca perioada de ajustare a deducerii sa nu fi expirat.

Concluzie
Atentie la momentul depasirii plafonului de 35.000 euro! Neinregistrarea in timp util in scopuri de TVA atrage:

plata unei amenzi de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si a unei amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice;

imposibilitatea deducerii taxei aferente achizitiilor pe perioada cuprinsa intre data la care ar fi trebuit sa ne inregistram in scopuri de TVA si data inregistrarii efective in scopuri de taxa care se concretizeaza in final printr-o plata suplimentara la bugetul de stat;

plata taxei pe care ar fi trebuit sa o colectam daca am fi fost inregistrati normal in scopuri de taxa;

majorari de intarziere pentru plata tva.

Acte normative aplicabile:
Art. 152 alin. (6) si (8) din Codul fiscal Pct. 61 alin. (4) si pct. 62 alin. (1) si (2) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal Art. 219 alin. (2) lit. d) coroborat cu alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala.

Articol publicat in Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 27/ februarie 2009. Autor Andrei Savescu

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum ne penalizeaza Fiscul daca nu ne inregistram in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 3.44 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016