Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum sa iesi din impas? Pas cu pas... cu pas.. cu pas TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2008

economist Andrei GheorghiuAsa cum s-a intamplat in anul 2007, si in anul 2008 vor aparea situatii de receptie definitiva a lucrarilor de constructii-montaj efectuate si receptionate provizoriu ...

economist Andrei Gheorghiu

Asa cum s-a intamplat in anul 2007, si in anul 2008 vor aparea situatii de receptie definitiva a lucrarilor de constructii-montaj efectuate si receptionate provizoriu anterior datei de 1 ianuarie 2007. La acea data, pentru sumele reprezentand garantii de buna executie, taxa pe valoarea adaugata nu era exigibilala data receptiei provizorii a lucrarilor, ci la data receptiei definitive a acestora.

Aceasta situatie a generat si va genera efecte contabile si fiscale pana la momentul inchiderii contractelor de executie a lucrarilor pentru care s-au constituit garantii consemnate in facturi fiscale emise anterior datei de 1 ianuarie 2007.

Acordarea de garantii este obligatorie pentru constructor chiar si dupa aceasta data, dar legiuitorul, circumspect pentru sursele sale bugetare, a interzis amanarea exigibilitatii T.V.A. pentru suma garantiilor negociate intre constructor si beneficiar. Aceasta amanare la plata a unei sume datorate bugetului de stat a fost privita ca o facilitate fiscala pe care statul a refuzat sa o mai acorde din anul 2007.

In fond, garantia de buna executie este o parte componenta a unei relatii contractuale existente intre constructor si beneficiarul sau, fara a fi necesara interventia statului. Sa ne bucuram totusi de faptul ca, la determinarea profitului impozabil, legiuitorul nu a anulat si nici nu a restrictionat deductibilitatea fiscala a provizioanelor pentru garantii de buna executie acordate de catre constructor clientilor.

Garantiile in constructii sunt impuse de Legea nr. 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii pentru orice categorie de constructie si a instalatiilor aferente indiferent de faptul ca este vorba despre lucrari noi sau despre lucrari de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii. Prin contractele incheiate, partenerii sunt obligati sa negocieze si sa inscrie in mod expres clauze referitoare la nivelul de calitate al constructiilor si la garantiile materiale necesare realizarii acestora.

Astfel, garantiile de buna executie pentru lucrarile de constructii-montaj se constituie cu scopul crearii unor disponibilitati banesti necesare pentru acoperirea unor eventuale reclamatii de calitate care ar putea interveni intre data receptiei provizorii si data receptiei definitive a lucrarilor.

Initial, prin Codul fiscal, art. 135 alineatul 6, s-a reglementat amanarea exigibilitatii T.V.A. pentru sumele reprezentand garantii de buna executiei a lucrarilor de constructii-montaj. Amanarea era aplicabila numai in situatia in care se respectau doua conditii cumulative:

❶ garantia era retinuta efectiv din contravaloarea lucrarilor de constructii-montaj efectuate de catre constructor si acceptate de catre beneficiar;

❷ retinerea garantiei era reflectata in factura fiscala emisa de catre constructor.

Prin O.M.F.P. nr. 1.561/19.10.2004 (Decizia comisiei fiscale nr. 6/2004) si, ulterior, prin H.G. nr. 1.840, din 28 octombrie 2004 (pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004), s-a facut precizarea ca regula exigibilatii T.V.A. la garantii se aplica numai in situatia in care garantiile de buna executie sunt evidentiate distinct in facturi fiscale.

Amanarea exigibilitatii nu a fost aplicabila pentru garantiile de buna executie constituite in numerar pe baza depozitelor bancare sau a scrisorilor de garantie bancara.

Practic, amanarea exigibilitatii T.V.A. aferenta garantiilor inscrise pe facturile fiscale a avut loc fie pentru intervalul cuprins intre data receptiei provizorii si data receptiei finale, fie pentru intervalul cuprins intre data receptiei provizorii si data incasarii anticipate a garantiei, anterior efectuarii receptiei definitive.

Incepand cu anul 2007, aceste garantii nu mai cad sub incidenta legislatiei privind T.V.A., deoarece, prin Legea nr. 343 din 17 iulie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, s-a modificat art.135 si s-a exclus alineatul 6, care prevedea faptul ca "Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferenta sumelor constituite drept garantie pentru acoperirea eventualelor reclamatii privind calitatea lucrarilor de constructii-montaj ia nastere la data incheierii procesului-verbal de receptie definitiva sau, dupa caz, la data incasarii sumelor, daca incasarea este anterioara acestuia.“.

Faptul ca aceasta prevedere a fost eliminata la data de 1 ianuarie 2007 rezulta si din art. 161 "Dispozitii tranzitorii “ din Codul fiscal, alin. (21) "Pentru garantiile de buna executie retinute din contravaloarea lucrarilor de constructii-montaj, evidentiate ca atare in facturi fiscale pana la data de 31 decembrie 2006 inclusiv, se aplica prevederile legale in vigoare la data constituirii garantiilor respective, in ceea ce priveste exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata.“.

Atentie!

Pentru unele lucrari, anul 2008 este anul in care se implineste termenul de receptie definitiva a lucrarilor de constructii-montaj executate anterior datei de 1 ianuarie 2007.

Retineti!

Deoarece amanarea exigibilitatii T.V.A. nu a fost admisa ulterior datei de 1 ianuarie 2007, nu intra in discutie lucrarile de constructii-montaj efectuate si facturate in anul 2007, indiferent de faptul ca acestea au fost supuse regimului normal de taxare sau regimului de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare.

Efectele contabile si fiscale generate de receptia definitiva

Receptia definitiva a lucrarilor de constructii-montaj este momentul declansarii unor efecte contabile si fiscale atat pentru constructor, cat si pentru beneficiar.

D.p.d.v. al legislatiei T.V.A., efectele se resimt doar prin contul 4428, in corespondenta cu contul 4427, la constructor si contul 4426, la beneficiar. Astfel, constructorul trebuie sa colecteze T.V.A. prin formula 4428 = 4427 si beneficiarul isi exercita dreptul de deducere a T.V.A. prin formula contabila 4426 = 4428.

Aceste efecte trebuie reflectate atat in evidenta contabila, cat si in evidenta contabila a celor doua parti contractante: constructor si beneficiar. Documentul justificativ care sta la baza inregistrarii este Procesul-verbal de receptie definitiva a lucrarilor de constructii-montaj.

Datorita faptului ca receptia definitiva a lucrarilor de constructii-montaj executate anterior datei de 1 ianuarie 2007 are loc si in anul 2008, trebuie sa avem in vedere efectele contabile si fiscale ale acesteia d.p.d.v. al T.V.A. Efectele se resimt atat pentru constructor, care trebuie sa colecteze T.V.A., cat si pentru beneficiar, care isi exercita dreptul de deducere a T.V.A. aferenta garantiilor.

Exemplu:

Firma Halconstruct, specializata in efectuarea lucrarilor de constructii-montaj, incheie cu firma Mailtech, in calitate de beneficiar, un contract pentru constructia unui complex de productie pentru calculatoare de serie. Complexul de productie cuprinde hale industriale, cladiri administrative si depozite de materiale, toate constructiile fiind echipate la cheie cu instalatii electrice, sanitare, ventilatie, alarma, benzi transportoare pentru materiale si produse finite.

Valoarea negociata a contractului incheiat in februarie 2006 este de 1.250.000 de lei, exclusiv T.V.A. Termenul de executie si receptie provizorie a lucrarilor este prevazut in doua etape: la data de 30 noiembrie 2006, pentru lucrari in valoare de 550.000 de lei, exclusiv T.V.A., si la data de 30 aprilie 2008, pentru lucrari in valoare de 700.000 de lei, exclusiv T.V.A.

Receptia definitiva a lucrarilor este prevazuta a se efectua in termen de doi ani de la data receptiei provizorii, respectiv la data de 30 noiembrie 2008 si la data de 30 aprilie 2009. Garantia prevazuta in contract este de 3% din valoarea lucrarilor executate de constructor, acceptate de catre beneficiar. Garantia negociata se retine din valoarea lucrarilor de constructii-montaj executate si facturate in baza celor doua facturi fiscale emise, fiind inscrisa "in rosu “.

Desi in ambele situatii garantia este retinuta din valoarea lucrarilor efectuate, sub incidenta T.V.A. cade doar garantia inscrisa in factura emisa la data de 30 noiembrie 2006. Pentru garantia retinuta din valoarea lucrarilor executate in anul 2008, printr-un act aditional la contractul initial, se prevede ca baza de calcul a garantiei valoarea lucrarilor executate, exclusiv T.V.A.

1. factura emisa la data de 30 noiembrie 2006:

2. factura emisa la data de 30 aprilie 2008:

Receptia definitiva a lucrarilor executate are loc la fiecare termen stabilit prin contract. La data receptiei definitive a lucrarilor care au parcurs perioada de garantie, conform procesului-verbal de receptie incheiat intre constructor si beneficiar, se constata faptul ca lucrarile de constructii-montaj se incadreaza in parametrii tehnico-functionali contractati si se dispune plata garantiei catre constructor.

Pe baza procesului-verbal de receptie definitiva din noiembrie 2008, pentru deblocarea garantiei de buna executie facturate initial cu semnul minus in luna noiembrie 2006, constructorul emite "in negru“ o factura cu valoarea garantiei si a T.V.A. aferente. Pentru garantia aferenta celei de a doua lucrari, constructorul nu mai emite factura, pentru deblocarea garantiei fiind suficient procesul-verbal de receptie definitiva a lucrarilor.

1. factura emisa la data de 30 noiembrie 2007:

Derularea contractului de constructii-montaj genereaza obligatii contabile si fiscale atat pentru constructor, cat si pentru beneficiar

Pentru constructor, firma Halconstruct:

Obligatii contabile:

1.la data de 30 noiembrie 2006, data facturarii lucrarilor de constructii-montaj receptionate in prima transa:

✍ inregistrarea facturii fiscale emise:

                 411                  =                 %                              654.500
            "Clienti “                                
704                             550.000
                                        "Venituri din lucrari executate“
                                                         4427                           104.500
                                              "T.V.A. colectata“

✍ inregistrarea garantiei retinute (654.500 lei x 3% = 19.635 lei):

                267                 =                  411                            19.635
       "Creante imobilizate“                  "Clienti “

✍ evidentierea taxei neexigibile aferente garantiei retinute (19.635 lei x 19/119 = 3.135 lei):

               4427               =                  4428                             3.135
       “T.V.A. colectata”             “T.V.A. neexigibila”

Nota:

Urmare a inregistrarilor contabile efectuate, avem urmatoarele solduri :

– contul 411: un sold debitor in suma de 634.865 de lei (654.500 lei – 19.635 de lei), conform randului 4 din factura emisa;

– contul 267: un sold debitor in suma de 19.635 de lei, reprezentand suma garantiei retinuta de beneficiar, care cuprinde baza de impozitare a T.V.A. si T.V.A.aferenta;

– contul 4427: un sold creditor in suma de 101.365 de lei, suma datorata bugetului de stat, cu termen de plata cel mai tarziu in data de 27 decembrie 2006;

– contul 4428: un sold creditor in suma de 3.135 de lei, suma care va fi datorata bugetului de stat numai dupa data receptiei definitive a obiectivului de constructii.

✍ inregistrarea incasarii in luna decembrie 2006 a facturii emise in noiembrie 2006:

              5121                =                  411                               634.865
“Conturi la banci in lei“                       “Clienti “

2. la data de 30 aprilie 2008, data facturarii lucrarilor de constructii-montaj receptionate in a doua transa:

✍ inregistrarea facturii emise, la valoarea din randul 4 al facturii emise:

              411                 =                      %                                833.000
           "Clienti“                                    704                              700.000
                                    “Venituri din lucrari executate“
                                                          4427                            133.000
                                             “T.V.A. colectata“

✍ inregistrarea garantiei retinute la valoarea din randul 5 al facturii emise: (700.000 de lei x 3% = 21.000 de lei):

              267                  =                  411                               21.000
“Creante imobilizate “                         “Clienti “

✍ inregistrarea incasarii in luna mai 2008 a facturii emise in luna aprilie 2008 (randul 6 din factura emisa):

             5121                 =                  411                               812.000
        “Conturi la banci in lei “              “Clienti“

3. la data de 30 noiembrie 2008, data incheierii procesului-verbal de receptie definitiva si a facturarii deblocarii garantiei de buna executie:

✍ inregistrarea facturii pentru garantia deblocata:

              4428                =                  4427                             3.135
        “T.V.A.neexigibila“             “T.V.A.colectata“

✍ inregistrarea incasarii garantiei:

               5121                =                 267                               19.635
        “Conturi la banci in lei“         “Creante imobilizate“

Obligatii fiscale:

1. La data de 30 noiembrie 2006, data facturarii lucrarilor de constructii-montaj receptionate in prima transa:

– inregistrarea in jurnalul de vanzari a facturii emise pentru lucrarile executate;

– raportarea operatiunii prin decontul de T.V.A. cod 300.

2. La data de 30 aprilie 2008, data facturarii lucrarilor de constructii-montaj receptionate in a doua transa:

– inregistrarea in jurnalul de vanzari a facturii emise pentru lucrarile executate;

– raportarea operatiunii prin decontul de T.V.A. cod 300;

– raportarea facturii emise in declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de T.V.A., cod 394.

3. La data de 30 noiembrie 2008, data incheierii procesului-verbal de receptie definitiva si a facturarii deblocarii garantiei de buna executie:

– inregistrarea in jurnalul de vanzari a facturii emise pentru deblocarea garantiei retinute in anul 2006;

– raportarea operatiunii prin decontul de T.V.A. cod 300;

– raportarea facturii emise in declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de T.V.A., cod 394.

Pentru beneficiar, firma Mailtech:

Obligatii contabile:

1. La data de 30 noiembrie 2006, data facturarii lucrarilor de constructii-montaj receptionate in prima transa:

✍ inregistrarea facturii fiscale primite de la constructor:

                %                  =                    404                               654.500
              231                           “Furnizori din imobilizari“              550.000
      "Imobilizari corporale,
        in curs de executie“
             4426                                                                         104.500
       “T.V.A. deductibila“

✍ inregistrarea garantiei retinute constructorului:

              404                  =                 167                               19.635
     “Furnizori din imobilizari“       "Alte imprumuturi si datorii asimilate“

✍ evidentierea taxei neexigibile aferente garantiei retinute:

            4428                 =                   4426                             3.135
      “T.V.A.neexigibila“             “T.V.A.deductibila“

✍ achitarea facturii catre constructor:

               404                 =                  5121                             634.865
       “Furnizori din imobilizari“         "Conturi la banci in lei“

2. La data de 30 aprilie 2008, data facturarii lucrarilor de constructii-montaj receptionate in a doua transa:

✍ inregistrarea facturii primite de la constructor:

               %                    =                   404                               833.000
              231                                 "Furnizori                           700.000
     "Imobilizari corporale                   din imobilizari “
       in curs de executie “
             4426                             133.000
     "T.V.A.deductibila“

✍ inregistrarea garantiei retinute constructorului:

              404                  =                  167                              21.000
    "Furnizori din imobilizari“           "Alte imprumuturi si datorii asimilate “
              

3. La data de 30 noiembrie 2008, data emiterii de catre constructor a facturii de deblocare a garantiei de buna executie retinute in anul 2006:

               4426               =                  4428                             3.135
         "T.V.A. deductibila“          "T.V.A. neexigibila“

✍ achitarea garantiei retinute constructorului:

              167                  =                 5121                              21.000
      "Alte imprumuturi si           "Conturi la banci in lei “
        datorii asimilate “

Obligatii fiscale:

1. La data de 30 noiembrie 2006, data primirii facturii pentru lucrarile de constructii-montaj receptionate in prima transa:

– inregistrarea in jurnalul de cumparari a facturii primite pentru lucrari executate;

– raportarea operatiunii prin decontul de T.V.A. cod 300.

2. La data de 30 aprilie 2008,data primirii facturii pentru lucrarile de constructii-montaj receptionate in a doua transa:

– inregistrarea in jurnalul de cumparari a facturii primite pentru lucrari executate;

– raportarea operatiunii prin decontul de T.V.A. cod 300;

– raportarea facturii primite in declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de T.V.A.cod 394.

3. La data de 30 noiembrie 2008, data incheierii procesului-verbal de receptie definitiva si a facturarii deblocarii garantiei de buna executie:

– inregistrarea in jurnalul de cumparari a facturii primite pentru deblocarea garantiei retinute in anul 2006;

– raportarea operatiunii prin decontul de T.V.A. cod 300;

– raportarea facturii primite in declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de T.V.A.cod 394.

 

 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum sa iesi din impas? Pas cu pas... cu pas.. cu pas TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016