Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se impoziteaza de fapt pensiile in lume?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2010
Tags: venit, impozitarea pensiilor

In majoritatea tarilor, pensiile sunt supuse taxarii ca orice venit, insa cel mai adesea nu 100%, ci cu praguri neimpozabile, deductibilitati si alte facilitati fiscale. In cele mai multe dintre ...


In majoritatea tarilor, pensiile sunt supuse taxarii ca orice venit, insa cel mai adesea nu 100%, ci cu praguri neimpozabile, deductibilitati si alte facilitati fiscale.

In cele mai multe dintre tarile dezvoltate si in unele state emergente, pensia de stat, rezultata din parti­ci­parea la sistemul public de asi­gu­­rari sociale, nu este singurul ve­nit al persoanelor retrase din acti­vi­tate. Asta pentru ca functioneaza o gama larga de modalitati alter­na­­tive de economisire pentru pensie, atat private, cat si publice.

In plus, persoanele in varsta sunt in­curajate sa-si amane pensionarea si sa ramana pe piata muncii, contribuind la bugetele de asigurari sociale si dupa implinirea varstei-standard de pensionare, prin majorari ale beneficiilor cuvenite.

„Avem venitul minim garantat, avem pensia minima ga­rantata, care eu nu spun ca trebuie anulata, dar trebuie im­pozitata. Orice venit trebuie im­po­zitat”, declara recent, la TVR, pre­sedintele Traian Basescu, reluand, practic, o idee mai veche a ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Iar consilierul personal pe probleme economice al prim-ministrului Emil Boc, Andreea Vass Paul, publica, pe 9 iulie, pe blogul personal, o analiza in­titulata „Cum sunt impozitate pen­siile in sistemele publice din tarile membre ale UE?”.

Informatiile cuprinse in analiza mentionata sunt corecte, dar incomplete. Este adevarat, de exemplu, ca „aproximativ jumatate din statele eu­ropene includ pensiile in categoria veniturilor si le impoziteaza ca atare”, cu cotele de impozit pe venit - unice sau progresive - reglementate in tarile respective. Insa trebuie precizat ca, in cele mai multe cazuri, nu se impoziteaza 100% din cuantumul brut al pensiilor de stat, pensionarii beneficiind fie de praguri neimpoza­bile, fie de diverse deductibilitati, fie de alte facilitati.

In alte parti exista mai multe pensii, nu doar una
Exista tari care nu acorda niciun fel de facilitate fiscala pentru veniturile din pensii, taxandu-le la fel ca pe cele rezultate din activitati profesionale. Acest lucru este valabil, de exemplu, in Suedia.

In contrapar­ti­da insa, pensionarii suedezi nu pla­tesc niciun fel de contributii de asi­gu­rari sociale, nici macar pentru serviciile medicale publice. Insa siste­mul suedez este unul complex, iar per­soanele active pot beneficia, la sfarsitul carierei, de pana la patru ti­puri de beneficii de pensionare.

Astfel, pe langa pensia publica de baza, exista un beneficiu suplimentar, acordat in functie de veniturile fiecarui pensionar. Exista, de asemenea, un sistem de pensii private obli­gatorii, asemanator pilo­nu­­lui II din Europa Centrala si de Est. In fi­ne, pensiile facultative, ce­le mai multe dintre ele ocupa­tion­a­le, oferite ca be­neficiu de catre an­ga­jatori, sunt ex­trem de bine dezvoltate.

Un sistem similar functioneaza in Danemarca - alt stat care taxeaza 100% din cuantumul brut al pen­siilor de stat, fara niciun fel de ex­ceptii sau facilitati. Potrivit datelor OECD, peste 90% din totalul salaria­ti­lor an­gajati cu norma intreaga din Dane­mar­ca participa la fondu­rile de pensii private ocupationale infi­in­tate de angajatorii lor. Demn de re­marcat este ca pensiile publice din principa­lele state ale emisferei sudice - Aus­tra­lia si Noua Zeelanda - sunt finan­ta­te exclusiv din taxe fiscale genera­le, neexistand contri­butii de asigu­rari sociale, ceea ce incurajeaza atat ocuparea fortei de munca, cat si ca­pacitatea de econo­misire a sala­ria­tilor.

Sursa Saptamana Financiara 18/07/2010



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se impoziteaza de fapt pensiile in lume? ":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016