Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratie Intrastat. Ce obligatii avem cu privire la declararea tarii de origine a marfurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: declaratii intrastat, valoarea facturata, transport, declaratii, furnizor

In cele ce urmeaza, stabilim daca la achizitiile intra comunitare care se declara in Intrastat este obligatoriu sa se declare originea produselor. Se mentioneaza ca furnizorul din Belgia nu doreste sa ofere informatiile referitoare la originea produselor dat fiind faptul ca Ordonanta Europeana nu mai impune acest lucru. Legislatia interna referitoare la Intrastat obliga agentii economici sa declare si originea?

Statisticile privind schimburile intracomunitare cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat. 

Conform Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat aprobate prin OINS 1475/2016 in Declaratia statistica Intrastat se completeaza si urmatoarele informatii: 
    • Pentru expedieri intracomunitare de bunuri se indica statul membru de destinatie din Uniunea Europeana, precum si tara de origine a bunului expediat, conform nomenclatorului de tari si teritorii prezentat in tabelul nr. 2;
    • Pentru introduceri intracomunitare de bunuri se indica statul membru de expeditie din Uniunea Europeana, respectiv de unde bunurile au fost expediate catre Romania, precum si tara de origine a bunului respectiv, conform nomenclatorului de tari si teritorii prezentat in tabelul nr. 2.

Sunt considerate originare dintr-o tara bunurile obtinute in intregime in respectiva tara. in cazul in care doua sau mai multe tari au intervenit in fabricarea unui bun, acest bun este considerat originar din tara in care a avut loc ultima transformare substantiala, justificata din punct de vedere economic, respectiv realizata de un operator economic echipat in acest sens si avand ca rezultat un produs nou sau reprezentand un stadiu de fabricatie important.
 
Astfel, tara de origine reprezinta tara unde bunurile au fost produse si se colecteaza atat pentru fluxul de introducere, cat si pentru fluxul de expediere. 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Expert contabil si consultant fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratie Intrastat. Ce obligatii avem cu privire la declararea tarii de origine a marfurilor?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016