Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontul de TVA pentru anul 2011 - completare si depunere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2011
Tags: tva, decontul de tva, formularul 300

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 91/04.02.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 183/31.01.2011 pentru aprobarea modelului si ...

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 91/04.02.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 183/31.01.2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata". La data intrarii in vigoare a acestui act normativ s-a abrogat OPANAF nr. 2245/2010. Prezentam mai jos cateva aspecte referitoare la noul decont de TVA.

Decontul de TVA se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, pentru obligatii fiscale incepand cu luna ianuarie 2011.
In noul formular de Decont de TVA s-au introdus randurile:

- 34, in care se preia suma reprezentand diferenta de TVA de plata stabilita de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata persoanei impozabile, si neachitata pana la data depunerii decontului de TVA;

- 37, in care se preia suma reprezentand diferenta negativa de TVA stabilita de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata persoanei impozabile, pana la data depunerii decontului de TVA.

Persoanele impozabile care conduc evidenta contabila, potrivit legii, pentru operatiunile realizate pe baza de contract de asociere in participatiune declara inclusiv datele si informatiile privind taxa pe valoarea adaugata rezultate din astfel de operatiuni.

Termen de depunere

Formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata” se depune la unitatea fiscala teritoriala, la urmatoarele termene:

- lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este luna calendaristica, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 din Codul Fiscal;

- trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 din Codul Fiscal;

- semestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioada fiscala semestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 alin. (7) din Codul Fiscal si ale pct. 80 alin. (2) din Normele metodologice;

- anual, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile prevazute la pct. 80 alin. (4) din Normele metodologice si de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioada fiscala anul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156 alin. (7) din Codul Fiscal si ale pct. 80 alin. (2) din Normele metodologice;

- pana la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele doua luni ale aceluiasi trimestru calendaristic, de persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Decontul se va depune pentru luna a doua a trimestrului, dar va cuprinde si operatiunile realizate in prima luna a acestuia.

In situatia in care exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in prima sau in a treia luna a trimestrului calendaristic, decontul se depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Modalitatea de editare si depunere

Formularul se editeaza in doua exemplare din care un exemplar se pastreaza de catre platitor iar celalalt se depune in format hartie, semnat si stampilat conform legii, la unitatea fiscala unde contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal au obligatia prezentarii formularului 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, cu codificarea informatiei prin cod de bare.

Sunt exceptati de la aceasta prevedere contribuabilii care depun declaratiile fiscale prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, definiti conform reglementarilor in vigoare, precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii formularului prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National.

Formatul hartie se obtine prin utilizarea programului de asistenta, elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, categoria Asistenta contribuabili, subcategoria Programe utile /Declaratii fiscale.

Atentie! Nu se inscriu in decont:

- taxa pe valoarea adaugata din facturile de executare silita, de catre persoanele abilitate prin lege sa efectueze vanzarea bunurilor supuse executarii silite;

- taxa pe valoarea adaugata pentru care se afla in derulare o inlesnire la plata.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontul de TVA pentru anul 2011 - completare si depunere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016