Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA si venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Cum gestionam corect situatia?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: deducere tva, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, impozitare reala

Tinem cont de deducerea TVA aferenta drepturilor de autor, in contextul in care dupa incasarea sumelor datorate se trece la categoria platitor de TVA.

In analiza de mai jos, conform contractului incheiat cu un artist, se platesc drepturi de proprietate intelectuala. In timpul derularii contractului persoana in cauza devine platitoare de TVA, aspect care nu este specificat in contract la momentul incheierii. 
 
TVA-ul se va determina la valoarea redeventei, procent din incasarile nete stabilite in contract. Cine va suporta contravaloarea TVA - artistul sau comerciantul? Perceperea TVA pe redeventa nu reprezinta dubla impozitare avand in vedere ca suma platita artistului este o parte din incasarile din vanzari pentru care comerciantul a platit TVA? In ce sistem de impozitare (real sau pe baza de cota forfetara de cheltuieli) persoana respectiva poate intocmi factura pentru ca astfel comerciantul sa poate beneficia de deducerea taxei?
 
 
Potrivit art. 297 din Codul fiscal dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile.
 
ART. 299 prevede ca pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei,  pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de la persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
 
Pentru situatia in care furnizorul devine platitor de TVA pe parcursul contractului, se poate incheia una act aditional care sa prevada daca suma cuvenita artistului este suma totala sau suma neta, la care se aplica TVA.
 
La depasirea plafonului de scutire de 220.000 ron/an se depune o declaratie la ANAF iar in urma acesteia persoana fizica devine  persoana fizica platitoare de TVA nu persoana fizica autorizata.
 
Pentru serviciile prestate artistul are obligatia de a colecta TVA pe baza unei facturi emise. 
Pe baza facturii beneficiarul poate deduce TVA-ul indiferent de modul de impozitare al persoanei fizice.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA si venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Cum gestionam corect situatia?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016