Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducerea TVA la plata facturii din sold. Cum deducem TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, deducere tva, factura, codul fiscal, tva la incasare

Analizam mai jos cazul unei firme care achizitioneaza marfa de la un furnizor, in luna ianuarie, de 5.000 lei si are in sold la 31.12.2012 datorii la acest furnizor in suma de 10.000 lei. Efectueaza plata de 5.000 lei.

Se va stabili astfel in ce masura poate deduce TVA daca indica pe documentul de plata numarul facturii din ianuarie, precum si in ce mod va fi gestionata situatia daca cele doua societati sunt afiliate.
Nota: Ambele firme aplica sistemul de TVA la incasare.

Solutia consultantului:
Situatia privind ordinea de stingere a facturilor a fost reglementata de H.G. nr. 1.071/2012 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal. Potrivit acestei reglementari, ordinea de stingere a datoriilor catre un furnizor este cea cronologica, platile repartizandu-se pe facturile cele mai vechi.

Astfel, din soldul de 15.000 lei, suma de 5.000 lei se va aloca in mod cronologic facturilor emise in 2012, iar dupa inchiderea datoriei din 2012, urmatoarele plati vor fi analizate la deducerea TVA pentru sistemul de TVA la incasare.

Din pacate, in ceea ce priveste facturarea intre societati afiliate, situatia se prezinta astfel:
- societatea ce efectueaza facturarea, pentru bunurile livrate sau serviciile prestate, colecteaza TVA la data emiterii facturii, aplicand sistemul normal al TVA, deoarece vanzarile intre societatile afiliate sunt excluse de la exigibilitatea TVA la incasare, conform art. 1342 alin. (6) lit. e) din Codul fiscal;
- beneficiarul bunurilor si serviciilor, chiar daca este o societate afiliata, poate exercita deducerea tot la efectuarea platii, conform art. 145 alin. (12) din Codul fiscal.

Mentionam ca legiuitorul a prevazut in mod expres, la temeiul normativ amintit, ca si pentru societatile afiliate, dreptul de deducere a TVA este amanat pana la data platii facturii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducerea TVA la plata facturii din sold. Cum deducem TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016