Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate cheltuieli combustibil. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2011
Tags: tva, cheltuieli combustibil, bonuri de benzina, codul fiscal

Problema:O societate civila de avocati, platitoare de TVA, prezinta bonuri de benzina, foloseste auto in scopul realizarii de venituri, se deplaseaza si in tara unde are contracte incheiate de ...

Problema:
O societate civila de avocati, platitoare de TVA, prezinta bonuri de benzina, foloseste auto in scopul realizarii de venituri, se deplaseaza si in tara unde are contracte incheiate de asistenta juridica. Ce se intampla cu cheltuiala cu combustibilul, este deductibila la calculul impozitului pe venit sau nu? Trebuie sa intocmeasca decont de cheltuieli? Dar daca celalalt avocat asociat prezinta bonuri de taxi, sunt ele deductibile? Trebuie intocmit decont? Autoturismul este in leasing pe SCA din anul 2008, TVA aferenta ratei de leasing este deductibil? Dar TVA aferenta dobanzii de la leasing este deductibil?

Solutie:
Potrivit art 48 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
 
"a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
 
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
 
c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz"
 
Conform art 48 alin (7) din acelasi act normativ, nu sunt cheltuieli deductibile:
 
" l1) in perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
 
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
 
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
 
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi".
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca nu sunt deductibile la calculul impozitului pe venit cheltuielile privind combustibilul, decat in situatia in care vehiculele care consuma combustibilul respectiv se incadreaza in una din cele 3 categorii mentionate mai sus.
 
Concluzie: In cazul prezentat de dumneavoastra, cheltuielile privind combustibilul nu sunt deductibile la calculul impozitului pe venit.
 
Referitor la bonurile de taxi, in conditiile in care se demonstreaza prin documente justificative (ordin de deplasare confirmat prin semnatura de persoanele la care s-a efectuat deplasarea, contracte de asistenta juridica etc) ca aceste cheltuieli de deplasare au fost necesare si efectuate in scopul obtineii unor venituri impozabile, sunt deductibile la calculul impozitului pe venit.
 
Referitor la deductibilitatea TVA cuprinsa in facturile de leasing, avand in vedere faptul ca operatiunile de leasing se incadreaza in sfera achizitiilor de servicii (deci nu reprezinta achizitii de bunuri), acestea nu fac obiectul limitarilor dreptului de deducere a TVA prevazute de art 145 1 din Codul fiscal:
 
"Art 145 1 (1) In cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce TVA aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
 
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
 
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
 
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
 
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii"
 
Concluzie: TVA din facturile de leasing este integral deductibila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli combustibil. TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016