Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate TVA aferent bonurilor fiscale. Cum declaram in Declaratia 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, opanaf 3769/2015, deductibilitate tva, bonuri fiscale, d 394, valoarea bonurilor fiscale

In randurile de mai jos, stabilim daca se deduce TVA de pe bon fiscal emis in iulie 2016 pe care este tiparit codul de TVA al cumparatorului, precum si daca in Declaratia 394 nu se inregistreaza bonul. De asemenea, stabilim daca este corect si posibil sa fie diferit totalul din jurnal fata de cel din Declaratia 394.

In ceea ce priveste deductibilitatea taxei pe valoare adaugata, potrivit pct. 69 alin. (6) din normle metodologice date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Potrivit prevederilor de la art 10 din OPANAF 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile ordinului se aplica pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national, dupa cum urmeaza:

a)pentru perioada 1 iulie 2016 - 30 septembrie 2016, numai pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr. 1;

b)incepand cu data de 1 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national."

Astfel, pentru operatiunile economice realizate in intervalul   01.07.16 - 30.09.16 nu se  raporteaza  valoarea bonurilor fiscale, nici la vanzare, dar nici la achizitii de bunuri si servicii (sectiunile G, I). Valoarea bonurilor fiscale care nu vor fi de natura facturilor simplificate nu se va raporta nici din luna octombrie 2016.

Asadar, totalul din jurnalul de cumparari poate sa difere de totalul din Declaratia 394.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate TVA aferent bonurilor fiscale. Cum declaram in Declaratia 394?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]