Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitatea in anul 2012 a TVA pentru vehiculele achizitionate in sistem de leasing financiar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: vehicule, deductibilitate, leasing, tva, prestari servicii, cheltuieli deductibile, deducere

Regimul TVA aferent operatiunilor de leasing este prezentat in detaliu la pct. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, de unde se deduce faptul ca transferul folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing financiar reprezinta o prestare de servicii, conform art 129 alin 3 lit a din Codul fiscal, operatiunea fiind considerata achizitie de bunuri numai pentru valoarea la care se face dreptul de proprietate.


La art 1451 din Codul fiscal legiutorul a limitat dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile de autoturisme destinate exclusiv transportului rutier de persoane, a caror greutate este sub 3500 kg, si a caror capacitate este de maxim 9 persoane, deductibilitatea fiind limitata la 50% din valoarea TVA aferent valorii de achizitie.

Astfel, din coroborarea prevederilor legale mai sus invocate  cu cele ale art. 1451 din Codul fiscal, rezulta faptul ca prevederile privind limitarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing platite de utilizatori societatilor de leasing pe perioada derularii contractelor de leasing, intrucat acestea reprezinta din punct de vedere al TVA prestari de servicii in sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfarsitul contractului de leasing, aceasta fiind considerata o livrare de bunuri. Astfel, daca avem un contract de leasing financiar cu optiune de cumparare, incheiat in anii anteriori, care se finalizeaza in anul  2012, in situatia in care autoturismul nu este destinat exclusiv activitatilor exceptate, pentru valoarea reziduala la care se face transferul dreptului de proprietate in anul 2012,  vom avea drept de deducere a TVA in proportie de 50%.

In situatia in care contractele prevad ca o parte din avans si/sau si o parte din rata de leasing reprezinta valoarea reziduala, si vehiculele respective sunt utilizate pentru scopuri care ar permite deducerea in proportie de 50% a TVA conform art 1451 din Codul fiscal, si pentru aceste parti reprezentand valoarea reziduala se va deduce TVA in proportie de 50%, exigibilitatea de taxa fiind anticipata faptului generator.

Dispozitiile tranzitorii sunt cele stipulate la art. 1451 alin. (3) din Codul fiscal, potrivit caruia "(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a vehiculelor rutiere motorizate, inainte de data de 1 ianuarie 2012, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 ianuarie 2012 inclusiv."

Rezulta ca:

- in cazul in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri pentru contravaloarea integrala a vehiculelor respective inainte de 1 ianuarie 2012 nu se deduce TVA, chiar daca livrarea acestora are loc dupa data de 1 ianuarie 2012;
- In cazul in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a vehiculelor respective inainte de 1 ianuarie 2012, iar livrarea acestora intervine dupa data de 1 ianuarie 2012, TVA va fi deductibila in procent de 50% pentru intreaga contravaloare a vehiculelor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitatea in anul 2012 a TVA pentru vehiculele achizitionate in sistem de leasing financiar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016