Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Delegatie stat membru UE. Ce documente justificative sunt obligatorii pentru deducere costuri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: hg 518/1995, omfp 3512/2008, delegatie, documente justificative, contul 425

Analizam cazul in care un salariat este delegat pe o perioada de 6 luni in Germania. La plecare i se vireaza prin banca o suma de bani reprezentand: prima de instalare, cazare, diurna, alte cheltuieli. Aceasta suma se inregistreaza pe contul 542. Vom vedea ce documente trebuie intocmite ca sa putem deduce aceste cheltuieli.

Raspuns:

Sunt mai multe situatii ce pot fi aplicate in functie de natura tipului de cheltuiala decontata.
 
Astfel, pentru diurna se necesita existenta ordinului de delegare deplasare, in formatul adoptat prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, vizat/stampilat de catre persoana la care s-a efectuat delegarea si ce atesta perioada delegatiei. Nu se necesita alte documente pentru cum a fost cheltuita suma pentru diurna.
 
Pentru cheltuielile de cazare, se necesita documentele ce atesta plata cazarii, presupunem ca se cazeaza la o unitate ce emite factura si se va anexa dovada platii cu numerar, avand in vedere ca Germania aplica Directiva a IV a a contabilitatii.
 
Daca exista situatii cand din diverse motive legale in respectivul stat nu se elibereaza documente, justificarea cheltuielii se efectueaza printr-o declaratie pe propria raspundere a salariatului, iar aceasta procedura de decontare este prevazuta expres la art. 12 alin. (3) din HG 518/1995 cu modificari, privind delegarea in strainatate.
 
In ce priveste prima de instalare, sunt posibile 2 situatii:

-    daca suma a fost platita in scopul decontarii unor cheltuieli efectuate de terti, cum ar fi plata transportului bunurilor proprii a salariatului, plata transportului unor echipamente sau alte situatii de acest fel, decontarea cheltuielilor se face pe baza documentelor justificative emise de acesti prestatori de servicii;

-    daca suma platita reprezinta o compensatie primita de salariat, un bonus pentru faptul ca lipseste mai mult din tara, consideram in fapt ca aceasta suma este un venit de natura salariala, este eronata inregistrarea sumei in contul 542 "Avansuri de trezorerie", ci ar trebui inregistrata in contul 425 "Avansuri acordate personalului" si inregistrata in veniturile de natura salariala alaturi de celelalte drepturi de natura salariala. In emiterea acestei opinii, tinem cont de prevederile de la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal - veniturile de natura salariala.

In concluzie, simpla alimentare a cardului salariatului, nu conduce la realizarea unei cheltuieli la societate, acesta avand obligatia sa justifice prin documente financiar contabile, modul si scopul in care a utilizat sumele incasate in contul de card.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Delegatie stat membru UE. Ce documente justificative sunt obligatorii pentru deducere costuri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016