Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunerea formularului 098 - inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: formular 098, inregistrare tva, anaf, scopuri de tva

In Monitorul Oficial, Partea I nr. nr. 342 din 10 mai 2017 a fost publicat Ordinul nr. 1381/2017 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

Conform actului normativ care a intrat in vigoare de la 10 mai 2017, a fost aprobat modelul si continutului formularului 098, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 131 din data de 19 februarie 2016, cu modificarile ulterioare.
 
INSTRUCTIUNI de completare a formularului (098) "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal" 
 
Cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, denumita in continuare cerere (formular 098), se completeaza ÅŸi se depune de catre societatile care se infiinteaza in baza Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului ÅŸi care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal. 
 
Cererea se depune de catre solicitant, in calitate de reprezentant legal al societatii pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, de catre un asociat al acesteia sau alta persoana imputernicita, potrivit legii, la registratura organului fiscal competent ori la poÅŸta prin scrisoare recomandata. 
 
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului. 
 
Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet ÅŸi corect toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent. 
 
A. DATE DE IDENTIFICARE A PERSOANEI IMPOZABILE 
 
Randul 1. Denumire 
Se completeaza cu denumirea societatii pentru care a fost depusa cererea de inmatriculare in registrul comertului ÅŸi pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA. 
 
Randul 2. Sediul social declarat cu ocazia inmatricularii in registrul comertului 
Se completeaza cu adresa sediului social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului. 
 
B. SOLICITANT, IN CALITATE DE: 
 
Se marcheaza cu "X" calitatea de "Reprezentant legal", in situatia in care cererea este completata de reprezentantul legal al societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului sau de catre alta persoana imputernicita sa o reprezinte, potrivit legii. 
 
Se marcheaza cu "X" calitatea de "Asociat", in situatia in care cererea este completata de unul dintre asociatii societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului. 
 
Se marcheaza cu "X" rubrica "Act constitutiv", in situatia in care calitatea de reprezentant legal sau asociat rezulta din actul constitutiv al societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului. 
 
In situatia in care calitatea de reprezentant legal al societatii pentru care a fost solicitata inmatricularea in registrul comertului rezulta dintr-un alt document, se inscriu numarul ÅŸi data imputernicirii. 
 
Rubrica "Date de identificare" se completeaza cu datele de identificare ale solicitantului. 
 
C. ALTE DATE PRIVIND CONTRIBUABILUL
 
Se marcheaza cu „X” caseta corespunzatoare, dupa caz. 
 
D. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
 
Se completeaza de catre societatile care se infiinteaza in baza Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului ÅŸi care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal. 
 
Randul 1. 
Se estimeaza cifra de afaceri preconizata a se realiza in perioada ramasa pana la sfarÅŸitul anului calendaristic din operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, din operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/ prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, conform art.297 alin.(4) lit.b) ÅŸi d) din Codul fiscal, din operatiuni scutite cu drept de deducere ÅŸi, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere, prevazute la art.292 alin.(2) lit.a), b), e) ÅŸi f) din Codul fiscal. 
 
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art.266 alin.(1) pct.3 din Codul fiscal, ÅŸi livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila. 
 
Randul 2 se marcheaza cu "X" datorita obligativitatii inregistrarii in scopuri de TVA ca urmare a declararii unei cifre de afaceri egale cu/mai mare decat plafonul de scutire prevazut la art.310 alin.(1) din Codul fiscal, al carui echivalent in lei se stabileÅŸte la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii ÅŸi se rotunjeÅŸte la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei. 
 
Randul 3 se marcheaza cu "X" in cazul in care se opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, deÅŸi cifra de afaceri declarata este inferioara plafonului de scutire prevazut la art.310 alin.(1) din Codul fiscal. 
 
Randul 4. Perioada fiscala 
Se marcheaza cu "X" perioada fiscala care urmeaza a fi utilizata pentru taxa pe valoarea adaugata. Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarÅŸitul anului calendaristic. 
Daca cifra de afaceri estimata nu depaÅŸeÅŸte plafonul prevazut la art.322 alin.(2) din Codul fiscal, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarÅŸitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii. in caz contrar sau in situatiile prevazute la art.322 alin. (7) ÅŸi (8) din Codul fiscal, va depune deconturi lunare. 

Pentru a consulta formularul 098, click AICI.


ARTICOL INITIAL:

Cererea se depune de catre societatile comerciale care se infiinteaza in baza Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, care sunt supuse inmatricularii la Registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului.Formularul se completeaza in doua exemplare.
 
Instructiuni de completare a formularului (098) "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal"

Cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, denumita in continuare cerere, se completeaza si se depune de catre societatile comerciale care se infiinteaza in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Legea
nr. 571/2003 privind Codul fiscal, denumita in continuare Codul fiscal.

Cererea se depune de catre solicitant, in calitate de reprezentant legal al societatii comerciale pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, de catre un asociat al acesteia sau alta persoana imputernicita, potrivit legii, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare
recomandata.

Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului.

Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.

Consulta aici declaratia in intregime.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depunerea formularului 098 - inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016