Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Despre accize si munca in zadar. Explicatii Gabriel Biris, secretar de stat in MFP, in ce priveste inregistrarea comerciantilor en-gros

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 16 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: gabriel biris, codul fiscal, accize, comerciantii en-gros, inregistrarea comerciantilor, colectarea tva

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, a oferit recent mai multe explicatii cu privire la ordinul care va reglementa inregistrarea comerciantilor en-gros de produse accizabile si care nu detin depozite proprii. Aceasta modificare vine in contextul in care aceasta categorie fusese exclusa ca reglementae din cele doua ordine care gestionau domeniu: OPANAF 1849/2016 si OPANAF 1850/2016.


"Tocmai am avizat ordinul prin care urmeaza sa se reglementeze SI inregistrarea comerciantilor en-gross de produse accizabile (ex. motorina) care NU AU depozite proprii. OPANAF 1849 si 1850 reglementau inregistrarea doar a comerciantilor cu depozite, ceea ce in mod evident nu era deloc in regula... Ordinul a foat deja semnat de presedintele ANAF si trimis la Monitor.

Acest subiect - aparent de interes limitat (in realitate cu un impact urias!), m-a facut sa imi pun mie si colegilor mei din finante si ANAF o intrebare: de ce trebuie sa inregistram pe acesti comercianti (cu sau fara depozite)?

Primul raspuns: ca asa spune Codul fiscal.

Buun, dar de ce am prevazut asta in Cod?

Al doilea raspuns: pentru ca produsele accizabile sunt considerate cu risc fiscal crescut si trebuie sa stim cine le comercializeaza", a scris secretarul de stat aici.

Acesta si-a completat explicatiile facand referire la colectarea TVA-ului pentru pretul de vanzare catre comerciantul en-gros, amintind totodata ca vorbim de mii de astfel de comercianti in comparatie cu doar cateva zeci de antrepozitari:

"La comerciantii en-gross produsul (de ex. motorina) ajunge de la producator/importator cu acciza platita. La scoaterea motorinei din antrepozit (unde produsul este inca neaccizat) nu numai ca 100% din acciza este colectata, dar este colectat si TVA pentru pretul de vanzare catre comerciantul en-gros.

Cum in acest caz pe lantul de distributie (de la producator la consumator) vorbim de un adaos pentru en-grosist de maxim 3%, inseamna ca cea mai mare parte din TVA (97%) este deja colectata.

Deci, la iesirea din antrepozit, avem deja aprox. 99% din taxa datorata bugetului colectata.

Antrepozitari (producatori/importatori) sunt cateva zeci. Comercianti en-gros sunt cateva mii, cam de 100 de ori mai multi. Pe care ii inregistram, iar inregistrarea nu e chiar automata, apar evident conditionari (nu esti inregistrat, nu existi...).

E drept ca nu vorbim de aceleasi conditionari ca la antrepozite, dar totusi ramane o intrebare la care inca nu am primit un raspuns rezonabil: pentru 1% din taxa inregistram (deci si urmarim!) de 100 de ori mai multe companii decat pentru 99% din taxa? Nu mai bine sa ne folosim resursele (limitate) sa controlam mai bine producatorii/importatorii de produse accizabile acolo unde sunt si banii multi pentru buget??? La alcool inca evaziunea este in floare... La motorina stam ceva mai bine, dar nici acolo nu stam chiar pe roze".

Concluzia secretarului de stat, Gabriel Biris, a fost ca mai exista multe aspecte de completat si reparat in Codul fiscal. Puteti urmari AICI alte declaratii pe teme similare.



Va asteptam si in Grupul Contabililor din Romania pentru noutati din domeniu si discutii pe teme de fiscalitate!



Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Despre accize si munca in zadar. Explicatii Gabriel Biris, secretar de stat in MFP, in ce priveste inregistrarea comerciantilor en-gros":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016