Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Despre reprezentantul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Sep. 2008

Reprezentantul fiscal actioneaza in numele persoanei care l-a desemnat, reprezentand interesele acesteia pe teritoriul unui stat in care desfasoara operatiuni economice specifice obiectului sau de ...

Reprezentantul fiscal actioneaza in numele persoanei care l-a desemnat, reprezentand interesele acesteia pe teritoriul unui stat in care desfasoara operatiuni economice specifice obiectului sau de activitate.

In legislatia fiscala din Romania, reprezentantul fiscal este reglementat doar din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Reprezentantul fiscal nu trebuie confundat cu imputernicitul desemnat in baza prevederilor art. 18 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin O.G. nr. 92/2003.

O prima diferenta consta in faptul ca imputernicitul nu impiedica firma care l-a desemnat sa isi indeplineasca personal obligatiile fiscale, chiar daca nu a procedat la revocarea imputernicirii.

O a doua diferenta – atributiile imputernicitului sunt limitate la cele cuprinse in mandatul de imputernicire, spre deosebire de atributiile reprezentantului fiscal care sunt limitate la obligatiile specifice oricarui platitor inregistrat in scopuri de TVA.

Firmele care nu au domiciliu fiscal in Romania, dar sunt obligate sa depuna declaratii la organele fiscale, au obligatia sa desemneze un imputernicit, cu domiciliul fiscal in Romania. Acest imputernicit trebuie sa indeplineasca, in numele si din averea firmei care l-a desemnat, obligatiile firmei nerezidente fata de organul fiscal.

De asemenea, reprezentantul fiscal nu trebuie confundat cu reprezentanta unei firme straine in Romania. Reprezentantele din Romania ale firmelor straine functioneaza in baza unei autorizatii eliberate, conform prevederilor Decretului-lege nr. 122 din 24.04.1990 (M.Of. nr. 54 din 25.04.1990). Prin autorizatia pentru functionare se stabilesc obiectul, conditiile de exercitare a activitatii, durata si sediul reprezentantei. Reprezentanta efectueaza in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare, in stricta conformitate cu legislatia aplicabila in Romania. Reprezentantele firmelor straine nu sunt abilitate sa faca fapte de comert si se constituie cu urmatoarele scopuri:

  • realizarea reclamei firmei straine in Romania;
  • furnizarea de informatii pentru studii de piata si diverse alte cercetari;
  • prestarea de activitati diverse pentru pregatirea desfasurarii pe teritoriul Romaniei a unei activitati economice.

Reprezentantul fiscal este numit numai de catre firme nestabilite in Romania. Articolul 18 din Codul de procedura fiscala este aplicabil si pentru desemnarea reprezentantilor fiscali pe teritoriul Romaniei.

Cui revine obligatia numirii unui reprezentant fiscal?

Pentru operatiunile economice desfasurate pe teritoriul Romaniei, desemnarea unui reprezentant fiscal este obligatorie doar pentru firmele care nu sunt stabilite in Comunitate. Firmele stabilite in Comunitate care desfasoara operatiuni economice pe teritoriul Romaniei au doua variante pentru realizarea obligatiilor care le revin d.p.d.v. al TVA:

  • sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei;
  • sa isi desemneze un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei.

O firma nestabilita in Romania nu poate desemna mai multi reprezentanti fiscali pentru operatiunile taxabile sau scutite cu drept de deducere desfasurate in Romania.
Obligatia desemnarii unui reprezentant fiscal este reglementata prin Codul fiscal la capitolul 11 ,,Persoanele obligate la plata taxei“, art. 150 alin. (2).

Cine poate indeplini calitatea de reprezentant fiscal?

Aceasta calitate o poate dobandi orice persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • are in Romania un sediu central, o sucursala, o fabrica, un atelier, o agentie, un birou, un birou de vanzari sau cumparari, un depozit;
  • este condusa de un reprezentant legal ca persoana imputernicita sa reprezinte firma in relatiile cu clientii si furnizorii;
  • reprezentantul legal este imputernicit sa efectueze achizitii, importuri, livrari de bunuri si prestari;
  • obiectul de activitate al firmei este livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, conform prezentului titlu.

Procedura de desemnare a unui reprezentant fiscal

Aceasta procedura este reglementata prin normele de aplicare a Codului fiscal la pct. 56 alin. (1).

Pentru desemnarea unui reprezentant fiscal, firma nestabilita in Romania trebuie sa depuna o cerere de numire la organul fiscal teritorial la care firma care urmeaza sa indeplineasca atributiile de reprezentant fiscal figureaza ca platitor de impozite, taxe si contributii.

La cerere, firma nestabilita in Romania anexeaza:

1) declaratia de incepere a activitatii in Romania de catre firma straina. Aceasta declaratie cuprinde data, volumul si natura activitatii care urmeaza a fi desfasurata in Romania. Deoarece aceste cifre vor fi depasite pe parcursul desfasurarii activitatii, se poate face o notificare in acest sens organului fiscal teritorial de care apartine reprezentantul fiscal;
2) copie dupa actul de constituire in strainatate a firmei straine;
3) acceptul scris al firmei propuse ca reprezentant fiscal. Prin acest accept, viitorul reprezentant fiscal isi asuma responsabilitatea indeplinirii obligatiilor care ii revin d.p.d.v. al TVA si precizeaza natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora.

Dupa acceptarea cererii, organul fiscal teritorial atribuie reprezentantului fiscal un cod de inregistrare in scopuri de TVA si transmite petentei decizia de aprobare a acestuia. Codul de inregistrare atribuit pentru calitatea de reprezentant fiscal este diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei desemnate ca reprezentant fiscal.

Din momentul in care reprezentantul fiscal dobandeste toate drepturile si obligatiile privind TVA pentru toate operatiunile efectuate in Romania de catre firma straina, firma nestabilita in Romania, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul Romaniei, trebuie sa comunice tuturor clientilor si furnizorilor sai datele de identificare ale reprezentantului sau fiscal:

  • denumirea si adresa;
  • codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in acest scop.

Obligatiile unui reprezentant fiscal

Prin mandatul primit, reprezentantul fiscal trebuie sa emita facturi si sa le transmita clientilor firmei straine care l-a desemnat. Facturile pot fi emise in orice limba straina si in orice moneda, cu obligativitatea inscrierii in lei a contravalorii TVA colectate, daca operatiunea este supusa regimului normal de taxare. Pe factura emisa se inscrie codul fiscal al reprezentantului fiscal din Romania al firmei straine.

Reprezentantul fiscal trebuie sa intocmeasca evidenta fiscala, corecta si completa a tuturor operatiunilor realizate de firma straina pe teritoriul Romaniei. In baza evidentelor fiscale intocmite trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organul fiscal toate raportarile fiscale referitoare la TVA:

  • lunar: formularul „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, cod 300;
  • trimestrial: formularul ,,Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“, cod 390;
  • semestrial: formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“, cod 394.

Aceste raportari periodice se intocmesc in baza jurnalului de vanzari si a jurnalului pentru cumparari.

Atentie!
Reprezentantul fiscal nu trebuie sa uite ca are de intocmit si de depus cate doua formulare de raportare fiscala privind TVA, pe cele doua coduri diferite de inregistrare in scopuri de TVA pe care le detine:

  • unul pentru activitatea proprie;
  • unul pentru activitatea firmei straine pe care o reprezinta.

Limitarea atributiilor reprezentantului fiscal

Limitele reprezentantului fiscal se refera la teritoriul pe care isi poate exercita reprezentarea si la obligatiile fiscale care ii revin.
Un reprezentant fiscal numit de autoritatile fiscale din Romania are atributii doar pe teritoriul Romaniei, fara a avea posibilitatea sa reprezinte si pe teritoriile altor state firma care l-a desemnat in Romania.

De exemplu, firma Tradenmachen din Austria isi desemneaza un reprezentant fiscal pe teritoriul Elvetiei. Acest reprezentant nu poate reprezenta firma Tradenmachen si pe teritoriul Romaniei. In situatia in care firma Tradenmachen din Austria intentioneaza sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, trebuie sa isi desemneze un alt reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei.

Reprezentantul fiscal isi exercita atributiile doar pe intreaga durata a mandatului sau.
Reprezentantul fiscal are responsabilitati doar pe linie TVA, fiind obligat sa depuna raportarile la organul fiscal din Romania pentru toate operatiunile derulate pe teritoriul Romaniei de catre firma straina.

Retineti!
Orice firma straina care a efectuat pe teritoriul Romaniei operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA este indreptatita sa solicite rambursarea TVA aferente achizitiei de bunuri si prestari de servicii.

Optiunea de rambursare se formuleaza prin bifarea casetei aferente din decontul de TVA intocmit si depus de reprezentantul fiscal. Rambursarea de TVA aferenta operatiunilor economice desfasurate pe teritoriul Romaniei se realizeaza in baza O.M.E.F. nr. 1.857 din 1 noiembrie 2007, publicat in M.Of. nr. 785 din 20 noiembrie 2007, aplicabil oricarui platitor de TVA.

Datorita procedurii de stabilire a standardului individual negativ (SIN) la valoarea de o unitate, o firma straina reprezentata fiscal va beneficia de rambursare de TVA pe teritoriul Romaniei doar cu control anticipat, deoarece se considera ca prezinta un risc fiscal mare.

Ce anume trebuie sa pregatiti pentru rambursarea TVA?

Daca aveti calitatea de reprezentant fiscal, pentru o rambursare de TVA trebuie sa pregatiti, in vederea efectuarii controlului, atat evidentele fiscale, cat si documentele justificative care au stat la baza intocmirii acestora.

Documentele trebuie prezentate in original echipei de inspectie fiscala, deoarece se au in vedere prevederile art. 146 din Codul fiscal coroborate cu precizarile de la pct. 46 alin. (1) care se refera la justificarea dreptului de deducere doar pe baza exemplarului original al facturilor primite de la furnizori si a declaratiilor vamale de import.

Pentru a beneficia de rambursarea integrala a sumei solicitate, facturile emise de furnizori sau prestatori trebuie sa cuprinda toate elementele enumerate la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. In situatia importurilor efectuate pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA in baza declaratiilor vamale de import, trebuie sa prezentati si documentele de plata prin care se face dovada achitarii obligatiei vamale.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Despre reprezentantul fiscal":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016