Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Detaliere bunuri pe factura. Deducere TVA. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2010
Tags: detaliere bunuri pe factura, deducere tva, inregistrari contabile

Detaliere bunuri pe factura. Deducere TVA. Inregistrari contabile Silviu StoicaIntrebare: Am cumparat de la un furnizor cu care am incheiat un contract de vanzare - cumparare, mai multe scule pentru ...

Detaliere bunuri pe factura. Deducere TVA. Inregistrari contabile
Silviu Stoica

Intrebare: Am cumparat de la un furnizor cu care am incheiat un contract de vanzare - cumparare, mai multe scule pentru desfasurarea activitatii de service auto. Acestea cuprind pe langa scule si mai multe manuale pentru service, adica diferite scheme care ofera solutii pentru repararea autovehiculelor (sunt vreo 20 de manuale). Problema mea este urmatoarea, in anexa de la contract sunt detaliate toate sculele precum si un tester dar si manualele 20 la numar, insa nu apare niciun pret la niciun reper. Acest lucru nu apare nici pe factura, pe factura apare doar scule conform anexa de la contract, factura este emisa pe valoarea totala a pachetului complet.

As dori sa stiu cum se inregistreaza in contabilitate aceste scule si manuale avand in vedere faptul ca este o valoare foarte mare de aproximativ 35 000 ron fara TVA? Pe ce cont sa introduc manualele care si acestea sunt multe, sa zicem tot pachetul de scule si manuale, deoarece nu sunt detaliate nicaieri preturile la fiecare in parte?

Raspuns: In primul rand, ca sa nu aveti probleme cu deductibilitatea TVA, este nevoie ca bunurile (scule, tester, manuale) sa aiba preturi unitare pentru fiecare bun in parte, astfel incat sa rezulte valoarea totala a achizitiei efectuate de 35.000 ron fara TVA – art. 155 alin. 5 lit. h si i din Codul fiscal.

In caz contrar, la o eventuala inspectie fiscala, vi se poate refuza deducerea TVA din factura de achizitie, avand in vedere ca pretul unitar si, implicit, valoarea, pentru fiecare din reperele facturii sunt elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina o factura – art. 146 alin. 1 lit. a din Codul fiscal.

Din punct de vedere strict contabil, daca nu reusiti sa va intelegeti cu furnizorul in privinta stabilirii preturilor unitare in factura (sau cel putin intr-o anexa a contractului sau o anexa a facturii), pentru a inregistra bunurile in evidenta contabila va trebuie sa numiti o comisie de receptie, care sa evalueze bunurile in mod inidvidual si pe baza caruia sa se intocmeasca nota de receptie si constatare de diferente (NIR-ul), care sa stea la baza inregistrarii facturii in contabilitate si a bunurilor in evidenta gestionara.


In functie de destinatie, de valoarea stabilita (1.800 lei) si de durata de utilizare preconizata (mai mare de un an), bunurile se vor inregistra ca active fixe, in conturile corespunzatoare din clasa 2 (2132 „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)” sau 2132 „Aparate si instalatii de masurare, control si reglare”). Celelalte bunuri, inclusiv manualele tehnice, care nu indeplinesc criteriile pentru a fi recunoscute ca active fixe, se inregistreaza 303 „Materiale de natura obiectelor de inventar”.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Detaliere bunuri pe factura. Deducere TVA. Inregistrari contabile ":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016