Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din 2012 intra in vigoare un nou termen pentru declaratia anuala de profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: termen depunere declaratie anuala, cheltuieli deductibile, og nr30/2011, impozit pe profit, depunere declaratii

Un nou act normativ modifica termenul limita pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit. Aceasta prevedere este inclusa in schimbarile aduse de noul Cod fiscal modificat de catre Guvern prin OG nr. 30/2011, publicata in Monitorul Oficial, nr. 627. Din 2013, firmele pot opta, tot datorita unora dintre acesta modificari, pentru plati anticipate trimestriale, in cazul impozitului pe profit.

Modificarile ofera astfel posibilitatea persoanelor juridice (societati comerciale) de a opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial incepand cu 1 ianuarie 2013 (anterior termenul era 1 ianuarie 2012).

Constituie exceptie de la prevederea mai sus amintita societatile comerciale bancare care aplica obligatoriu acest sistem de declarare si plata, organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura care declara si platesc impozit pe profit anual pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, precum si persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica, persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica.

Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita, si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi. Modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit se comunica organelor fiscale teritoriale pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.

Se retine astfel ca se modifica termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit incepand cu anul fiscal 2012 de la 25 aprilie, inclusiv, a anului urmator la 25 martie, inclusiv, a anului urmator. Tot incepand cu anul fiscal 2012 se elimina posibilitatea unor categorii de contribuabili platitori de impozit pe profit sa definitiveze inchiderea exercitiului financiar anterior, sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pe profit aferent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator.

Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declara si se plateste potrivit prevederilor Titlului II "Impozit pe profit" aplicabile pana la data de 31 decembrie 2011. In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor, de la data de 5 septembrie 2011 au intrat in categoria cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri si:
- cheltuielile efectuate de operatorii economici cu evaluarea/ reevaluarea activelor fixe corporale care apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, primite in administrare/ concesiune, dupa caz, cheltuieli efectuate la solicitarea conducatorului institutiei titulare a dreptului de proprietate;
- cheltuielile efectuate de operatorii economici cu inscrierea in cartile funciare sau cartile de publicitate imobiliara, dupa caz, a dreptului de proprietate a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor publice primite in administrare/ concesiune, dupa caz, cheltuieli efectuate la solicitarea conducatorului institutiei titulare a dreptului de proprietate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Din 2012 intra in vigoare un nou termen pentru declaratia anuala de profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016