Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din categoria intrebarilor frecvente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2008
Tags: tva, inregistrare factura, receptie marfa

Intrebare: Livrarea are o data, factura are o alta data, anterioara datei livrarii pe ce data inregistrez primirea marfurilor si la ce curs? Raspuns: Din intrebarea dvs. rezulta ca va referiti la ...

Intrebare:
Livrarea are o data, factura are o alta data, anterioara datei livrarii – pe ce data inregistrez primirea marfurilor si la ce curs?

Raspuns:
Din intrebarea dvs. rezulta ca va referiti la o achizitie intracomunitara deoarece daca aveti in vedere un import de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea TVA de platit in vama este cel utilizat de autoritatea vamala conform reglementarilor vamale) si este inscris in mod automat de sistemul informatic vamal in declaratia vamala.

In scopuri fiscale (TVA), art. 1391 alin. (2) stabileste cursul de schimb ca fiind ultimul curs comunicat de BNR sau de banca prin care se realizeaza tranzactia, la momentul in care are loc exigibilitatea operatiunii in cauza.

Conform art. 135 din Codul fiscal, exigibilitatea la achizitiile intracomunitare intervine in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator (livrarea intracomunitara), iar daca anterior faptului generator (livrarii) a fost emisa factura, exigibilitatea intervine la data emiterii facturii.

Coroborand cele doua dispozitii fiscale, rezulta ca in scopuri fiscale, pentru determinarea bazei de impozitare a achizitiei intracomunitare realizate de dvs., cursul de schimb este cel comunicat de BNR sau de banca prin care realizati tranzactiile, de la data emiterii facturii.

Din pacate, aceste dispozitii fiscale nu corespund in totalitate cu cele contabile; astfel, Ordinul nr. 1.850/2004 cu privire la utilizarea formularelor financiar-contabile stabileste ca incarcarea bunurilor in gestiune si inregistrarea bunurilor in contabilitate se vor face in baza Notei de receptie si constatare a diferentelor, caz in care veti fi obligati sa utilizati in scopuri contabile cursul de la data receptiei marfurilor in baza NIR.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din categoria intrebarilor frecvente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016