Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Divanul viitorului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2009
Tags: capitalist, afacerist, economist

Putem spune despre cine are munca stocata, capitalizata, ca este capitalist, fie el domestic (econom) sau salbatic (afacerist, intreprinzator).Ce inseamna aceasta munca stocata? Daca banii ar fi un ...

Putem spune despre cine are munca stocata, capitalizata, ca este capitalist, fie el domestic (econom) sau salbatic (afacerist, intreprinzator).

Ce inseamna aceasta munca stocata? Daca banii ar fi un fel de biserica, ce hram poarta banii capitalistul? Banii capitalistului, munca stocata, inseamna de fapt libertate. Capitalistul are facultatea de a aloca munca pe care o are la dispozitie, stocata sub forma de bani, asa cum doreste. El are aceasta libertate. De fapt asta isi doreste capitalistul, si nu doar el: libertate, cat mai multa libertate.

Dar ceea ce este libertate pentru capitalist, privit din perspectiva lucratorului apare ca fiind putere. Aceasta perspectiva a lucratorului, desi pare nedreapta, este fireasca. Putere inseamna sa obtii de la cineva mai multa munca decat ar vrea el sa faca in schimbul a ceea ce-i dai. Este firesc pentru oricine sa vrea sa dea mai putina munca munca si sa obtina in schimb mai multa, adica un schimb univoc favorabil. E o chestiune de optimizare, nu de moralitate.

Asadar este normal ca libertatea capitalistului sa-i apara lucratorului care, prin ipoteza, lucreaza pentru el, drept putere, nesuferita putere. Puterea este nesuferita fiindca ea contine presiune, forta. Puterea naste resentimente, fiindca putere inseamna si sa-l lasi pe cineva sa respire. In schimbul permisiunii de a respira, cel puternic, care ar putea sa ne interzica sa respiram, poate obtine de la noi munca, activitate, intrucat suntem in pericol de asfixie. Si puterea aspra si pacatoasa obtine munca, adica bani, care se stocheaza. Munca obtinuta de la alti oameni prin mijloace de acest fel – neortodoxe – se stocheaza sub forma de bani la fel ca si munca stocata de un capitalist domestic, care a pus deoparte bani din salariu.

Cand mai multi lucram pentru cineva, gandul cel mai la indemana este ca acel om cu care facem schimb de munca, intreprinzatorul, face schimb de munca nu doar cu noi, ci cu multi alti oameni. El nu are suficienta munca a lui, realizata de el, ca sa dea la schimb. E limpede, banii pe care ni-i da in schimbul muncii noastre sunt munca stocata, dar nu a lui. Din cauza ca noi am vrea sa primim o cantitate cat mai mare de bani (adica munca) in schimbul muncii noastre, dar nu reusim pe cat ne-am dori, fiindca faptul ca suntem multi dispusi sa muncim determina scaderea pretului muncii noastre, resimtim relatia noastra cu angajatorul ca fiind opresiva. Libertatea lui ne apare ca fiind putere. Incepem sa muncim cu rautate.

Astfel, raporturile interumane pe care de fapt se bazeaza productia capitalista apar ca intolerabile. Incotro ne indreptam? Papa de la Roma vorbeste in enciclica Caritas in veritate despre esecul capitalismului si de necesitatea promovarii valorilor morale. Am citit-o. Va dati seama incotro ne indreptam?...

Eu cred ca ne indreptam inspre o societate umanista, in care valorile morale vor fi pernute pe divanului viitorului. Adica viitorul va fi minunat, foarte prietenos si confortabil, ca un divan cu inmiresmat si racoros. Pe el, pernute morale, pe care sa ne odihnim tampla ingandurata.

Cred ca-si vor gasi locul in acest fel ca pernute pe divanul viitorului: curtoazia, bunatatea, demnitatea si efortul.

dr. Andrei Savescu

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 31 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Divanul viitorului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016