Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dobanda imprumut nerezident | Impozit pe venituri nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: impozit venituri nerezidenti, ordinul 724/2011, dobanda imprumut nerezident, certificat de rezidenta fiscala

Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei firme din Romania infiintate in 2000 si care are ca asociat unic o firma dintr-o alta tara membra UE. Firma romaneasca primeste mai multe imprumuturi de la asociatul strain, urmand sa plateasca dobanda. In 2012, firma straina emite patru facturi de dobanda pentru aceste imprumuturi astfel: - trim I 2012 procent dobanda 3.937% - trim II 2012 procent dobanda 3.410% - trim III 2012 procent dobanda 3.213% - trim IV 2012 procent dobanda 2.685%. Aceste facturi sunt platite in anul 2013. Firma din Romania a primit de la asociat certificat de rezidenta fiscala pentru anul 2012. Vom stabili in ce masura se datoreaza impozit pentru veniturile obtinute de nerezidenti la plata facturilor de dobanda, precum si daca acele cheltuieli cu dobanda pentru anul 2012 sunt integral deductibile avand in vedere procentele stabilite de asociat. Se face mentiunea ca gradul de indatorare pe anul 2012 este 0,67.



Solutia consultantului:

Ca regula generala veniturile obtinute din dobanzi de la un rezident sunt veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, potrivit prevederilor art 115 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal .

La art 117 sunt prevazute scutiri de la plata impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.

Potrivit prevederilor art. 117 lit. j)din Codul fiscal , sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti incepand cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobanzi sau redevente, asa cum sunt definite la art. 124 indice 19, obtinute din Romania de persoane juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene, daca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor;

Avand in vedere ca platile sunt catre asociatul care detine 100% din numarul titlurilor de participare la capitalul social, conform art. 117 lit. j) din Codul fiscal , veniturile din dobanzi sunt scutite de la plata impozitulu pe veniturile nerezidentilor.

Daca la data platii perioada minima de detinere de 2 ani nu este incheiata, scutirea prevazuta in Codul fiscal nu se va acorda.

In situatia in care persoana juridica romana, respectiv sediul permanent din Romania poate face dovada ca perioada minima de detinere a fost indeplinita dupa data platii, persoana juridica romana, respectiv sediul permanent din Romania poate cere restituirea impozitelor platite in plus.

Conditia pentru scutire, este asadar participatia minima de 25% pe o perioada neintrerupta de 2 ani. In cazul dvs., conditiile de scutire sunt indeplinite, intrucat participatia este de 100 %, iar doi ani s-au implinit in luna ianuarie 2013, cand se efectueaza plata.

Pentru a beneficia de scutire, va trebui sa detineti Certificatul de rezidenta fiscala, emis de autoritatile fiscale din Austria valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, precum si o Declaratie pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dobanzi si redevente efectuate de o intreprindere rezidenta sau de un sediu permanent situat in Romania catre o intreprindere asociata rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb sau catre un sediu permanent situat in alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb – formular Anexa nr. 15 din Ordinul 724/2011 .

Pentru aceste venituri, societatea are obligatia sa depuna la organul fiscal, o Declaratie informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, in conformitate cu art 119 din Codul fiscal . Un model al acestei declaratii este redat in normele metodologice de aplicare a art 119 din Codul fiscal .

Totodata, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul catre nerezidenti va trebui sa depuneti si Declaratia 100 – completata cu zero la rubrica Impozitul pe venitul nerezidentilor, obligatia fiind scutita la plata. Chiar daca obligatia este scutita, aveti obligatii de declarare conform art. 81 alin (3) lit. b) din Codul de procedura fiscala .

In ceea ce priveste impozitul pe profit, avand in vedere nivelul dobanzii practicate precum si gradul de indatorare calculat, cheltuiala cu dobanda este integral deductibila la determinarea impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) si alin (5) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct 70 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dobanda imprumut nerezident | Impozit pe venituri nerezidenti":
Rating:

Nota: 3.51 din 5 din 35 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016