Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dobanzi penalizatoare. Ce includeti in baza de impozitare TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: dobanzi penalizatoare, baza de impozitare, tva, codul fiscal

Prin analiza de mai jos, tinem cont de faptul ca, potrivit Legii 72/2013, se pot aplica dobanzi penalizatoare de la scadenta pana la momentul platii in functie de nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR+ opt puncte procentuale. Vom vedea astfel daca facturarea dobanzilor penalizatoare si actualizarea sumelor achitate cu rata inflatiei conform contract se includ in baza de impozitare a TVA.

Iata raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 286 alin. 1 lit. a din Codul fiscal baza de impozitare a TVA cuprinde tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
 
Nu sunt cuprinse in baza de impozitare sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate, precum si dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere, dupa cum se prevede la art. 286 alin. 4 lit. b si c din Codul fiscal.
 
Cu alte cuvinte, dobanzile penalizatoare percepute in baza Legii 72/2013 nu vor fi cuprinse in baza de impozitare a TVA, chiar daca ele vor fi evidentiate distinct intr-o factura emisa clientului.
 
In schimb, actualizarea sumelor cu rata inflatiei conform contract reprezinta, in fapt, o modificarea a contrapartidei convenite initial intre parti (o ajustare/actualizare a pretului) si, in consecinta, se va include in baza de impozitare.
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dobanzi penalizatoare. Ce includeti in baza de impozitare TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016