Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dobanzile la depozitele in valuta, excesive

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2010
Tags: banci, depozit, bnr

Bancile dau dobanzi excesive la depozitele in valuta comparativ cu cele de pe plan international, probabil pentru ca se bat pentru clienti si unii dintre acestia inca accepta sa plateasca rate mari ...


Bancile dau dobanzi excesive la depozitele in valuta comparativ cu cele de pe plan international, probabil pentru ca se bat pentru clienti si unii dintre acestia inca accepta sa plateasca rate mari la credite, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele in valuta. Observam ca exista rate de dobanda excesive fata de ce este pe plan international. Si la facilitati overnight dobanzile sunt de 2-3%. Sunt banci care ofera 4-5% la depozitele in euro. Cred ca sunt extrem de generosi. Se bat petru clienti, probabil ca asta este o explicatie. Si probabil ca faptul ca inca au fost debitori care au acceptat credite cu dobanzi ridicate le-a facilitat acest lucru", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat ca oficialii BNR au transmis bancilor si actionarilor acestora, pe diverse cai, ca sunt "ingrijorati".

"De un an, la toate intalnirile cu actionarii bancilor, in special cei straini, i-am intrebat de unde cred dansii ca bancile la care sunt actionari vor putea sa scoata venituri suficiente sau dobanzi suficient de inalte pentru a acoperi o asemenea generozitate in ceea ce priveste depozitele bancare in valuta. Care nu sunt deloc in concordanta cu ceea ce exista pe plan international, unde abia daca obtii 1% la orice depozit in valuta. La noi sunt relativ ridicate", a continuat guvernatorul bancii centrale.

El a mentionat ca bancherii explica ca s-ar imprumuta si pe plan extern tot cu 4% din cauza riscului de tara.

"Nu este un lucru pe care sa il neglijam, este un lucru adevarat. Domne, tot ce se intampla in tara asta are un cost. Altminteri cum putem sa explicam ca avand datorie publica de 30% din PIB avem CDS (risc de tara - n.r.) care se mentine peste 300 puncte de baza", a afirmat Isarescu.

Totusi, guvernatorul BNR considera ca bancile sunt "foarte generoase" la depozitele in valuta chiar daca se include riscul de tara si ca ar putea reduce ratele cu 1-2 puncte procentuale.

"Piata este libera. Facem cercetari sa vedem daca sunt mai miopi (…) Bancherilor comerciali nu poti sa spui ca li se solicita sa fie vizionari, cu exceptia viziunii proprii de afaceri si de a face profit. Nu poti sa le ceri nici sa intrevada ciclurile. Bancherii sunt prociclici pentru ca asa sunt bancile comerciale. Deci nu poti sa ii acuzi ca au dat credite cand economia mergea si nu mai dau. Asa se comporta orice banca comerciala", a incheiat Isarescu.

Sursa: MEDIAFAX

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dobanzile la depozitele in valuta, excesive":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016