Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dreptul de deducere a TVA din facturi emise in lunile precedente. Decontul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2010
Tags: dreptul de deducere a tva, facturi, decontul de tva

Dreptul de deducere a TVA din facturi emise in lunile precedente. Decontul de TVA Irina DumitrescuIntrebare: Cum inregistrez in iulie facturi de achizitie cu TVA 19% provenite din lunile precedente? ...

Dreptul de deducere a TVA din facturi emise in lunile precedente. Decontul de TVA
Irina Dumitrescu

Intrebare: Cum inregistrez in iulie facturi de achizitie cu TVA 19% provenite din lunile precedente? Eu stiu ca termenul de prescriere al TVA este de 3 ani, deci as avea voie sa le inregistrez si deci sa deduc TVA, dar unde trec suma in jurnale si in decont?

Raspuns: Conditiile de exercitare a dreptului de deducere a TVA sunt redate la art. 146 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit acestuia:
„Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;”

Art. 1471 alin. (2) stabileste ca in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

In cazul prezentat, societatea isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile emise in lunile precedente prin decontul de TVA al lunii iulie.



Potrivit Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de TVA" cuprinse in Anexa nr. 2 a OANAF 2245/2010, la Randul 28 al acestui formular se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor de la randurile 21, 22, 23 din deconturile anterioare, ajustarile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, a caror exigibilitate este ulterioara datei de 1 iulie 2010, dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de TVA aplicata a fost de 19%, potrivit dispozitiilor art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 138 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.

Asadar, aceste achizitii se vor inscrie la Randul 28 - „Regularizari taxa dedusa” din Formularul 300 "Decont de TVA", aprobat prin OANAF 2245/2010.

Astfel cum prevede art. 1 alin. (3) al OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul TVA, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal jurnalele de vanzari si cele de cumparari nu sunt formulare tipizate. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.

Asadar, in jurnalul pentru cumparari se poate crea o coloana separata pentru inscrirea acestor operatiuni.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dreptul de deducere a TVA din facturi emise in lunile precedente. Decontul de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016