Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dreptul de prescriere a TVA de recuperat. In ce limita de timp se poate recupera TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, codul de procedura fiscala, drept de prescriere, tva de recuperat

Vom analiza mai jos cazul unei persoane fizice platitoare de TVA care achizitioneaza materiale si construieste un imobil care va fi vandut sau inchiriat, intr-un interval de timp de 2 ani, de la data inceperii lucrarilor. Vom vedea in ce limita de timp se poate ajusta TVA-ul (compensarea TVA-ului nerambursat cu TVA-ul care va fi colectat).




Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 135 din Codul de procedura fiscala, dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire.

In practica sunt intalnite foarte multe probleme de interpretare cu privire la aceasta prevedere legala, insa in cazul dvs. daca veti incepe efectuarea de operatiuni taxabile dupa 2 ani iar in termen de 5 ani de la inregistrarea sumei de rambursat veti acoperi soldul TVA de recuperat cu TVA colectata atunci nu ar trebui sa intampinati probleme.

Probleme ar putea aparea in masura in care soldul TVA de recuperat este compensat cu TVA colectata pe o perioada mai lunga de 5 ani. In acelasi timp trebuie sa aveti in vedere faptul ca soldul TVA de recuperat se va constitui pe parcursul celor 2 ani de la inceperea lucrarilor, astfel ca acesta va fi constituit din sume ce pot avea termene de prescriptie diferite.

Cel mai indicat ar fi sa pastrati o analiza detaliata a soldului iar in masura in care constatati ca TVA colectata este insuficienta pentru compensarea aecstui sold si ca exista riscul depasirii perioadei de prescriptie sa solicitati rambursarea TVA.

In practica, exista si pareri potrivit carora dreptul de rambursare/compensare TVA este infinit intrucat acesta se naste o data cu depunerea fiecarui decont de TVA, iar in masura in care soldul TVA de recuperat se preia in fiecare decont ulterior de TVA durata de prescriptie s-ar prelungi in mod automat.

Totusi, pentru a fi prudent cel mai indicat ar fi sa luati in considerare termenul de prescriptie de 5 ani. In general, din analiza cutumei inspectorilor fiscali, acestia resping la rambursare sume ce provin din perioade fiscale mai vechi de 5 ani de zile.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dreptul de prescriere a TVA de recuperat. In ce limita de timp se poate recupera TVA-ul?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016