Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Efectul reducerii TVA la alimente asupra afacerilor din domeniu. Care credeti ca vor fi consecintele pe termen lung?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: tva, reducerea tva, alimente, 1 iunie 2015, evaziunea fiscala, fermierii, plafonul

Masura anuntata marti de Guvern a fost una neasteptata pentru multe sectoare din industria producatoare, chiar daca aceasta modificare a reprezentat un deziderat pentru cele mai multe afaceri si patronate din domeniu.



Surpriza consta insa in faptul ca masura se va aplica de la 1 iunie 2015. In vreme ce unii consultanti atrag atentia asupra golului bugetar estimat la 5 miliarde de lei, in urma aplicarii acestei masuri, voci din domeniu spun ca masura e una dintre cele mai mari lovituri aplicate evazionistilor in ultimii 25 de ani.

In primul rand, in domeniul fabricilor de lapte si carmangeriilor,


Efectul asupra fabricilor de lactate si carmangeriilor, Gabriel Biris, consultant in domeniul fiscal, considera ca reducerea TVA la alimente va conduce mai ales la cresterea vanzarilor pentru producatorii de carne si lactate si pentru comercianti, fiind citat in aceasta privinta de HotNews.ro:

"Pentru un producator mediu, impactul va fi important, bineinteles, pentru ca ii creste volumul de vanzare. Daca scade pretul, automat creste volumul. Consumul de carne este oricum gatuit de puterea de cumparare mica a romanilor".

In ce priveste influenta pe care masurile de control demarate recent de ANAF le au asupra evaziunii, acesta l-a dat ca exemplu pe un producator care a mentionat ca vanzarile au crescut cu 30% luna trecuta.

Tot pe aceeasi tema, citat de sursa amintita, reprezentantul procesatorilor de lapte, Dorin Cojocaru, subliniaza efectul benefic asupra industriei alimentare:

"Obiectivul a fost in primul rand sa salvam industria alimentara in Romania in concurenta cu celelalte fabrici din Europa. (...) Cand s-au dat cei 20 de euro pe tona de lapte vanduta pe facura a crescut productia d elapte a Romaniei cu 15%. Cand statul stimuleaza vanzarea fiscalizata, se vede imediat, ai feed back imediat. Parca vad ca INS va raporta la sfarsit de an ca a crescut consumul cu 6-7-10 la suta, ca ne-a crescut productia interna de produs finit".

Cu toate acestea, in ce priveste afacerile fermierilor, specialistii sunt de parere ca masura ii ajuta doar pe fermierii mari care au vanzari suficient de mari incat sa depaseasca plafonul de 60.000 euro pe an pentru a fi platitori de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Efectul reducerii TVA la alimente asupra afacerilor din domeniu. Care credeti ca vor fi consecintele pe termen lung?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016