Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Eliminarea obligativitatii platii TVA la vama este nociva pentru buget

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Feb. 2011
Tags: tva, frauda, curtea de conturi, legume si fructe

Incepand cu 1 ianuarie 2013, comerciantii nu vor mai fi obligati sa plateasca TVA la vama, ei urmand sa achite aceasta taxa ulterior. Specialistii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare ...


Incepand cu 1 ianuarie 2013, comerciantii nu vor mai fi obligati sa plateasca TVA la vama, ei urmand sa achite aceasta taxa ulterior. Specialistii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) se tem ca aceasta schimbare ar putea sa afecteze grav bugetul de stat, intrucat este improbabil ca TVA-ul sa fie incasat integral.

Se estimeaza ca eliminarea obligativitatii platii TVA in vama incepand cu 1 ianuarie 2013 va ridica evaziunea fiscala la peste 60% numai la comertul cu legume si fructe. Un audit al Curtii de Conturi la institutii din cadrul ANAF, in anul 2009, releva un nivel ridicat al evaziunii fiscale si un grad nesatisfacator de colectare a impozitelor si taxelor datorate statului. Numai in cazul comertului cu legume si fructe fraudarea taxei pe valoarea adaugata a fost de peste jumatate de miliard de lei.

„Concluzia analizei este ca domeniul comertutlui cu legume si fructe se caracterizeaza printr-o evaziune situata la un nivel minim de 60% din totalul pietei acestor marfuri. In cifre absolute, evaziunea fiscala in acest domeniu este de minimum 500 de milioane de lei in perioada analizata (2008-2009), doar in ceea ce priveste TVA, la care se adauga evaziunea fiscala la impozitul pe profit si la alte impozite.

 Eliminarea obligativitatii platii TVA in vama incepand cu 1 ianuarie 2013 poate urca insa nivelul evaziunii din acest domeniu la niveluri si mai ridicate, intrucat aproximativ jumatate din totalul TVA incasata la buget de la acesti contribuabili, in prezent, este reprezentat de incasarile de TVA din vama”, au aratat specialistii Curtii de Conturi.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Eliminarea obligativitatii platii TVA la vama este nociva pentru buget":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016