Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evaluare datorii in valuta la sfarsitul fiecarei luni. Diferente de curs valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2010
Tags: datorii in valuta, diferente de curs valutar, ordinul 3055/2009

Evaluare datorii in valuta la sfarsitul fiecarei luni. Diferente de curs valutar Adriana Simion - 03- aug-2010Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro Singurul loc unde toate ...

Evaluare datorii in valuta la sfarsitul fiecarei luni. Diferente de curs valutar
Adriana Simion - 03- aug-2010

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Intrebare: Am un imprumut pe termen lung in valuta acordat de o banca romaneasca(sunt SRL). Soldul acestui imprumut se reevalueaza la sfirsitul fiecarei luni folosind cursul euro din data de 30 sau 31 a fiecarei luni, sau se reevaluaza la data de 31.12.2010?

Raspuns:

Datoriile in valuta se inregistreaza in contabilitate atat in lei, cat si in valuta.
O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii.
 
Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.
 
Atunci cand datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. 
Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.
 
Potrivit pct. 186 din Reglementarea contabila conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobata prin Ordinul 3055/2009, la finele fiecarei luni, datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
 
In concluzie, imprumutul pe termen lung obtinut de societatea dvs. se evalueaza la cursul BNR din ultima zi bancara a fiecarei luni. Diferentele favorabile de curs valutar se vor inregistra in contul 765 „Venituri din diferente de curs valutar” iar diferentele nefavorabile de curs valutar se vor inregistra in contul 665 „Cheltuieli din diferente de curs valutar”.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evaluare datorii in valuta la sfarsitul fiecarei luni. Diferente de curs valutar ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016