Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evaziunea fiscala din industria alimentara: 50-60% din totalul pietei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: evaziune fiscala, romalimenta, piata, industria alimentara

In prezent, evaziunea fiscala din industria alimentara din Romania insumeaza 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA, asa cum a declarat saptamana aceasta presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta, Sorin Minea.


"Consider ca medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscala din industria alimentara prin trasabilitate si imperecherea datelor de la nivel de productie, respectiv cantitatile de carne si lapte intrate si cele iesite. Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din Romania de astazi. in prezent, evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta in jur de 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA", a precizat Sorin Minea, la o intalnire organizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si cu reprezentantii institutiilor publice aflate in subordinea autoritatii.

Minea considera ca siguranta alimentului inseamna un control egal pentru toata lumea, nu unul diferentiat.

"Consider ca macar produsele de origine animala trebuie vandute in conditii dictate de legea europeana si nu intr-o interpretare eronata a legii europene, iar cei care sunt in sistemul veterinar sa aiba complet controlul sigurantei alimentului, dar sa il faca peste tot in piata. Consider ca politicul nu are ce cauta in meseria de medic veterinar si de control, iar legislatia trebuie implementata de cei abilitati. Consider ca trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii fara intercalarea acestor controale, ca sa nu mai asistam la linsajul public in media a unor producatori sau a unor vanzatori de produse, care nu are legatura cu realitatea", a subliniat seful Romalimenta.

De asemenea, Sorin Minea a precizat ca populatia trebuie sa fie incurajata sa nu cumpere produse din locurile necontrolate de autoritatile veterinare.

"Ma refer la targurile traditionale si pietele libere care distrug industria Romaniei. Cei care vand produse traditionale sunt de multe ori fabrici reale. Oricine poate face produse traditionale daca le declara si o fac, problema este ca sunt fabrici reale care nu s-au putut autoriza pentru ca au avut planuri de investitii si au facut derogari pe produs traditional si inregistrare, dar ei produc 10-15 tone zilnic si le desfac in conditii care nu au nicio legatura cu legislatia europeana sau cu cea romaneasca. Jumatate din produsele traditionale sunt cumparate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate si vandute cu etichete si la pret de traditionale. Nu se poate vinde carnea pe tarabe", a subliniat presedintele Romalimenta.

In privinta legislatiei, Minea a afirmat ca desi exista, aceasta nu este implementata corect. "Legea romana spune corect ca nu ai voie sa vinzi porcul din gospodarie decat pentru autoconsum, dar nimeni nu controleaza intrucat cei care ar trebui sa faca acest lucru sunt politic pusi. Ceea ce s-a intamplat de Craciun cu vinderea porcului la poarta si la sosea in orice tara din UE ar fi fost exclus", a mai spus seful Romalimenta.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a organizat luni o intalnire cu institutiile publice aflate in subordinea sa, dar si cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si ai crescatorilor de animale pentru prezentarea obiectivelor pentru anul 2012 in sistemul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Sursa: AGERPRES
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evaziunea fiscala din industria alimentara: 50-60% din totalul pietei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016