Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA si pentru achizitiile intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2007

Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA si pentru achizitiile intracomunitareExigibilitatea pentru livrarile intracomuitare de bunuri, scutite de TVA, intervine la ...

Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA si pentru achizitiile intracomunitare


Exigibilitatea pentru livrarile intracomuitare de bunuri, scutite de TVA, intervine la data cand este emisa factura pentru intreaga valoare a bunurilor livrate, fara ca aceasta sa poata depasi a cincisprezecea zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator.

Sunt considerate livrari scutite cu drept de deducere, conform art. 143 alin. (2):

  • livrarile intracomunitare de bunuri catre un beneficiar dintr-un alt stat membru care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, emis de autoritatile fiscale din alt stat membru decat cel al furnizorului:
  • livrarile intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi;
  • livrarile intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, prevazute la art. 1522;
  • livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furni- zorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA;
  • livrarile intracomunitare de produse accizabile catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila, care nu ii comunica furni- zorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care transportul de bunuri esteefectuat conform art. 7 alin. (4) si (5) sau art. 16 din Directiva 92/12/CEE privind regimul general, depozitarea, circulatia si controlul produselor supuse accizelor, cu exceptia:

✓ -livrarilor efectuate de o intreprindere mica;

✓ -livrarilor intracomunitare supuse regimului special privind bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;

  • livrarile intracomunitare asimilate, daca sunt efec- tuate catre alta persoana impozabila, cu exceptia livrarilor intracomunitare supuse regimului special privind bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati.

Exigibilitatea livrarilor intracomunitare scutite de TVA trebuie privita in oglinda cu operatiunea din celalalt stat si care este achizitia intracomunitara.

Aceasta relatie este mai usor de observat din perspectiva persoanei care realizeaza achizitia intracomunitara si care, daca nu primeste factura in termenul precizat mai sus, este obligata sa se autofactureze si sa impoziteze operatiunea prin taxare inversa (formula contabila 4426 = 4427). Emiterea autofacturii trebuie realizata cel tarziu pana in a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, livrarea bunurilor in celalalt stat membru.

Concluzie:

  • faptul generator pentru achizitiile intracomunitare de bunuri intervine concomitent cu faptul generator pentru livrarea efectuata din celalalt stat membru, conform regulii generale;
  • exigibilitatea taxei pentru achizitiile intracomu- nitare intervine la data cand a fost emisa factura pentru intreaga contravaloare a bunurilor livrate sau la data cand beneficiarul s-a autofacturat.

Normele de aplicare a art. 135 din Codul fiscal exemplifica aceasta relatie prin urmatoarele exemple:

In opinia legiuitorului administrativ, exista o relatie clara intre faptul generator in cazul unei livrari de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, care intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.

Pentru a evita orice neconcordanta intre livrarile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA, care se includ in declaratia recapitulativa in statul membru de origine si achizitiile intracomunitare, evidentiate in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru achizitii intracomunitare, in Romania, momentul exigibilitatii a fost stabilit astfel:

  • in a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, sau
  • la data facturii, daca aceasta factura este emisa pen- tru intreaga contravaloare, atat pentru livrarile intra- comunitare, cat si pentru achizitiile intracomunitare.


Exemplul 1:

Factura pentru livrarea intracomunitara este emisa integral ulterior datei de 15 a lunii urmatoare celei in care se efectueaza livrarea.

Alt stat membru

Livrare intracomunitara

scutita de TVA

Romania

Achizitie intracomunitara,

supusa TVA si taxabila

Data livrarii:

25/06/2007

Data achizitiei intracomunitare:

25/06/2007

Data facturii: 20/07/2007

Faptul generator: 25/06/2007

Faptul generator: 25/06/2007

 

Exigibilitatea: 15/07/2007

Exigibilitatea: 15/07/2007

Livrarea este inclusa in declaratia

recapitulativa aferenta trimestrului

trei al anului 2007.

Achizitia intracomunitara

se evidentiaza in decontul

de TVA pentru luna iulie

2007 (sau pentru trimestrul trei al anului 2007), precum

si in declaratia recapitultiva aferenta trimestrului trei al anului 2007.

Exemplul 2:

Factura pentru livrarea intracomunitara este emisa anterior datei de 15 a lunii urmatoare celei in care se efectueaza livrarea.

Alt stat membru

Livrare intracomunitara

scutita de TVA

Romania

Achizitie intracomunitara,

supusa TVA si taxabila

Data livrarii:

25/06/2007

Data achizitiei intracomunitare:

25/06/2007

Data facturii: 29/06/2007

Faptul generator: 25/06/2007

Faptul generator: 25/06/2007


Exigibilitatea: 29/06/2007

Exigibilitatea: 29/06/2007

Livrarea este inclusa in declaratia

recapitulativa aferenta trimestrului

doi al anului 2007.

Achizitia intracomunitara se

evidentiaza in decontul de TVA

pentru luna iunie 2007

(sau pentru trimestrul doi al anului 2007), precum si in declaratia recapitulativa aferenta trimestrului doi

al anului 2007.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA si pentru achizitiile intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016