Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: exigibilitatea taxei, exigibilitatea tva, achizitii intracomunitare, achiiztie intracomunitara, data emiterii facturii

Exigibilitatea taxei pe valoare adaugata reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.



In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, conform art. 135 din Codul fiscal exigibilitatea TVA intervine:

-    la data emiterii facturii, sau
-    in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura pana la data respectiva.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia, respectiv la data livrarii bunurilor.

Astfel, daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii.

Daca beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, are obligatia sa emita autofactura prevazuta la art. 1551 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizeaza cursul de schimb din data emiterii autofacturii. In situatia in care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeste factura de la furnizor, care este emisa la o data anterioara datei autofacturii, acesta are obligatia de a ajusta baza de impozitare in functie de cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.

Achizitiile intracomunitare se raporteaza in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente lunii in care intervine exigibilitatea TVA.

Spre exemplu, daca bunurile sunt receptionate in data de 29 mai 2014 iar furnizorul intracomunitar emite factura pe data de 02 iunie 2014, faptul generator intervine in data de 29 mai 2014 iar exigibilitatea TVA intervine la data de 02 iunie 2014. Achizitia intracomunitara se evidentiaza in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente lunii iunie 2014.

Daca furnizorul intracomunitar emite factura pe data de 29 mai 2014 iar bunurile sunt receptionate in data de 02 iunie 2014, faptul generator intervine in data de 02 iunie 2014 iar exigibilitatea TVA intervine la data de 29 mai 2014. In acest caz achizitia intracomunitara se evidentiaza in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente lunii mai 2014.

Atentie, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica. Perioada fiscala se modifica incepand cu:

   a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

   b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;

   c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.


Autor: Irina Dumitrescu


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016