Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export bunuri prin sucursala din Romania. Cum se poate deduce TVA aferent facturilor de achizitii intracomunitare si interne?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: export bunuri, tva, cod fiscal, persoana impozabila, deducere, rambursare, sucursala

In ce masura se poate considera, conform pct. 1 alin. (3) lit. d) din Normele de aplicare a art. 125^1 alin.(2) lit.c) si art. 150 din Codul Fiscal, ca sucursala din Romania a unei firme stabilite in Italia a participat la exportul unor parti componente ale unei instalatii avand in vedere urmatoarele:


- pentru export a fost incheiat un contract intre societatea mama din Italia si o societate din afara UE;
- partile componente au fost fabricate de catre o societate de pe teritoriul Romaniei (soc. inregistrata in scop TVA in Romania), societate ce a emis facturi de livrare catre sucursala;
- piese necesare fabricarii partilor componente ale instalatiei au fost achizitionate din UE pe baza de facturi emise de societati furnizoare catre sucursala, pe facturi fiind mentionat cod TVA al sucursalei. Piesele achizitionate din UE au fost descarcate direct la societatea producatoare de pe teritoriul Romaniei.

Partile componente ale instalatiei au fost livrate direct de la societatea producatoare din Romania catre societatea din afara Comunitatii in baza unor facturi intocmite de sucursala catre tara din afara Comunitatii.

Sucursala poate deduce TVA aferenta facturilor de achizitii intracomunitare si interne utilizate pentru exportul efectuat in conditiile mentionate mai sus?


Prevederile pct. 1 alin. (3) lit. d) din Normele de aplicare ale art. 125^1 alin. (2) lit.c) si art. 150 din Codul Fiscal reprezinta criterii de incadrare a activitatii unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar drept sediu fix pe teritoriul Romaniei, fara a reprezenta o conditie pentru incadrarea unei operatiuni economice in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA.
 
        Din intrebarea formulata de dvs., inteleg faptul ca sucursala din Romania este un cumparator-revanzator al unor piese componente care sunt utilizate de catre un producator din Romania pentru obtinerea unei instalatii, livrate ulterior unui cumparator stabilit pe teritoriul unui stat tert. Pentru achizitia acestor piese, sucursala din Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (2) prin formularul cod 093, are drept de deducere, indiferent de faptul ca bunurile respective sunt achizitionate de la parteneri stabiliti pe teritoriul comunitar sau de la parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei. Deducerea se efectueaza in baza prevederilor art. 145 alin. (2) lit. a) deoarece sucursala realizeaza operatiuni taxabile "(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

    a) operatiuni taxabile; ". In acest context, am in vedere faptul ca livrarea pieselor componente de catre sucursala pe numele  producatorului  instalatiei trebuie efectuata prin colectarea TVA cu cota standard 24%. In aceasta situatie, operatiunea efectuata de sucursala din Romania este considerata o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care nu se poate  aplica regimul de scutire cu drept de deducere de la art. 143 alin. (1) lit. a) sau lit. b),  chiar daca instalatia obtinuta si din piesele livrate de sucursala urmeaza a  fi exportata de catre producatorul din Romania.  Asa cum se poate constata, titular al operatiunii de export este producatorul instalatiei care este indreptatit sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere, chiar daca o parte din piesele componente au fost revandute de catre sucursala din Romania a persoanei impozabile din Italia, piesele respective  fiind descarcate direct la societatea producatoare de pe teritoriul Romaniei. Recunosc faptul ca nu inteleg legatura dintre:

    contractul de export incheiat intre societatea mama din Italia si  societatea din afara UE, pe de o parte, si
    livrarea pieselor de schimb de catre sucursala din Romania pentru instalatia produsa si exportata de persoana impozabila din Romania, pe de alta parte.

 
        Producatorul instalatiei este persoana obligata sa justifice aplicarea regimului de scutire conform prevederilor art. art. 2     sau  art. 3   din O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 2 din   ANEXA 1 "INSTRUCTIUNI de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare"

De exemplu, documentele reglementate prin art. 2 (bunuri expediate sau transportate de furnizor) sunt urmatoarele:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din  Codul fiscal;

    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau,

   dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in
   cazuldeclaratiei vamale de export pe cale electronica;

    diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor  sau de catre alta persoana in numele sau:

    documentul de transport;
    comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
    documentele de asigurare.

Prin  art. 3 (bunuri expediate sau transportate de cumparator) din  O.M.F.P. nr.  2222/2006 se reglementeaza faptul ca  scutirea de taxa pe valoarea adaugata se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu urmatoarele documente:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19)  dinCodul fiscal;

    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
    documentul de transport din care sa rezulte ca transportul s-a efectuat de

   catre cumparator conform comenzii de cumparare sau a contractului incheiat  
       cu furnizorul.
 
Astfel, existenta declaratiei vamale de export emisa pe numele producatorului  nu este suficienta pentru sucursala din Romania  sa considere ca a efectuat un export de bunuri deoarece, in lipsa facturii emise pe numele cumparatorului din statul tert,  nu poate face dovada ca este furnizorul  bunurilor respective.  Asa cum se impune prin art. 1 alin. (2) din Instructiunile anexate la O.M.F.P. nr. 2222/2006 mentionat anterior " Justificarea scutirilor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i) …..din Codul fiscal se face de catre persoana impozabila care poate avea calitatea de furnizor/prestator sau, dupa caz, de beneficiar.". Furnizorul este definit la alin. (3) lit. d) din acelasi articol " In sensul prezentelor instructiuni:….. d) prin furnizor se intelege orice persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (1) sau alin. (2) din Codul fiscal, respectiv producatorul bunurilor sau proprietarul bunurilor ori comisionarul care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului;".
 
         In situatia prezentata, in lipsa unei declaratii de export emise pe numele sau, sucursala nu poate considera ca a efectuat un export de bunuri, chiar daca a emis facturi  pentru anumite parti componente ale instalatiei exportate direct pe numele  cumparatorului stabilit pe teritoriul unui stat tert.  Partile componente ale unei instalatii pot fi facturate separat numai daca reprezinta piese de schimb pentru instalatia respectiva.  In acest caz, este recomandabil sa reanalizati, pe fiecare stadiu al derularii tranzactiei, aplicarea tratamentului fiscal pentru fiecare operatiune facturata in relatia cu producatorul din Romania si cumparatorul din statul tert. Dupa cum ati prezentat situatia, consider ca sucursala din Romania a efectuat doar livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabile in Romania, fara a efectua livrari la export, scutite cu drept de deducere. Furnizorul la export este producatorul instalatiei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export bunuri prin sucursala din Romania. Cum se poate deduce TVA aferent facturilor de achizitii intracomunitare si interne?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016